Merkel cere socoteala SUA: Germania nu-si spioneaza cetatenii

Vineri, 19 Iulie 2013, ora 22:12
2965 citiri
Merkel cere socoteala SUA: Germania nu-si spioneaza cetatenii
Foto: Reuters

Cancelarul german Angela Merkel face presiuni asupra Statelor Unite ale Americii in scandalul spionajului, cu doua luni inaintea alegerilor generale, afirmand ca Germania nu isi spioneaza cetatenii.

Merkel a incercat astfel sa-i asigure pe alegatorii germani ca tara lor nu este un "stat de supraveghere", adaugand ca face presiuni asupra Washingtonului pentru raspunsuri in ce priveste intruziunile neautorizate ale serviciilor americane de informatii, relateaza Reuters.

"Germania nu este un stat de supraveghere", a spus cancelarul, adaugand ca, in timp ce ea este angajata in aflarea faptelor, Washingtonul inca are nevoie de timp pentru investigatiile sale.

Marturii despre programele de supraveghere ale Agentiei Nationale de Securitate a SUA au aparut in ziarele germane, in ultimele doua saptamani, devenind o adevarata problema pentru Merkel, inaintea alegerilor din 22 septembrie, in care este favorita sa castige un al treilea mandat.

Spionaj pe Internet: Ce vrea sa faca Merkel pentru protejarea datelor personale

Dispusa sa arate electorilor germani ca face ceva, Merkel a repetat ca face presiuni la ONU sa adauge un protocol referitor la protectia datelor la un pact pe drepturile umane si civile.

"Ne uitam la ce se intampla, daca este varful aisbergului", a mai spus Merkel, reamintind ca legea germana trebuie sa fie aplicata pe teritoriul Germaniei.

Accesul neautorizat al guvernului la date personale este un subiect sensibil in Germania, din cauza supravegherii puternice a cetatenilor in fostul Est comunist si sub conducerea nazistilor lui Hitler. Un raport al unei reviste, din urma cu doua saptamani, care arata ca spionii germani conspirau impreuna cu NSA, a provocat revolta in randul cetatenilor.

Mai mult de doua treimi dintre germanii care au raspuns unui sondaj sunt nemultumiti in legatura cu ceea ce a facut guvernul pana in prezent pentru a explica intregul scandal, iar mai mult de un sfert dintre respondenti au spus ca acest subiect le-ar putea afecta optiunea de vot.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Angela Merkel spionaj Germania, #Merkel scandal spionaj SUA, #SUA scandal spionaj NSA , #cancelar german