Lectiile germane dupa intalnirea Merkel - Trump sau cum ar trebui sa se comporte o mare democratie

Duminica, 19 Martie 2017, ora 13:53
21541 citiri
Lectiile germane dupa intalnirea Merkel - Trump sau cum ar trebui sa se comporte o mare democratie
Foto: Hepta.ro

Au trecut mai bine de 24 de ore de la prima vizita oficiala facuta de cancelarul german Angela Merkel presedintelui american Donald Trump, doi dintre cei mai puternici oameni din lume, iar stirile si impresiile despre acest moment continua sa curga, jurnalistii subliind diferentele mari dintre cei doi lideri.

"Angela Merkel si ofiterii sai de presa arata cum ar trebui sa opereze marile democratii", titreaza The Economist, sub cuvintele "Lectiile germane".

"Contrastul dintre cancelar si Donald Trump nu ar fi putut fi mai mare", continua articolul, subliniind diferentele dintre cei doi si abordarile care i-au despartit pe cei doi la prima lor intalnire de la Casa Alba.

Cei doi au fost in dezacord pe o multime de subiecte - de la imigratie la liber-schimb -, iar comportamentul lor a fost cum nu se poate mai diferit.

Astfel, Merkel a fost linistita tot timpul, in timp ce Trump a parut defensiv si vizibil iritat de intrebarile presei despre cele mai recente postari ale sale pe Twitter.

Iata ce au declarat cei doi lideri in cadrul intalnirii

Insa, dincolo de acestea, adevarata linie de demarcatie dintre cei doi a implicat natura conducerii politice a acestora.

Pe de o parte, il avem pe Trump, care s-a prezentat drept un tribun al poporului, cerand incheierea tratamentului "nedrept" la care este supusa America, noteaza autorul. Liderul american a spus ca este vremea ca membrii NATO sa-si plateasca "datoriile", subliniind ca tarile "trebuie sa plateasca ceea ce datoreaza", cu toate ca guvernele tarilor NATO nu "datoreaza" teoretic nimic, ci si-au luat angajamente politice de a aloca echivalentul a 2 la suta din PIB Apararii.

In plus, presedintele american a vorbit despre controale mai severe privind imigratia, in numele "securitatii nationale", adaugand ca "imigratia este un privilegiu, nu un drept", a condamnat precedentele acorduri comerciale si a vorbit despre nevoia ca muncitorii americani sa fie pe primul loc de acum inainte.

Raspunsul lui Merkel a fost subtil, dar brutal, spunand ca acordurile de liber-schimb "nu au fost intotdeauna atat de populare" in Germania si a facut referire si la protestele din tara fata de astfel de acorduri ale Uniunii Europene - incheiate deja sau care urmeaza sa fie semnate. A vorbit despre un pact al UE cu Coreea de Sud, subliniind ca acesta "a adus mai multe locuri de munca" si ambele parti au castigat.

"Reprezint interesele germane", a precizat, la un moment dat, asa cum presedintele american a spus ca "sustine interesele americane". Merkel i-a spus lui Trump ca, asemenea fiecarui lider din lume, are politici interne la care sa se gandeasca. Insa mesajul principal transmis lui Trump a fost ca o adevarata conducere politica inseamna cautarea de solutii care sa-i duca pe toti in fata, si nu in competitie unul cu altul.

Controversata acuzatie de spionaj

Merkel a cautat sa evite, asadar, o confruntare deschisa cu Donald Trump, avand experienta indelungata cu lideri precum presedintele rus Vladimir Putin sau fostul lider francez Nicolas Sarkozy.

Ofiterii de presa germani care o insotesc pe Merkel au exemple de glume pe care cancelarul le spune, legate de acesti barbati. De exemplu, dupa un summit al UE din Bruxelles, in care Sarkozy a fost hiperactiv, Merkel a spus ofiterilor sai de presa ca "cred ca sunt cea mai plictistitoare persoana cu care s-a intalnit vreodata".

Revenind la conferinta de presa de la Casa Alba, Merkel a reusit sa-l convinga oe Trump sa-si reafirme "sustinerea ferma" pentru NATO, insa cel mai ciudat moment a fost reprezentat de afirmatiile repetate ale lui Trump ca ar fi fost spionat, cand era candidat la prezidentiale, de Administratia Obama.

Citeste mai multe despre acest subiect si reactiile partilor implicate

In cadrul conferintei, reporterii germani l-au intrebat pe Trump daca regreta respectivele acuzatii, insa liderul american a declinat responsabilitatea: "Nu am spus nimic. Tot ce am facut a fost sa citam o anumita minte foarte talentata din domeniul legal, care este responsabila pentru ca a spus asta la televizor".

Apoi, Trump i-a spus cancelarului german ca au ceva in comun: amandoi ar fi fost interceptati de Administratia Obama: "Cel putin avem ceva in comun. Poate". Merkel i-a aruncat o privire in care se citea un amestec de lipsa de incredere si groaza, mai scrie sursa citata.

Pentru observatorii americani, tot mai obisnuiti cu ideea unui presedinte american ce aduce acuzatii fara temei si ataca fara rusine alti lideri, privirea lui Merkel a fost o aducere aminte utila, incheie The Economist.

Citeste mai multe despre intalnirea dintre liderii Statelor Unite si Germaniei:

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#intalnire Merkel Trump, #diferente Merkel Trump, #conferinta presa Merkel Trump, #Trump Merkel spionati Obama , #cancelar german