Angela Merkel: Caderea Zidului Berlinului, speranta pentru tarile unde libertatile sunt calcate in picioare

Duminica, 09 Noiembrie 2014, ora 16:49
2545 citiri
Angela Merkel: Caderea Zidului Berlinului, speranta pentru tarile unde libertatile sunt calcate in picioare
Foto: captura Youtube

Caderea Zidului Berlinului este un semnal de speranta pentru tari precum Ucraina, Siria, Irak, unde "libertatile sunt amenintate sau chiar calcate in picioare", a declarat cancelarul german Angela Merkel, cu ocazia ceremoniilor de duminica dedicate implinirii a 25 de ani de la respectivul moment istoric.

"Putem schimba lucrurile in bine - acesta este mesajul caderii Zidului la 9 noiembrie 1989", a spus Angela Merkel, in cadrul unei ceremonii la Memorialul Zidului Berlinului, informeaza AFP.

Angela Merkel dezvaluie: Eram la sauna cand a cazut Zidul Berlinului

"El este adresat noua, celor din Germania, dar si altora din intreaga lume, in special, in acest moment, oamenilor din Ucraina, Siria, Irak si din toate regiunile din lume unde libertatile si drepturile omului sunt amenintate sau chiar calcate in picioare", a adaugat ea.

"Caderea Zidului Berlinului a aratat ca visele pot deveni realitate", a adaugat sefa guvernului german, care a crescut in RDG si avea in acel moment 35 de ani.

Presedintele Bundestagului: Protestele din Romania au contribuit la caderea Zidului Berlinului

"Alte ziduri pot fi distruse, zidurile dictaturii, violentei, ideologiilor, urii", a mai spus Angela Merkel, care si-a inceput cariera politica in siajul evenimentului de la 9 noiembrie 1989.

Ea a amintit ca regimul comunist est-german a fost "un stat al lipsei legii", "un stat care isi supraveghea" cetatenii si incalca "drepturile fundamentale precum libertatea de opiniei si cea a presei".

Aniversarea caderii Zidului Berlinului este "o zi a libertatii", dar si "o zi pentru a ne aminti de victime", a adaugat ea. Cancelarul conservator a amintit ca 138 de persoane au platit cu viata tentativa de a trece Zidul, de la constructia sa, la 13 august 1961, pana la caderea sa, 28 de ani mai tarziu.

Zidului Berlinului a cazut - Obama: Actele Rusiei impotriva Ucrainei arata ca mai sunt multe de facut

Ea a evocat in special destinul locuitorilor de pe Bernauer Strasse, o strada din Berlin taiata in doua de edificiul de beton si unde astazi se afla Memorialul Zidului. In timpul constructiei sale, unii nu au ezitat sa sara de la o inaltime de cateva etaje pentru a trece in Vest.

Gorbaciov, la Berlin: Lumea se afla in pragul unui nou Razboi Rece. Vedem noi ziduri

Germania, prima putere economica din Europa, este condusa astazi de doua personalitati provenite din fosta Germanie de Est. In afara cancelarului, presedintele federal Joachim Gauck a trait in Germania de Est unde, in calitate de pastor, a participat la miscarea de revolta impotriva regimului comunist in toamna anului 1989.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Angela Merkel cadere zid Berlin, #comemorare cadere Zid Berlin , #Germania