Merkel arunca in aer cursa pentru presedintia CE

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 28 Mai 2014, ora 16:41
4469 citiri
Merkel arunca in aer cursa pentru presedintia CE

Cursa pentru presedintia Comisiei Europene, care in urma cu doua zile parea transata in favoarea lui Jean-Claude Junker, a fost aruncata in aer de cancelarul german, Angela Merkel, dupa summitul sefilor de stat si guvern din UE, de marti seara.

Angela Merkel a declarat ca, in cursa pentru presedintia CE, una din cele mai importante functii europene, trebuie luata in considerare "o gama larga" de candidati, scrie Financial Times.

Declaratia a venit dupa cinci ore de discutii la Bruxelles intre sefii de stat si guvern din Europa, si da o lovitura serioasa candidatului creditat cu cele mai multe sanse, luxemburghezul Jean-Claude Juncker, pe care insasi Merkel l-a sustinut in campania pentru europarlamentare si din grupul caruia face parte si partidul cancelarului german.

Tehnic vorbind, Junker, care a fost nominalizat de PPE in urma unui summit la Dublin, in urma cu doua luni, ar trebui sa obtina functia intrucat PPE a devenit cel mai mare partid in urma alegerilor de duminica, cu 213 din cele 751 de mandate ale Parlamentului European.

Merkel a spus insa ca "numirea automata... nu este in litera si spiritul tratatelor UE", asa ca ar trebui luati in considerare mai multi candidati.

Decizia lui Merkel de a-l lasa din brate pe Junker este o mica vctorie pentru premierul britanic David Cameron, care face eforturi pentru a-l bloca pe luxmburghez, intrucat acesta are imaginea unui federalist UE de scoala veche si pentru ca se opune ca premierii europeni sa ramana fara prerogativele alegerii presedintelui CE.

Rivalii socialisti din PE au fost luati prin surprindere si chiar consternati de decizia cancelarului german.

Responsabilitatea ajunge acum pe umerii presedintelui Consiliului European, Hermna Van Rompuy, insarcinat cu gasirea unui candidat care sa intruneasca majoritatea voturilor in PE.

Presedintia Comisiei este un post important si efortul Parlamentului de a decide cine il va ocupa este o rupere dramatica fata de trecut, cand liderii de guverne decideau ocupantul acestui fotoliu.

Presedintele CE da tonul in organismul pe care il conduce, in ceea ce priveste propunerile legislative in domenii de la drepturile angajatilor la politica digitala. Impreuna cu presedintele Consiliului European, reprezinta liderii UE la reuniunile internationale si joaca un rol important in alocarea portofoliilor comisarilor europeni.

Printre alternativele la nominalizarea lui Junker sunt Jyrki Katainen, premierul finlandez, Enda Kenny, premierul Irlandei, Donald Tusk, premierul poloniei, ba chiar si out-sideri, precum Christine Lagarde, seful FMI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Angela Merkel presedinte Comisia Europeana, #Junker Comisia Europeana , #cancelar german
Comentarii
Poza ALTERNANTZA
ALTERNANTZA
rank 4
Cred ca propunerea -alternativa la care se gandise doamna Mekerel ..