Cum se omoara democratia

Vineri, 31 August 2018, ora 21:00
4556 citiri
Cum se omoara democratia

Incapabile sa combata populismul, elitele din vest, inclusiv din Germania, reactioneaza tot mai isteric la critici chiar rezonabile. Ceea ce le discrediteaza, perpetuand succesul populist.

In Romania, democratia nu se omoara doar cu "bere si manele", fara de care, dixit baronul PSD-ist Badalau, n-ar fi "petrecere la romani". Ca derivele extremiste slutind rasaritul continentului, de la Romania pesedizata, trecand pe la unguri si pana-n fosta RDG au de-a face cu mostenirea lor comunisto-securista e cert si ar trebui sa fie clar oricui.

Mai putin limpede e ce anume distruge democratia in apusul scutit de comunism. Imigratia? Terorismul? Manipularea putinista? Infiltrarea administratiei, politiei si serviciilor de catre extremisti? Sau, mai ales, prostia politicienilor stangii?

Intr-o tara ca Germania, bunaoara, nu e clar, intodeauna, ce-i mai gretos. Lozincile xenofobe scandate la Chemnitz in timp ce se haituiau straini pe strazile nefericitului oras est-german, devenit anterior scena unei oribile injunghieri, comise de imigranti arabi asupra unor localnici, din care unul a decedat? Salbaticul asasinat in sine? Ori respingerea revoltata, de catre autoritati si formatori de opinie dand pe din afara de corectitudine politica, a oricaror critici, oricat de rezonabile, ale deciziilor Angelei Merkel din 2015, de a incuraja o imigratie fara limite si de a garanta ca problemele astfel create ar fi lesne rezolvabile?

In contextul exceselor de la Chemnitz, vicepresedintele Bundestagului si al partidului liberal FDP, Kubicki, a indraznit sa ignore avertismentul stangii, potrivit careia orice critica la adresa cancelarei ar pune, chipurile, paie pe foc. Asa ca liberalul, mai slobod la gura decat multi, a criticat-o. Si vorba ei celebra, din 2015, potrivit careia "wir schaffen das", "o vom scoate noi la capat".

Vorba cu pricina deschisese total bratele si portile Germaniei oricum descuiate si larg desfacute in fata afluxului de refugiati musulmani. Care au avut grija sa-si importe impreuna cu idiosincraziile religioase si antisemitismul, si misoginia patriarhala si apetenta pentru violenta mutiland regiunile si statele orientale din care fugisera. A corela nefacutele unor migranti cu fenomenul migratiei trece insa in Germania drept politic incorect.

Mare parte din clasa politica si intreaga presa progresista cer deci, imperativ, abtinerea scrupuloasa de la asemenea paralele. Date fiind insa fracturile logice grevand, pe alocuri, discursul politic corect, promotorii sai nu reusesc sa convinga cetatenii infricosati de imigratie, de terorism si de consecintele globalizarii asupra statutului lor fragil sa puna batista pe tambal. Dimpotriva. Viteza de reactie critica, amploarea si virulenta ei par sa ia proportii cu fiecare nou atentat.

Obstinat si, pentru germani, insolit, refuzul unei mase tot mai ample de a se supune disciplinat comandamentelor hipermorale ale celor cu painea si cutitul le pare multor dregatori inexplicabil. Si ii innebuneste. Isteria consecutiva ii determina sa replice precipitat si eronat furiei populare starnite de migranti. Care deci creste, determinandu-i pe progresisti sa-si comita neghiobiile in serie.

Unii dintre ei torpileaza expulzarea falsilor refugiati. Au tergiversat-o, de pilda, pe a irakianului arestat pentru asasinatul de la Chemnitz. Dar cand injunghierea la care s-a dedat a starnit mania populara, alimentand o atmosfera de pogrom, exponentii stangii au condamnat reflex nu doar minoritatea extremista si sinistrele revarsari de ura nazista profitand de pe urma crimelor migrantilor, ci au vituperat intreaga comunitate si majoritate.

Ceea ce e de mai multe ori gresit. Caci relativizeaza oroarea nazista. Apoi, fiindca, dupa cum reliefa ziarul elvetian NZZ, ii radicalizeaza pe moderati, ingrosand randurile extremistilor. In fine, pentru ca uciderea dialogului prin intimidarea criticilor ii abandoneaza pe multi in pustiul muteniei, discreditand democratia spre a da apa la moara colectivistilor.

Reactia preponderent intoleranta, chiar virulenta, a elitei politice si mediatice la tentativa demnitarului liberal de a reinnoda firul discutiei prin indreptatite critici la adresa cancelarei denota o inspaimantatoare lipsa de spirit critic la autodesemnatii aparatori ai democratiei. Or, cum poate supravietui democratia fara acest spirit? Si cum sa nu fie el sufocat de spaimele cotropind concomitent si elite, si mase, si imigranti?

Ca la gatul lui Kubicki a sarit retoric, spre a-si apara rivala de la CDU, tocmai sefa SPD, Andreea Nahles, nu amelioreaza situatia de fel. Dimpotriva, o agraveaza. Caci intareste mefienta celor care, panditi si recuperati de extremisti, considera ca partidele democratice si presa ar fi, toate, o apa si-un pamant.

Si amplifica si criticile celor care nu pot pricepe in ruptul capului reactiile prea anemice ale partidului social-democrat german la extremismul tovarasilor din PSD si PSE, in frunte cu Liviu Dragnea.

In ecou la dragniota punere pe butuci a statului de drept romanesc, SPD n-a gasit cu cale decat sa dea un comunicat hilar si atat de prudent, impotent, dezangajat, poltron si impaciuitorist, incat legitimeaza indirect si distrugerea democratiei romanesti, si demontarea stangii europene. Care pare tot mai dispusa sa sacrifice libertatea in favoarea statului autoritar.

Sigur, nu toti social-democratii sunt lasi, ori adera la ineptii liberticide. Mai exista si ministrul german al familiei, Franziska Giffey, care, act de bravura, s-a incumetat, dupa o saptamana, sa depuna un buchet de flori la locul asasinarii tanarului din Chemnitz. Si sa nu se rezume la osandiri grabite ale extremistilor parelnici sau reali, ci sa exprime si oarece intelegere pentru grijile securitare ale germanilor.

Dar nu e cam putin, cam tarziu?

Petre M. Iancu

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...