Secretele tineretii politice a cancelarului german - Angela Merkel rupe tacerea

Sambata, 18 Mai 2013, ora 10:42
5494 citiri
Secretele tineretii politice a cancelarului german - Angela Merkel rupe tacerea
Foto: Arhiva

Viata Angelei Merkel in fosta Republica Democrata Germana (RDG) a avut o influenta deosebita asupra carierei politice a actualului cancelar german, conform tezei autorilor unei noi carti aparute pe piata. Angela Merkel insasi raspunde acestor acuzatii: "Nu am trecut nimic sub tacere". Chiar a spus totul?, se intreaba autorii.

Angela Merkel si-a petrecut in RDG primii 35 de ani de viata, ani despre care, pana acum, se cunosteau foarte putine lucruri. Se stia doar ca a ocupat un post in Uniunea Tineretului Liber German (un fel de UTC ceausist - n.red.), unde era responsabila de cultura.

O noua carte, insa, aduce la lumina si alte detalii despre viata lui Merkel in fosta RDG. Autorii cartii "Prima viata a Angelei Merkel", jurnalistii germani Ralf Georg Reuth si Gunther Lachmann, sustin ca Merkel a fost mult mai legata de sistemul politic din RDG decat se stia pana acum, scrie Deutsche Welle.

"Nimeni nu m-a intrebat despre aceste lucruri"

Drept raspuns la aceste acuzatii, Merkel a explicat ca intotdeauna a fost deschisa cu privire le trecutul sau redegist. "Pentru mine e important de spus, niciodata nu am ascuns nimic", a spus cancelarul, adaugand, in acelasi timp, ca, probabil, exista lucruri care au ramas nespuse pana acum din simplul motiv ca nimeni nu a intrebat de ele. De exemplu ca a fost membru al uniunii sindicale est-germane, FDGB, precum si al uniunii de colaborare dintre RDG si URSS.

Discutia despre viata Angelei Merkel a fost provocata de volumul biografic "Prima viata a Angelei Merkel", mentionat mai sus. Autorii cartii sustin ca, in timpul sederii sale in RDG, Merkel a fost mult mai activa politic decat se credea pana acum. In carte se arata ca, in timpul slujbei ocupate de tanara Angela la Academia de Stiinte a RDG, aceasta a fost functionar la institutul de fizica, iar incepand cu 1981 a fost secretar responsabil cu agitatia si propaganda in cadrul Uniunii Tineretului Liber German(FDJ). Informatia a fost confirmata si de unul dintre colegii din acea vreme ai lui Merkel, Gunther Walter, care era seful FDJ in cadrul institutului de fizica.

Merkel mai spune ca, in precedenta sa biografie aparuta pe piata, se scrie despre rolul sau in FDJ. Autorul biografiei, insa, a considerat ca nu trebuie pus un semn de egalitate intre Partidul Socialist German si Uniunea Tineretului Liber German. Merkel adauga ca, in randul FDJ, foarte multi tineri ajungeau membri fara sa fie angrenati politic, intrand aici doar pentru a nu fi izolati de restul generatiei lor.

Conform noii carti, in 1989, cand dorinta de schimbare a cuprins intreaga RDG, Merkel a devenit activa politic. Actualul cancelar a fost unul dintre cei care au insistat pentru reformarea sistemului comunist, insistand pentru instaurarea asa-numitului "socialism democratic". "Daca vom reforma RDG, sa nu o facem dupa modelul vest-german", spunea Merkel in 1989, intr-o intalnire cu reprezentanti ai Germaniei de Vest.

In acel moment, Merkel se alatura partidului "Schimbarea Democratica", care initial urmareste sa schimbe contextul politic din RDG, fara imixtiunea Vestului german. Mai tarziu, Merkel sutine ca a intrat in partid de-abia in decembrie 1989, cand "Schimbarea Democratica" s-a indepartat de acest curs stabilit initial. Anul urmator, Merkel se alatura crestin-democratilor vest-germani, iar tumultul politic din acele momente zbuciumate din '89 este dat uitarii.

Merkel a sustinut mereu ca a devenit membru al FDJ pentru a fi "parte a intregului". Aceasta afirmatie poate fi interpretata: Merkel a avut nevoie de un mecanism de aparare sau de un mijloc de a evita izolarea? Angela Merkel a mai spus insa si altceva. "Ma pot baza doar pe mintea mea si pe amintirile mele din acea vreme. Daca acum ceva diferit imi va veni in minte, il voi accepta si il voi recunoaste."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Angela Merkel RFG, #politica angela merkel rdg, #carte biografica angela merkel , #cancelar german