Merkel si Macron indeamna la prudenta in privinta deschiderii granitelor: "Nu putem actiona ca si cum coronavirusul s-ar fi sfarsit"

Sambata, 19 Iunie 2021, ora 13:59
2054 citiri
Merkel si Macron indeamna la prudenta in privinta deschiderii granitelor: "Nu putem actiona ca si cum coronavirusul s-ar fi sfarsit"
Uniunea Europeana urmareste evolutiile din Marea Britanie FOTO/ Facebook Emmanuel Macron

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel tarilor membre ale Uniunii Europene sa-si coordoneze politicile in privinta redeschiderii frontierelor in contextul pandemiei de COVID-19 si sa ia masurile necesare impotriva noilor variante ale virusului, potrivit Reuters.

Macron a spus ca tarile UE ar trebui sa manifeste vigilenta pentru a nu permite propagarea noilor variante de coronavirus, adaugand ca Uniunea Europeana urmareste evolutiile din Marea Britanie, care a inregistrat o crestere accentuata a cazurilor raportate saptamanal de contaminare cu varianta Delta.

"Unele tari si-au redeschis frontierele mai devreme din motive legate de industria turismului, dar trebuie sa fim atenti pentru a nu importa noile variante"', a declarat el intr-o conferinta de presa comuna cu Merkel, inainte de o cina de lucru la cancelaria din Berlin.

Angela Merkel a completat:"Nu putem actiona ca si cum coronavirusul s-ar fi sfarsit". "Masuri de precautie sunt in continuare necesare, astfel incat sa avem o vara cu multe libertati, daca nu chiar toate", a spus ea.

Referitor la relatiile Uniunii Europene cu Rusia, Merkel a declarat ca blocul comunitar ar trebui sa mentina dialogul cu Moscova, in pofida diferentelor majore in probleme de securitate si asupra conflictelor din Ucraina si Siria.

"Rusia este o mare provocare pentru noi, dar Rusia este si vecina continentala a Uniunii Europene si trebuie sa ne asiguram ca toate atacurile hibrid (cibernetice) sunt oprite", a spus Merkel.

"Pe de alta parte, avem interesul sa ramanem in dialog cu Rusia daca dorim securitate si stabilitate in Uniunea Europeana, oricat de dificil ar fi aceasta", a insistat ea.

Cancelarul german a adaugat:"Cred ca din moment ce presedintele SUA, Joe Biden, se intalneste cu omologul sau rus,Vladimir Putin, si poarta un dialog deschis, este important ca si noi de partea europeana sa facem exact la fel".

In ceea ce priveste economia UE, Emmanuel Macron a declarat ca prioritara este relansarea, dar nu discutiile despre regulile bugetare prevazute in Pactul de stabilitate si crestere.

Presedintele francez s-a aflat vineri seara in capitala Germaniei pe fondul eforturilor de pregatire a Consiliului European preconizat sa se desfasoare in 24-25 iunie. A fost inca o ocazie pentru presedintele francez de a se intalni cu Angela Merkel, al carei mandat se apropie de sfarsit si care nu mai va candida pentru un nou mandat de cancelar.

Citește și:
Procurorii francezi au deschis două anchete privind finanțări ilegale ale campaniilor electorale ale președintelui Macron
Procurorii francezi au deschis două anchete privind finanțări ilegale ale campaniilor electorale ale președintelui Macron
Două anchete judiciare au fost deschise în octombrie de Parchetul naţional financiar, a anunţat joi, 24 noiembrie, PNF, în urma dezvăluirilor apărute în presă. Ambele se referă la...
Anchetă de proporții în Franța. Este vizată finanțarea campaniilor electorale ale președintelui Macron
Anchetă de proporții în Franța. Este vizată finanțarea campaniilor electorale ale președintelui Macron
Parchetul național financiar din Franța, PNF, a confirmat printr-un comunicat oficial dezvăluirile publicației Le Parisien, care a anunțat că este investigată finanțarea campaniilor...