Merkel recunoaste: Germania si UE au facut greseli in privinta migrantilor

Miercuri, 31 August 2016, ora 08:39
10649 citiri
Merkel recunoaste: Germania si UE au facut greseli in privinta migrantilor
Foto: Hepta.ro

Germania si alte tari membre UE au ignorat criza refugiatilor de la frontierele externe ale blocul comunitar prea mult timp, a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Merkel, care se confrunta cu critici in Germania pentru politica sa de a primi refugiatii cu bratele deschise anul trecut, a avertizat ca Berlinul si UE vor trebui sa dea dovada de rabdare si anduranta in fata valului de migranti.

"Sunt probleme politice care pot fi intrevazute, dar oamenii nu le inregistreaza la un moment dat - iar in Germania am ignorat problema prea mult timp si am blocat necesitatea de a gasi o solutie paneuropeana", a explicat ea intr-un interviu acordat Sueddeutsche Zeitung, relateaza Reuters.

Vezi si cati refugiati asteapta Germania anul acesta

Sefa Guvernului german a facut aceste comentarii intr-o analiza extrem de critica la adresa sa, la implinirea unui an de la declaratia deja faimoasa "wir schaffen das" ("putem face acest lucru") in legatura cu numarul tot mai mare al refugiatilor.

Potrivit sondajelor, partidul sau conservator CDU va fi infrant in doua scrutine regionale luna viitoare, partial din cauza politicilor fata de migranti.

Merkel a admis ca Germania, care a preluat majoritatea celor peste un milion de refugiati din Orientul Mijlociu si Africa sositi in UE anul trecut, a lasat Spania si alte tari de la frontierele UE sa se ocupe singure de refugiati. "Atunci am respins si o distribuire proportionala a refugiatilor", a adaugat ea.

Iata si ce ar avea de castigat UE de pe urma refugiatilor

Mai mult, Berlinul nu a sustinut modele precum agentia europeana pentru paza granitelor FRONTEX, temandu-se ca aceasta incalca suveranitatea statelor membre, potrivit oficialului. "Am spus ca ne vom ocupa de problema pe aeroporturile noastre, din moment ce nu avem alte granite externe UE. Dar acest lucru nu functioneaza", a adaugat ea.

Cancelarul, care a avut deja trei mandate si ar putea incerca sa il obtina pe al patrulea, crede ca refugiatii vor fi o problema pe termen lung.

"Nu am abordat problema in modul adecvat. Acest lucru este valabil si pentru apararea frontierelor externe ale spatiului Schengen", a subliniat ea.

Din punctul sau de vedere, UE trebuie sa amelioreze cooperarea si sa creasca substantial ajutorul pentru dezvoltare oferit tarilor din Africa, precum si Turciei si altor regiuni cu probleme.

Germania s-a multumit prea mult timp sa se concentreze pe alte probleme, dupa ani in care a primit refugiati din razboaiele din fosta Iugoslavie, ce au avut loc in anii '90, este de parere cancelarul.

Ea le-a cerut politicienilor germani sa foloseasca un limbaj moderat si sa nu se lase dusi de valul discursurilor tot mai dure in legatura cu amenintarile reprezentate de migranti.

O parte dintre germani a avut intotdeauna o atitudine oarecum rasista fata de straini si sunt dispusi sa comita acte violente din aceasta cauza, dar aceasta tendinta a luat amploare in ultimul an, a avertizat ea.

Liderul german, fiica de pastor, a tras un semnal de alarma si in legatura cu tendinta de a pune semnul egal intre orice migrant si terorism.

"Pur si simplu nu este corect sa spui ca terorismul a venit numai cu refugiatii. Era deja aici, sub nenumarate forme si cu diferiti potentiali atacatori pe care ii urmaream", a conchis ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Dilema preotului care vrea să candideze pentru primăria Sucevei. "Va trebui să aleagă între cariera politică și preoție"
Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Suceava a ales un preot să candideze pentru funcția de primar al municipiului Suceava. Cătălin Axinte este preot slujitor la Biserica Sf. Mina din...
#Angela Merkel migranti, #Germania refugiati, #imigranti Uniunea Europeana , #Germania