Prima vizita a Angelei Merkel in Grecia de la inceputul crizei (Video)

Autor: Ana Ilie
Marti, 09 Octombrie 2012, ora 14:18
1817 citiri
Prima vizita a Angelei Merkel in Grecia de la inceputul crizei (Video)

Cancelarul german, Angela Merkel, incepe marti o vizita in Grecia, in semn de sustinere fata de guvernul elen si pe fondul unor ample proteste anti-austeritate. Este prima vizita a cancelarului german de la inceperea crizei economice, in urma cu peste doi ani.

Mii de politisti au fost detasati pe strazi pentru a crea o zona de siguranta pentru Merkel, o persoana detestata de greci, care o invinuiesc pentru masurile de austeritate impuse in schimbul ajutorului financiar international, scrie AFP intr-o ampla analiza.

Politistii au la indemana un tun cu apa si un elicopter, pentru vizita de sase ore a lui Merkel, in conditiile in care marile sindicate au anuntat proteste si ziarele de stanga au incurajat elenii sa ia parte la manifestatii. Alte publicatii au scris insa ca orice manifestare de violenta ar fi contraproductiva.

"Actiuni extreme, violente... nu pot obtine nimic pentru someri si pensionari si nu vor face decat sa submineze pozitia tarii. Vizita de azi este critica si istorica. Sa ne ocupam de ea ca atare", scrie cotidianul liberal Kathimerini.

Merkel se va intalni cu premierul conservator, Antonis Samaras, si presedintele Carolos Papoulias. Cancelarul german a fost criticat in tara sa pentru ca nu a vizitat Atena de la inceputul crizei, spre deosebire de alti inalti oficiali europeni.

Biroul lui Merkel a anuntat, luni, ca aceasta va transmite un mesaj de sustinere pentru taierile "ambitioase" care au loc la Atena si va incuraja conducerea tarii sa mentina acest curs.

"Merge in Grecia pentru a-si exprima sustinerea fata de eforturile ambitoase de reforma pe care le fac grecii si care incep - in parte - sa fie implementate", a precizat purtatorul sau de cuvant, Steffen Seibert.

"Nu trebuie sa uitam - si cred ca se uita cateodata in Germania - ca Grecia poate arata cateva succese in ceea ce priveste reducerea deficitului in vremuri foarte dificile", a explicat acesta.

De cealalta parte, purtatorul de cuvant al guvernului elen, Simos Kedikoglou, a precizat: "Credem ca acesta este un mesaj de incredere in parcursul guvernului elen, al economiei elene. Este un pas pozitiv, este important ca Angela Merkel soseste in Grecia pentru prima data de la inceputul crizei".

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Angela Merkel vizita Grecia, #Merkel Grecia criza economica , #cancelar german