Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

The Times: Angela Merkel, "personalitatea anului"

Sambata, 27 Decembrie 2014, ora 11:03
3509 citiri
The Times: Angela Merkel, "personalitatea anului"
Foto: paristampablog.com

Cancelarul german Angela Merkel a fost proclamata Personalitatea anului 2014 de catre publicatia britanica Times pentru "mentinerea stabilitatii in Europa".

"Angela Merkel a actionat cu un om politic exceptional intr-un moment in care relatiile intre Est si Vest se aflau in pragul celei mai grave crize geopolitice de la incheierea razboiului rece", scria in editia sa de vineri ziarul mentionat.

Times evoca in special contributia cancelarului german la "negocierile tensionate intre Occident si presedintele rus Vladimir Putin", dupa alipirea peninsulei Crimeea la Federatia Rusa, denuntata drept o anexare de catre autoritatile de la Kiev si tarile occidentale.

Merkel - "Doamna necesara" - cel mai proeminent politician european-este si cea mai puternica femeie din lume si "personalitatea anului 2014", concluzioneaza The Times.

La inceputul crizei ucrainene, Merkel nu numai ca a condamnat anexarea Crimeii, dar a si incercat sa convinga intr-un mod rezonabil Kremlinul sa revina in cadrul sistemului juridic international. Nu a trantit usa negocierilor. Dar cand separatistii inarmati si instruiti de Rusia au doborat in iulie avionul de linie malaezian, aceasta a convins-o ca Putin-asa cum a spus ea singura - "traieste intr-o alta lume". De atunci, dna Merkel pledeaza pentru sanctiuni impotriva Rusiei si asistenta internationala in favoarea Ucrainei.

Referitor la obiectivele care ii stau in fata dnei Merkel, The Times mentioneaza trei:

  • in primul rand, "sa asigure ca in martie 2015, sanctiunile UE sa fie prelungite", in pofida obiectiilor unor tari membre UE
  • in al doilea rand, "sa sincronizeze atitudinea UE fata de Putin cu cea a SUA, care pledeaza pentru 'strangerea latului' in jurul presedintelui rus si al anturajului sau" si
  • in al treilea rand, "sa-l descurajeze pe Putin de la noi pasi si mai nesabuiti privind o eventuala implicare in Republica Moldova sau Tarile baltice"

Cu toate acestea, ziarul isi exprima temerea ca Germania nu va mai juca un rol central in gestionarea UE. "Daca Merkel, focalizandu-si atentia pe vindecarea relatiilor dintre Est si Occident, va inceta sa acorde atentie cangrenarii relatiilor intre Nord si Sud in zona euro, aceasta ar fi o ironie teribila", considera jurnalistii britanici.

Daca Angela Merkel a lasat sa se inteleaga ca zece ani la putere sunt suficienti, The Times considera ca ea este "femeia de care ar fi nevoie intr-o lume plina de barbati periculosi".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Angela Merkel omul anului, #Merkel personalitate Times , #cancelar german