"Prima viata a Angelei Merkel" - secretele tineretii politice a cancelarului german

Sambata, 11 Mai 2013, ora 21:20
10059 citiri
"Prima viata a Angelei Merkel" - secretele tineretii politice a cancelarului german

Dupa 1989, Angela Merkel si-a facut loc catre varfurile politicii germane. Multa vreme, ea si mai multi apropiati au sustinut ca actualul cancelar german a fost incepatoare in aceasta ramura, in 1989 dupa caderea Zidului Berlinului. O noua carte aparuta pe piata incearca sa ne arate contrariul: Merkel a fost activa politic si pe vremea RDG.

Pe 14 mai, in Germania, a iesit pe piata o noua carte despre viata cancelarului Angela Merkel, intitulata "Prima viata a Angelei Merkel". Cartea este scrisa de jurnalsitii Ralf Georg Reuth si Gunther Lachmann.

Cei doi incearca sa arate cum prima partea a vietii lui Merkel, traita in fosta RDG, a influentat viitoarea cariera a cancelarului. In anii de documentare asiduua, cei doi jurnalisti au studiat documente necunoscute publicului larg, vorbind cu multi contemporani ai lui Merkel, care, pana acum, au preferat sa mentina tacerea, noteaza Deutsche Welle.

Reuth si Lachmann scriu ca, pe vremea cand locuia in RDG, Merkel era mult mai apropiata de sistemul politic decat se credea pana acum. Cei doi jurnalisti sustin ca, in timp ce lucra la Academia de Stiinte a RDG, Merkel a fost si functionar la institutul de fizica.

Din anul 1981, ea a fost secretar responsabil cu agitatia si propaganda in Uniunea Tineretului Liber German. Angela Merkel a negat intotdeauna aceasta apartenenta.

Merkel a fost impotriva unificarii Germaniei?

Autorii cartii il descriu pe cancelar ca fiind "un comunist reformator". La vremea ei, Merkel a sustinut asa-numitul comunism democratic intr-o RDG independeta, dar nu si-a manifestat simpatia fata de unificarea Germaniei.

In carte, autorii mai scriu ca Merkel a fost membru activ al partidului "Schimbarea Democratica", cei doi incercand sa demonstreze ca, in 1989, Merkel nu era nici pe departe o incepatoare in ale politicii, cum se sustinea pana acum.

Conform autorilor mentionati, cariera politica a Angelei Merkel se datoreaza conjuncturilor politice, precum si mentorilor sai: fostul sef al partidului reformator, Schimbarea Democratica, Wolfgang Schur si ultimul premier al RDG, Lothar de Maiziere. Cei doi sustinatori ai lui Merkel au fost colaboratori ai politiei secrete est-germane, STASI.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Merkel politica RDG, #Angela Merkel cancelar, #secrete angela merkel , #cancelar german