Merkel fara majoritate: Cinci scenarii de viitor

Vineri, 28 Septembrie 2018, ora 15:57
2831 citiri
Merkel fara majoritate: Cinci scenarii de viitor
Foto: Arhiva Ziare.com

Angela Merkel a suferit o grea infrangere, dupa ce conservatorii au ignorat recomandarea ei pentru functia de lider de grup parlamentar al Uniunii CDU/CSU. Ce se va intampla de acum inainte? Cateva scenarii.

1. Tot la fel mai departe! Merkel guverneaza ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat

Angela Merkel ar putea sa-l creada pe cuvant pe noul lider al grupului parlamentar CDU/CSU, Ralph Brinkhaus, care a declarat ca nu exista loc de neintelegeri intre el si cancelara.

La randul lor, numerosi conservatori care l-au votat pe acesta au subliniat ca, desi isi doresc o schimbare, nu urmaresc sa puna sub semnul intrebarii Guvernul.

Cancelara ar putea, asadar, incerca sa actioneze ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Inca de ieri, ea s-a intalnit cu Brinkhaus pentru a discuta despre o "cooperare constructiva".

Daca Merkel va conlucra indeaproape in privinta subiectelor negociate in acordul de coalitie si va oferi grupului parlamentar conservator senzatia ca este luat in seama in subiectele controversate, Brinkhaus, la fel cum a facut Kauder timp de 13 ani, i-ar putea asigura majoritatile necesare sefei guvernului federal.

2. Votul de incredere. Merkel lupta pentru mentinerea puterii

Candidatul preferat de Merkel pentru sefia grupului parlamentar conservator, Volker Kauder, a fost respins de colegii acesteia. A nu avea majoritate in interiorul propriului partid poate insemna sa nu beneficiezi de ea nici in Parlament.

Pentru a verifica in ce masura marea coalitie formata din CDU/CSU si SPD o mai sustine, Angela Merkel ar putea cere votul de incredere in Bundestag. Daca obtine un vot clar, ar putea arata ca membrii CDU/CSU inca o sprijina si ca infrangerea nu reprezinta o revolutie anti-Merkel.

Daca pierde votul, presedintele federal ar putea dizolva Parlamentul, iar cariera doamnei Merkel in fruntea Cabinetului se va sfarsi. In caz de incredere castigata, Merkel ramane cancelara.

Citeste si Angela Merkel, la final - actualul guvern nu va avea o viata prea lunga

3. Ruperea coalitiei - CDU/CSU cauta confruntarea

In trecut, membrii grupului Uniunii CDU/CSU s-au simtit adesea simple marionete ale Cancelariei federale. Acum, ei vor sa-si demonstreze independenta si competenta, profilandu-se prin propriile lor initiative legislative sau contra-propuneri pentru Guvern.

Acest lucru ar putea pune in pericol nu numai stabilitatea cancelarei, ci si pacea coalitiei cu SPD. In trecut, Volker Kauder a sugerat adesea compromisuri din partea conservatorilor, luand in considerare preocuparile partenerului de coalitie social-democrat.

Daca grupul parlamentar CDU/CSU condus acum de Ralph Brinkhaus va cere politici conservatoare in forma pura, acest lucru i-ar putea deranja pe social-democrati si genera chiar o rupere prematura a coalitiei.

4. Retragerea - Merkel renunta la si mai multa putere

Infrangerea in alegerea liderului de grup arata ca Angela Merkel a pierdut masiv sprijin in randul propriei formatiuni. Multi politicieni ai Uniunii au fost alarmati inca de anul trecut de rezultatele catastrofale inregistrate in alegerile pentru Bundestag, precum si de analiza Angelei Merkel, care a declarat la acea vreme ca nu vede ce ar fi putut sa faca mai bine.

Daca, dupa alegerile regionale din landurile Bavaria si Hessa, conservatorii vor continua sa piarda voturi, cererile de demisie la adresa Angelei Merkel s-ar putea intensifica.

Merkel ar avea atunci posibilitatea ca la congresul CDU din decembrie sa nu mai candideze, deschizand calea pentru un alt lider crestin-democrat. Dupa aceasta, Merkel ar putea continua sa guverneze, anemiata politic, sau chiar sa renunte la mandat.

Angela Merkel a subliniat in repetate randuri ca este util ca seful Guvernului sa fie si lider de partid.

5. Lame Duck - spatiul international de manevra al Angelei Merkel se diminueaza

In plan international, Angela Merkel este amenintata cu un statut pe care multi lideri l-au infruntat: acela de "lame duck". O figura politica aflata la final de drum si care nu va putea sa mentina puterea mult timp.

Dupa alegerile pentru Bundestag a devenit clar in strainatate ca Merkel se confrunta cu ultimul ei mandat. Odata cu infrangerea suferita in votul care l-a indepartat pe Volker Kauder din functia de lider al grupului parlamentar CDU/CSU, a devenit si mai clar faptul ca baza de putere a lui Merkel se destrama.

Desi cancelara este inca respectata, inclusiv la nivel international, slabiciunea ei in plan intern este cunoscuta si luata in considerare.

In plus, noua constelatie politica ar putea, de asemenea, sa ii limiteze spatiul de manevra in politica mondiala. In trecut, cancelarii germani au rezolvat in mod repetat problemele politicii externe cu ajutorul banilor.

Politicianul Ralph Brinkhaus, specialist in finante, ar putea stabili limite restrictive pentru Merkel. Pentru presedintele francez Emmanuel Macron, cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, dar si pentru premierul grec Alexis Tsipras, aceasta ar putea fi o veste proasta.

Fabian von der Mark

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Angela Merkel majoritate Parlament , #cancelar german