NSA a interceptat convorbiri ale Angelei Merkel, dar si ale unor lideri UE - WikiLeaks

Marti, 23 Februarie 2016, ora 18:03
3671 citiri
NSA a interceptat convorbiri ale Angelei Merkel, dar si ale unor lideri UE - WikiLeaks
Foto: Twitter/Angela Merkel

Agentia americana pentru Securitate Nationala a interceptat convorbiri telefonice intre cancelarul german Angela Merkel si secretarul general al ONU Ban Ki-moon, dar si intre lideri israelieni, italieni si francezi, potrivit unor documente dezvaluite marti de WikiLeaks.

Documentele releva interceptari ale unor comunicatii intre lideri UE, premierul israelian Benjamin Netanyahu, Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR) si Japonia vizand o serie de probleme - de la modificarile climatice si servicii bancare si pana la probleme comerciale sensibile, relateaza Deutsche Welle.

Intr-o conversatie interceptata de NSA, Ban Ki-moon o felicita pe Merkel pentru eforturile depuse in lupta cu modificarile climatice si atragerea altor lideri UE, potrivit DPA.

El ii mai spunea ca se baza pe leadershipul Uniunii Europene (UE) in vederea ajungerii la un acord in cadrul Conferintei de la Poznan, in Polonia.

Merkel le bate obrazul americanilor, din cauza spionajului: Asa ceva nu se face intre prieteni

Secretarul general al ONU se declara totodata optimist si aprecia ca alegerea lui Barack Obama reprezenta o oportunitate ca Statele Unite sa se implice mai mult in negocierile pe tema modificarilor climatice.

Presa germana a scris anul trecut, citand documente dezvaluite de WikiLeaks, ca NSA a spionat Cancelaria decenii la rand, inclusiv predecesori ai lui Merkel. Dezvaluirile de marti au fost facute de catre aceleasi trei publicatii, ziarul Sueddeutsche Zeitung si posturile NDR si WDR.

"Astazi (marti), am aratat ca discutii private ale secretarului general al ONU Ban Ki-moon in legatura salvarea planetei de la modificarile climatice au fost interceptate de catre o tara cu intentia de a-si apara cele mai mari companii petroliere", a declarat Julian Assange.

"Guvernul american a semnat acorduri cu ONU prin care se angaja sa nu se comporte in acest fel impotriva ONU, cu atat mai putin fata de secretarul general", a subliniat el.

NSA intercepteaza zilnic peste cinci miliarde de convorbiri telefonice din intreaga lume

"Va fi interesant sa vedem cum va reactiona ONU, deoarece daca secretarul general poate fi vizat fara sa existe consecinte, atunci oricine, de la liderii lumii si pana la trecatorii de pe strada, risca sa fie spionati", a subliniat fondatorul site-ului WikiLeaks, specializat in dezvaluirea de informatii secrete.

Aceasta nu este prima data cand asemenea dezvaluiri releva amploarea spionarii de catre americani a unor lideri ai lumii, inclusiv de la ONU, si a colectarii in masa de informatii. Documente publicate anterior au provocat o serie de scandaluri intre Washington si aliatii sai.

Potrivit acestor noi documente, premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a solicitat fostului premier italian Silvio Berlusconi, in 2010, sa-l ajute sa se reconcilieze cu Washingtonul.

Si Israelul asculta telefoane: Bill Clinton, interceptat cand era presedintele SUA

Din documente reiese ca Netanyahu era ingrijorat de lipsa unui contact direct cu Obama, care reactiona astfel fata de construirea unor colonii israeliene ilegale in teritoriile palestiniene.

Liderul israelian se temea ca palestinienii ar fi putut sa foloseasca problema coloniilor pentru a bloca procesul de pace sau pentru a "formula revendicari nerealiste".

O alta interceptare detaliaza o conversatie intre Berlusconi si Nicolas Sarkozy, in care liderul francez l-a avertizat pe omologul sau italian, la vremea aceea, ca sistemul bancar italian era pe cale sa "sara ca un dop".

NSA a spionat, de asemenea, discutii intre ministri din cadrul UE si japonezi despre probleme sensibile in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC), dar si Inaltul Comisariat ONU pentru Refugiati (UNHCR), potrivit documentelor dezvaluite de WikiLeaks.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Angela Merkel interceptata NSA, #interceptari NSA lideri UE, #telefoane interceptate NSA SUA, #spionaj SUA , #cancelar german
Comentarii
Poza Mos bazil
Mos bazil
rank 5
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5