Merkel, Putin si dialogul de la Soci

Marti, 02 Mai 2017, ora 07:55
5824 citiri
Merkel, Putin si dialogul de la Soci
Foto: Arhiva Kremlin

Angela Merkel vine, marti, la Marea Neagra pentru a discuta cu Vladimir Putin: despre Ucraina, Siria si alte teme care afecteaza negativ relatiile germano-ruse. Are Putin interes pentru un schimb onest de idei?

La sfarsitul lui aprilie 2015, mai multi deputati din Bundestag au primit un e-mail trimis chipurile de ONU. Au deschis fara sa banuiasca nimic fisierul atasat si au permis astfel unui virus-spion sa se cuibareasca pe serverele Parlamentului german, unde a ramas mai multe saptamani si de unde a strans gigabiti intregi de informatii confidentiale.

A durat ceva pana au fost inlaturate pagubele, mai mult pana cand problema a fost facuta publica.

Treaba a fost una deosebit de penibila: dupa toate aparentele, Bundestagul german a cazut victima hackerilor rusi. Softul a fost trimis de un creator considerat de autoritatile germane de securitate drept "amenintare avansata si persistenta", "Advanced Persistent Threat 28" (APT28).

Daca in acest caz a fost vorba de strangerea de informatii din si despre Germania, in ianuarie 2016 ne-am confruntat cu situatia opusa: raspandirea de informatii false despre Germania.

Este vorba de "cazul Lisa": o fata de 13 ani din Berlin cu cetatenie ruso-germana a innoptat la un prieten. Presa rusa a sustinut, insa, ca Lisa a fost rapita de refugiati de origine araba, care ar fi violat-o. Etnicii ruso-germani din Berlin au protestat in strada fata de o presupusa lipsa de securitate in Germania.

Si dupa ce intreaga situatie a fost lamurita, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a acuzat autoritatile germane ca "ar infrumuseta realitatea din motive interne de corectitudine politica".

Germania, in vizorul Rusiei

Ambele incidente arata ce fel de rol important joaca Germania in Rusia.

Motivul este clar, explica Janis Sarts, director al NATO Strategic Communication Centre of Excellence din Riga, intr-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung: Germania este principala putere din Europa.

"In acest rol, Germania asigura ca Europa ramane pe mai departe asa cum se gaseste acum." O Europa puternica ar slabi insa pozitia Rusiei, potrivit liderilor de la Moscova. De aici atacurile la adresa Republicii Federale. Un alt motiv ar fi opozitia Germaniei fata de anexarea de catre Rusia a noi teritorii, dupa Crimeea.

Intalnirea dintre Angela Merkel si Vladimir Putin de marti de la Soci, statiune ruseasca la Marea Neagra, este prima dintre cei doi pe teritoriu rusesc din ultimii doi ani. Temele de discutie sunt razboiul din Siria, conflictul din Ucraina si summit-ul G20 din iulie de la Hamburg. Un alt subiect va fi se pare campania rusa de influentare a opiniei publice germane.

Mesajul cancelarei germane ar trebui sa fie unul clar, a declarat pentru DW Gernot Erler, insarcinat al guvernului federal pentru relatia cu Rusia: "Este inacceptabil un astfel de amestec in treburile interne ale altei tari - prin metode ilegale ca interceptarile de comunicatii si furtul de date. Cred ca conducerea rusa stie ce inseamna pentru relatiile ruso-germane sa sprijine sau sa desfasoare astfel de tentative."

Dorintele germane de dialog

Germania considera prioritara intretinerea de relatii bune cu Rusia. Purtatorul de cuvant al guvernului federal, Steffen Seibert, a declarat ca Executivul de la Berlin are ca obiectiv "implicarea Rusiei in gasirea de solutii constructive". Aceasta abordare are prioritate mai ales in vremuri de criza, subliniaza expertul in relatiile cu Rusia Stefan Meister, de la Societatea Germana de Politica Externa (DGAP):

"Angela Merkel nu este singura care viziteaza Rusia. Si ministrul german de Externe s-a aflat acolo, presedintele federal se pregateste sa o faca. Mi se pare ca exista in prezent o initiativa germana de a dialoga cu partea rusa."

Pe agenda Moscovei se afla la loc de frunte extinderea puterii externe a tarii. Rusia a devenit dintr-un "slab navigator de crize" un "factor activ" in conflictele internationale, scrie experta in probleme sud-est-europene Sabine Fischer, de la Fundatia berlineza Stiinta si Politica (SWP).

Aceasta transformare este vizibila atat in Ucraina, cat si in Siria. Pentru cabinetul german, anexarea ilegala a Crimeii si destabilizarea estului Ucrainei sunt "doua teme care afecteaza negativ relatiile bilaterale", potrivit lui Steffen Seibert.

Pentru a-si spori influenta in Europa si a-si demonstra puterea pe plan international, Moscova s-ar fi folosit de crizele existente si ar fi creat chiar conflicte noi, sustine Sabine Fischer.

Ceea ce pune Uniunea Europeana in fata unor provocari majore: "UE nu poate accepta reimpartirea Europei in noi zone de influenta dupa planul Rusiei, fara a ignora propriile sale norme si valori si fara a risca destabilizarea si mai mare a vecinatatii sale. De asemenea, nu poate fi tolerata maniera ilegala si inumana in care Rusia se comporta in zonele de conflict."

Germaniei si Europei le va fi greu sa restabileasca un dialog constructiv cu Rusia, scrie Fischer, care are urmatorul sfat: "Germania si UE ar trebui sa se concentreze pe managementul conflictelor la nivel local si pe acordarea de ajutor umanitar, pentru a mai reduce suferintele celor din regiunile de conflict."

Kersten Knipp

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Merkel intalnire Putin , #Germania