Germania: Ce au castigat si ce au pierdut partidele din noua Mare Coalitie

Joi, 08 Februarie 2018, ora 16:28
2017 citiri
Germania: Ce au castigat si ce au pierdut partidele din noua Mare Coalitie
Foto: Facebook/Angela Merkel

Presa din Germania a analizat, joi, ce au castigat si ce au pierdut partidele implicate in negocierile pentru formarea unei noi coalitii care sa conduca Germania in urmatorii patru ani.

"Cancelarul Merkel a avut dreptate cand a avertizat, inainte de lansarea negocierilor cu social-democratii pentru un nou Guvern de Mare Coalitie, ca va fi nevoie de compromisuri dureroase de ambele parti", au scris, joi, jurnalistii de la DPA.

Uniunea Crestin-Democrata (CDU)

Cel mai mare castig al partidului condus de Angela Merkel (CDU) este ca poate forma o noua coalitie. Apoi, desi acordul stabileste introducerea unei pensii minime, nivelul acesteia ureaza sa fie stabilit de o comisie pentru pensii, idee sustinuta de mai multe luni de CDU.

La capitolul pierderi, CDU a trebuit sa sacrifice multe in ceea ce priveste atribuirea portofoliilor din viitorul Cabinet, pierzand doua ministere cheie, cel de de Interne si cel de Finante, desi l-a obtinut pe cel al Economiei, mai scrie DPA.

Partidul Social Democrat (SPD)

Cel mai mare castig al SPD este impunerea politicii de crestere a investitiilor si marirea cheltuielilor pentru educatie. Social-democratii germani au reusit sa obtina sase portofolii in viitorul Guvern, inclusiv posturi cheie precum Finantele, Politica Externa, Munca si Asigurarile Sociale.

In schimb, a trebuit sa dea inapoi in trei aspecte fundamentale in legatura cu care spera sa-si impuna pozitia. Mai intai, nu se va renunta la contractele de munca pe durata determinata, acestea vor fi doar limitate.

In al doilea rand, nu se vorbeste clar de renuntarea la actualul sistem de asigurari medicale bazat pe doi piloni, public si privat, urmand sa se elaboreze propuneri pentru un cadru tarifar comun.

In al treilea rand, nu s-au inregistrat progresele dorite de social-democrati in ce priveste reintregirea familiilor refugiatilor.

Uniunea Crestin-Sociala (CSU)

CSU a reusit sa ii determine pe conservatorii lui Merkel sa accepte un compromis referitor la micsorarea numarului de migrati care pot fi primiti pe teritoriul Germaniei. De asemenea, crestin-socialii au reusit sa impuna, desi intr-o forma redusa, o revendicare cheie a CSU, aceea de a majora "pensiile mamelor" (acele femei care nu au putut lucra si urmeaza sa aiba pensii mai mici - n.red.).

Mai mult, CSU isi va pastra cele ministere, in timp ce Seehofer va obtine o pozitie "super-ministeriala", combinand portofoliile de Interne, Constructii si Securitate Interna.

La capitoul pierderi, crestin-socialistii au fost nevoiti sa renunte la impunerea unei limite superioare pentru refugiati.

Negocierile dintre conservatorii lui Angela Merkel si social-democratii lui Martin Schulz au inceput in luna ianuarie a acestui an, iar cele doua tabere au avut ca obiectiv realizarea unui compromis in privinta piatei muncii si a reformei sanatatii.

Alegerile parlamentare din Germania au avut loc in 24 septembrie, iar ulterior Merkel a negociat cu mai multe partide mici, insa nu a reusit sa ajunga la un acord pentru formarea unei coalitii si, de aceea, s-a vazut nevoita sa recurga la discutii cu rivalii social-democrati condusi de Martin Schulz.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#acord Germania Guvern , #Germania