Scandalul de spionaj SUA-Germania: Prima reactie a Angelei Merkel

Marti, 05 Mai 2015, ora 08:25
3256 citiri
Scandalul de spionaj SUA-Germania: Prima reactie a Angelei Merkel
Foto: Hepta.ro

Cancelarul german Angela Merkel a reactionat pentru prima oara, luni, de la izbucnirea scandalului in care este acuzata ca ar fi ajutat Agentia Nationala de Securitate a Statelor Unite sa spioneze firme si oficiali din Uniunea Europeana.

Merkel a luat apararea serviciilor secrete germane (BND) si a sustinut ca acestea colaboreaza cu NSA pentru combaterea terorismului. Oficialul german a admis, insa, ca este "inacceptabil" ca natiunile prietene sa se spioneze reciproc, relateaza Deutsche Welle.

Potrivit lui Merkel, agentiile secrete trebuie sa colaboreze "pentru siguranta cetatenilor".

Scandalul de spionaj SUA-Germania: Se cere audierea Angelei Merkel

"Guvernul german va face tot ce poate pentru a se asigura ca serviciile secrete isi pot duce la indeplinire sarcinile. In fata terorismului, acestea pot sa isi continue misiunea doar sprijinite de alte servicii secrete, iar aici este vorba in primul si in primul rand de NSA", a punctat Merkel.

"Intrebarea importanta este daca prietenii ar trebui sa se spioneze unii pe ceilalti si raspunsul este ca acest lucru este inacceptabil si nu ar trebui sa se intample", a continuat cancelarul german.

Scandal de spionaj NSA in Germania si Austria: Airbus, gata sa depuna plangere penala

Angela Merkel a precizat ca guvernul sau va raspunde tuturor intrebarilor comisiei parlamentare care analizeaza aceasta problema.

Serviciile de informatii americane au spionat "functionari de rang inalt" din cadrul institutiilor franceze si europene in numele Agentiei americane de Securitate Nationala NSA, au dezvaluit jurnalistii germani. Acestia sustin ca agentii NSA au folosit statia de monitorizare Bad Aibling din Bavaria a serviciului de informatii german BND pentru a spiona diverse companii europene, printre care si Airbus.

Mai mult, sursa citata sustine ca rapoartele BND din 2008 si 2010 au consemnat faptul ca sistemul de informatii a fost spart de agentii americani, iar ele ar fi fost citite de cancelarul Angela Merkel. Grupul Airbus a anuntat joi ca intentioneaza sa depuna o plangere impotriva autoritatilor germane, in baza informatiilor potrivit carora BND a ajutat NSA sa spioneze grupul si alte firme europene.

Serviciile de informatii germane au spionat oficiali europeni in numele NSA

In plus, partenerii de coalitie ai cancelarului au intensificat presiunile asupra Angelei Merkel in acest scandal, iar un lider al Opozitiei a cerut ca Merkel sa fie audiata sub juramant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#reactie Merkel scandal spionaj, #scandal spionaj SUA Germania , #cancelar german