Pe moment, Merkel s-a salvat. Dar cine are, de fapt, de castigat?

Marti, 03 Iulie 2018, ora 16:24
2906 citiri
Pe moment, Merkel s-a salvat. Dar cine are, de fapt, de castigat?
Foto: Arhiva Ziare.com

Pe moment, Merkel s-a salvat. La fel si rivalul ei din CSU. Dar pentru cat timp? S-a spus ca litigiul n-ar avea decat perdanti. Ca n-ar castiga decat populistii de la AfD. Nimic mai fals. Problema de fond insa ramane.

O data in plus, elitele mediatice occidentale au fost alaturea cu drumul. Ca s-au inselat si formatorii de opinie si pilonii partidelor guvernamentale germane e regretabil. In speta, cu atat mai regretabil cu cat inadecvarea lor alimenteaza lehamitea politica, sporind, totodata, neincrederea multora in presa si establishment.

Ceea ce da apa la moara antidemocratiei, amplificand sustinerea acordata unor partide si miscari extremiste. Dar aceste constatari nu epuizeaza catusi de putin subiectul.

Sa recapitulam. Eroarea cea mai grava a analizelor si comentariilor care au precedat acordul incheiat in extremis, luni seara, de sefa CDU si a guvernului german cu liderul CSU, bavarezul Horst Seehofer, a vizat estimarea potrivit careia ministrul de Interne federal si-ar fi distrus credibilitatea. Si ca in cearta lui cu Angela Merkel n-ar exista invingatori.

Am contestat acest punct de vedere si am avut dreptate. Deocamdata s-a impus, clar, seful CSU. Care, punandu-si demisia pe tava, a riscat si-a castigat intregul pot la masa de pocher de la Berlin.

A pierdut, la fel de clar, cancelarul, nu doar in conflictul direct ci si, din nou, pentru a cata oara, la capitolul credibilitate. Odata cu ea, se vad franati si populistii de la AfD care se vor confrunta in octombrie, la urne, in Bavaria, cu rivalii de la CSU fara sa mai aiba tolba plina de sageti.

Concomitent au bagat-o pe maneca si social-democratii. Care, din cauza sondajelor, sau mai precis de frica anticipatelor, sunt, ca Merkel, pe punctul sa-si tradeze, la randul lor, principiile. Si deci sa-si iroseasca un ultim rest de credibilitate.

Dar, cat de solid e acordul unional? Si ce viitor are?

Dincolo de virtutea de a fi aplanat criza guvernamentala germana, de a fi reintrodus factorul national in discutie si de a fi slabit monopolul stangii si extremei stangi asupra discursului si politicilor migrationiste, intelegerea care a salvat-o, pe moment, pe Merkel (si totodata pe liderul bavarez, ramas in functia de ministru de Interne, cu o pozitie considerabil intarita, in CSU) are neajunsul de a fi vaga rau.

E atat de plina de curse, capcane, imponderabilitati si viitoare decizii aleatorii, incat e foarte greu de crezut ca se va putea efectiv materializa, intr-un viitor previzibil.

Chiar daca, fortati de anemia lor politica endemica, social-democratii vor sfarsi prin a aproba edificarea de asa-zise "centre de tranzit" la frontierele austriaco-bavareze, validand intelegerea dintre Merkel si Seehofer, functionarea lagarelor de detentie si de refulare de migranti inregistrati in alte tari europene va depinde de terti. In speta, de acordul unor state vecine, precum Italia si Austria.

Alte lagare ar urma sa functioneze in Maghreb. Si acestea vor depinde de incuviintarea, tot incerta, a statelor nordafricane.

Chiar daca aceste acorduri s-ar obtine, presiunea migrationista va continua, intens. A o reduce sensibil presupune nu doar investitii consistente in nordul Africii. Si crearea unei ipotetic inexpugnabile "cetati Europa". Ci democratizarea unor zone vaste in proximitatea Batranului Continent.

Or, inglodata in birocratie, plina ea insasi de clivaje, tensiuni, deficite democratice, tentatii liberticide in unele tari membre, precum si de reflexe antiamericane, Uniunea nu e in stare nici macar sa mentina democratia in statele ei membre.

De pilda, in Romania. Si cu atat mai putin in vecinatatea ei. Bunaoara in nefericita Republica Moldova, cea victimizata de oligarhi. Cum sa izbuteasca oare in spatiul african si asiatic fara vointa si fara un masiv ajutor american?

Incat esecul izolarii in fata valurilor migrationiste pare previzibil. La fel, in siajul acestui probabil fiasco, sunt predictibile varii noi conflicte europene si insuccese electorale, urmate de posibila discreditare definitiva si irevocabila a actualilor guvernanti germani.

Petre M. Iancu

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#Germania coalitie Merkel imigranti , #cancelar german