Angela Merkel, atacata de rivalul sau pe tema trecutului est-german (Video)

Joi, 08 August 2013, ora 22:38
1967 citiri
Angela Merkel, atacata de rivalul sau pe tema trecutului est-german (Video)
Foto: Bigstory

Rivalul social-democrat al cancelarului german s-a decis sa atace sub centura, pe ultima suta de metri inaintea alegerilor. Peer Steinbruck a provocat un nou scandal, acuzand-o de aceasta data pe Angela Merkel de "lipsa de entuziasm fata de Europa, din cauza educatiei sale est-germane".

Afirmatiile le-a facut in cadrul unei intalniri cu cititori ai cotidianului Tagesspiegel, cu mai putin de 50 de zile inaintea alegerilor legislative din Germania.

Candidatul la postul de cancelar din partea SPD a declarat ca este de acord cu fostul cancelar Helmut Schmidt cu privire la afirmatia ca Merkel "nu este cuprinsa de entuziasm pentru Europa".

Steinbruck a explicat ulterior de ce a facut aceasta afirmatie. "Sunt convins (de lipsa de entuziasm a lui Merkel - n.red.). Faptul ca a primit pana in 1989-1990 o cu totul alta formare personala si politica decat cea primita de catre cei care au trait procesul de intergrare europeana de la inceputul anilor '50 a jucat un rol", a precizat el.

Tinand cont de faptul ca alegerile legislative vor avea loc la 22 septembrie, declaratiile sale au fost imediat interpretate de catre unii ca o stigmatizare a cetatenilor germani proveniti din fosta RDG.

Cancelarul Merkel s-a nascut la Hamburg, in nordul Germaniei, in urma cu 59 de ani, dar avea varsta de patru ani pe cand tatal sau, pastor, s-a instalat in RDG impreuna cu familia.

"Este o ofensa pentru fostii cetateni ai RDG", care, in spatele Zidului Berlinului, aspirau la libertatea oferita de Europa Occidentala, a precizat delegatul guvernamental insarcinat cu noile landuri federale, Christoph Bergner (CDU).

Christine Lieberknecht, sefa de Guvern a landului Turingia (est, fosta RDG), si membra a CDU, partidul cancelarului, a apreciat ca Steinbruck demonstreaza "nu numai ca nu o cunoaste prea bine pe cancelar, dar nici oamenii din noile landuri si istoria lor".

In cadrul stangii, declaratiile lui Steinbruck au declansat critici violente. Katja Kipping, liderul Die Linke, a vorbit despre o "calomnie venita din adancurile Razboiului Rece".

Fara indoiala, cei mai ferventi aparatori ai cancelarului conservator sunt membri ai partidului de extrema stanga Die Linke, care se manifesta de obicei cu discretie in privinta legaturilor sale cu partidul comunist SED, cel care conducea cu o mana de fier defuncta Republica Democrata Germana (RDG).

In schimb, SPD a pastrat tacerea dupa iesirea liderului sau, un comportament devenit firesc de la inceputul campaniei, in cursul careia Steinbruck a facut numeroase gafe si declaratii incomode.

Intr-un sondaj aparut miercuri in cotidianul Bild, coalitia guvernamentala actuala, reunind conservatorii (CDU/CSU) si liberalii FDP, totalizeaza 44% din intentiile de vot, cu patru puncte procentuale mai mult decat coalitia formata din SPD (26%) si Verzi (14%).

Intr-un sondaj difuzat de postul public de televiziune ARD, 60% o prefera pe Merkel la postul de cancelar, in timp ce Steinbruck acumuleaza un procentaj de 28%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Merkel alegeri Germania, #lupta politica Germania, #atac Merkel Germania , #Germania