Infrangere dureroasa pentru Merkel. Creste puterea extremistilor in Germania

Autor: Ana Ilie
Luni, 16 Februarie 2015, ora 10:04
4319 citiri
Infrangere dureroasa pentru Merkel. Creste puterea extremistilor in Germania
Foto: afdaugsburg.de

Partidul german eurosceptic, anti-imigratie Alternative fuer Deutschland (AfD), a livrat o lovitura dureroasa, duminica, crestin-democratilor Angelei Merkel, in alegerile din orasul-land Hamburg. Euroscepticii au castigat primele mandate in Parlamentul landului, intr-un semnal clar pentru cancelar ca ar putea deveni o forta importanta si un rival de temut.

Partidul a castigat 5,5% din voturile exprimate in alegerile pentru Parlamentul orasului-land. In aceleasi alegeri, social-democratii au obtinut victoria cu 46,7% dintre voturile exprimate, insa nu au majoritatea absoluta, scrie Wall Street Journal.

Primarul in exercitiu Olaf Scholz a aratat ca va incerca sa faca o coalitie cu partidul Verzilor, de centru-stanga, ce a obtinut 11,7% din voturi, daca rezultatele finale arata ca social-democratii sai au pierdut majoritatea absoluta.

In urma alegerilor, Democratii Liberi au reusit sa ramana in Parlamentul landului, o victorie rara pentru fostii parteneri de coalitie ai Angelei Merkel, care au pierdut multe alegeri regionale de cand au pierdut reprezentarea in parlamentul national in 2013.

Crestin-democratii lui Merkel au suferit o infrangere usturatoare la Hamburg, unde au obtinut doar 15,9%, cu toate ca expertii spun ca rezultatul negativ este cauzat de chestiuni politice regionale, nu reprezinta o infrangere pentru cancelar.

Alegerile regionale din Hamburg nu sunt, in general, importante pentru politica nationala, insa de aceasta data performanta celor doua partide mici ar putea avea un impact asupra politicii nationale, explica observatorii.

"AfD a trebuit sa demonstreze ca este capabil sa atraga votanti in Vest si nu ramane un partid de protest est-german. Alegerile din Hamburg au fost un mare succes pentru AfD", crede Oskar Niedermayer, profesor de stiinte politice la Free University din Berlin. "Democratii Liberi se lupta sa supravietuiasca si au reusit sa trimita un semnal clar ca sunt inca o optiune", continua acesta.

Anul trecut, partidul populist AfD a reusit sa intre in parlamentele din trei landuri estice, cu aproximativ 10% din voturi in Brandenburg, Saxonia si Thuringia.

Partidul a fost fondat in 2013 cu o platforma care se opune planurilor de salvare pentru tarile din zona euro si o acuza pe Angela Merkel ca ofera prea mult ajutor statelor europene impovarate de datorii. In ultimele luni, insa, AfD s-a concentrat pe opozitia la imigratie si pe chestiuni privind criminalitatea.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Germania alegeri infrangere Merkel, #Germania Merkel alegeri Hamburg , #cancelar german