Gunther Krichbaum: Comentariile lui Antonescu referitoare la Merkel, daunatoare pentru el insusi

Joi, 23 August 2012, ora 17:50
7212 citiri
Gunther Krichbaum: Comentariile lui Antonescu referitoare la Merkel, daunatoare pentru el insusi

Presedintele Comisiei de Afaceri Europene a Bundestagului, Gunther Krichbaum, a declarat, referindu-se la comentariile lui Crin Antonescu la adresa cancelarului Merkel, ca acestea au fost daunatoare chiar presedintelui interimar, care risca sa nu mai fie luat in serios in Europa.

"Primul-ministru Ponta si domnul Antonescu incearca sa creeze o problema care nu exista. Relatia dintre tarile noastre este foarte buna, cu traditie si a evoluat de-a lungul anilor. In opinia mea, aceste comentarii nu sunt decat o diversiune ieftina. Ponta vrea sa distraga atentia de la esecul referendumului si adevaratele probleme nationale ale Romaniei. Acest lucru nu este intr-adevar demn pentru un prim-ministru si politician important al unei tari membre UE. In mod special, comentariile domnului Antonescu au fost daunatoare, nu pentru Angela Merkel, ci pentru el insusi. Trebuie sa fie atent pentru ca nu va mai fi luat in serios la nivel european", a afirmat Krichbaum.

El a explicat atitudinea critica a Germaniei fata de Romania in privinta respectarii institutiilor democratice si a statului de drept, prin faptul ca tara sa a fost divizata de Cortina de Fier, iar partea sa din Est a fost nevoita sa indure un regim nedemocratic pana in 1989.

"Astazi, Germania are un cancelar si un presedinte care au trait pe propria piele lipsa libertatii si a democratiei. De aceea Germania este foarte sensibila in privinta subminarii standardelor democratice si a statului de drept", a precizat Krichbaum.

El a mentionat ca cele mai puternice reactii au venit nu doar din partea politicienilor CDU, ci si de la fostul ministru de Externe Frank-Walter Steinmeier, lider al grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (SPD) si de la actualul ministru de externe, Guido Westerwelle, care este membru al Partidului Liberal (FDP), iar la nivel european nu doar Wilfried Martens, ca presedinte al PPE, dar si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, membru al Partidului Socialist European (PSE), au criticat actiunile Guvernului Romaniei.

Krichbaum a tinut sa sublinieze ca Romania este o tara suverana, dar si membra a UE, apartenenta foarte mult dorita chiar de catre Romania si care a adus enorme avantaje pentru tara.

"In acelasi timp, faptul ca este membra UE inseamna ca Romania trebuie sa impartaseasca si sa respecte valorile europene. Asa ca dezbaterea este de fapt nu pro sau contra presedintelui Basescu, dar despre respectarea standardelor democratice. Aceasta include respectarea independentei sistemului judiciar, respectarea statului de drept, separatia puterilor si asa numitele echilibre ale sistemului institutional. Daca toate acestea sunt in pericol, UE si statele membre nu pot ramane pe tusa, ceea ce de altfel, nici SUA nu a facut.

Ceea ce multi nu realizeaza este ca romanii nu au doar cetatenia Romaniei. Prin Tratatul de la Lisabona ei au si cetatenia europeana. Ei au drepturi legale de cetateni europeni. De aceea este natural ca UE sa se asigure ca ai sai cetateni sa beneficieze de drepturile lor democratice", a apreciat oficialul german.

Antonescu: Merkel sa-l ia pe Basescu in Germania, sa se joace acolo (Video)

Relatiile romano-germane nu au fost afectate de acuzatiile liderilor de la Bucuresti

El nu crede ca relatiile romano-germane, atat la nivel politic cat si economic, au fost afectate de acuzatiile liderilor de la Bucuresti, dar considera "o realitate faptul ca Guvernul Romaniei a neglijat problemele reale ale tarii in ultimele luni".

"Iar Romania nu este nicio o insula sau o colonie, ci e implicata intr-o competitie la nivel european si global. Investitorii germani intotdeauna cauta cele mai bune conditii pentru noi investitii. Siguranta legii si stabilitatea conditiilor politice sunt fara indoiala parte a acestei ecuatii. Evenimentele din ultimele saptamani nu au fost cea mai buna publicitate pentru Romania. Faptul ca un prim-ministru numeste ilegala o decizie a curtii constitutionale din tara sa este aproape incredibil. Toate aceste evenimente au adus daune majore reputatiei Romaniei, care vor mai persista pentru o buna perioada", a sustinut presedintele Comisiei de Afaceri Europene a Bundestagului.

El a afirmat ca exista si varianta in care UE si-ar putea pierde "rabdarea" in cazul Romaniei, dar a mentionat ca reformele necesare nu trebuie indeplinite pentru a multumi Bruxelles-ul, Germania sau alta tara europeana.

"Sunt in interesul propriu al Romaniei. Cetatenii romani sunt victimele neajunsurilor din sistemul juridic - ei vor beneficia de pe urma unor standarde mai ridicate in acest sens si a luptei impotriva coruptiei", a argumentat Krichbaum.

Markus Feber: Relatiile romano-germane nu vor fi afectate de acuzatiile lui Antonescu, atat timp cat se pune capat disputelor

La randul sau, europarlamentarul Markus Ferber impartaseste ingrijorarile exprimate de Angela Merkel cu privire la starea statului de drept in Romania, considerand ca au fost mai multe amenintari serioase la adresa institutiilor din Romania si sistemului democratic.

"Ca membru al UE, Romania trebuie sa se conformeze regulilor fundamentale stabilite de legislatia europeana. In aceasta privinta, sper ca primul-ministru (al Romaniei n.r.) sa accepte decizia din aceasta saptamana a Curtii Constitutionale cu privire la referendum", a declarat Ferber pentru MEDIAFAX.

In opinia sa, acuzatiile formulate de liderii de la Bucuresti la adresa Germaniei "sunt nefondate si ar trebui sa fie stopate imediat", existand riscul ca acestia "sa piarda increderea Germaniei si a celorlalte state membre UE".

Markus Ferber nu crede ca relatiile romano-germane vor fi in mod grav afectate de catre aceste acuzatii "atat timp cat in Romania se pune capat disputelor si primul-ministru si toti oficiali romani accepta nu doar deciziile Curtii Constitutionale, ci si sa actioneze in conformitate cu regulile democratice de baza fixate de legislatia europeana".

"Daca situatia din Romania nu se schimba rapid si regulile democratice nu sunt respectate, UE trebuie sa treaca la actiune sa protejeze regulile europene", a apreciat europarlamentarul, precizand insa ca mecanismul prevazut la Art.7 al Tratatului de la Lisabona privind suspendarea drepturilor de vot in Consiliul European ar trebui considerat ca o masura de ultima instanta.

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, marti, la Antena 3, ca Romania nu este o rezervatie in care se poate intampla orice, si a aratat ca Angela Merkel il poate lua pe Traian Basescu in Germania, sa ii dea o bucata de pamant "sa se joace, cu PDL, de-a Basescu".

"Nu are nicio obligatie Romania sa fie rezervatia in care se poate intampla orice, pentru ca asa le convine unora, care nu traiesc in Romania, care nu platesc impozite in Romania si care nu sufera abuzurile pe care le sufera romanii, incepand cu batjocorirea acestui vot. Sa il ia in Germania doamna Merkel, Germania este o tara mare, prospera, sa ii dea o bucatica de pamant acolo lui Basescu si PDL-ului, sa se joace acolo de-a Basescu. In Romania, nu", a mai afirmat Antonescu.

Anterior, Antonescu afirmase ca presedintele suspendat, Traian Basescu, s-a lasat folosit de Angela Merkel, el precizand ca Romania se afla "intr-o situatie foarte convenabila" pentru cancelarul german.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...