Cine este omul din spatele deciziilor Angelei Merkel?

Duminica, 25 Decembrie 2011, ora 18:27
9589 citiri
Cine este omul din spatele deciziilor Angelei Merkel?
Foto:abendblatt.de

Era aproape de miezul noptii la un iaht club de pe Riviera Franceza, iar Angela Merkel le spunea reporterilor despre decizia de a bloca imprumutul Greciei, cand, deodata, un om o intrerupe pentru a clarifica lucrurile. Cine este acesta?

Wolfgang Schaeuble, ministrul de Finante al Germaniei, le-a spus reporterilor ca ideea de a bloca imprumutul acordat Atenei a fost a sa, noteaza Reuters.

Aceasta miscare a convins Atena sa renunte la controversatele planuri pentru referendum pentru noul plan de austeritate, lucru care a calmat pietele financiare.

Schaueble a fost cel care si-a anuntat personal omologul grec, Evangelos Venizelos, aflat in spital in acea perioada, cu dureri la stomac.

"Da, intr-adevar, a fost ministrul de Finante cel care a oprit finantarea", a declarat Merkel, tresarind usor. "A fost cel care a reactionat primul", a subliniat aceasta.

Reporterii se uitau unii la alti surprinsi. Iata-l pe cel mai puternic lider din Europa fiind intrerupt in public de catre unul din ministrii sai. In loc sa-l mustre pe Schaueble, Merkel a tinut cont de parerea lui, recunoscand ca are dreptate.

"Cancelarul poate conta pe loialitatea mea", a declarat Schaeuble. "Asta nu inseamna ca o sa tac sau ca o sa fie usor cu mine. Am libertatea sa fac ce cred ca este corect", a explicat acesta.

Schaeuble este un veteran al politicii, in varsta de 69 de ani, care sta in scaun cu rotile de cand a fost impuscat de catre un bolnav psihic, la o saptamana dupa reunificarea Germaniei.

Dedicat de multa vreme cauzei unei Europe unite, a influentat din greu raspunsul Berlinului la criza europeana. Unii oameni din interiorul Uniunii Europene spun ca, probabil, este singurul politician capabil sa o preseze pe Merkel, o femeie care nu accepta riscurile, sa adopte masurile potrivite pentru a salva moneda unica.

"Cred ca Schaeuble va fi unul dintre arhitectii cheie in gasirea unei solutii pentru zona euro, in urmatoarele saptamani", a declarat Klaus Tschuetscher, primul ministru al statului Liechtenstein.

"Este renumit si respectat pentru ca isi spune opinia fara sa se ingrijoreze care va fi reactia politica. Nu cred ca acest lucru ar trebui subestimat", a continuat acesta.

"Merkel a stiut de la inceput ca, daca il va face ministru de Finante, controlul ei va fi limitat, ca va avea propriile pareri si ca si le va sustine", a declarat unul dintre consultantii de top ai cancelarului. "Este o anomalie in cabinet", adauga acesta.

Pareri diferite in privinta salvarii Europei

Insa diferentele dintre Schaeuble si Merkel in privinta Europei sunt, uneori, greu de ascuns.

In timp ce Merkel parea sa se concentreze pe limitarea prejudiciului adus Germaniei de catre criza din zona euro, Schaeuble vede criza ca pe o oportunitate sa completeze integrarea politica a Europei, care lipsea in momentul in care moneda a fost lansata.

In public, ramane fidel liniei partidului in ceea ce priveste propunerile de combatere a crizei.

Intrebat, luna trecuta, daca isi poate imagina existenta obligatiunilor comune europene, o idee pe care Merkel o respinge cu inversunare, reactia initiala a lui Schaeuble a fost: "Acum trebuie sa fiu atent sa ii spun acelasi lucru si cancelarului. Apoi a declarat ca un pas in sensul eurobondurilor ar fi fost prematur.

Dar oamenii care il cunosc spun ca Schaeuble ar fi gata sa respinga o asemenea idee, daca alternativa ar fi spargerea blocului euro.

"Este pro-eurobonduri", a declarat un oficial german. "Nu poate spune pur si simplu asta, dar, daca asculti cu atentie ce a spus, nu ar exclude aceasta oportunitate. A lasat niste indicii clare in acest sens", a continuat oficialul.

"Cand lucrurile iau o intorsatura negativa, dintr-o data... solutiile care pareau imposibile devin posibile", afirma Schaeuble.

"Din cauza asta, criza reprezinta o oportunitate. Nu spun ca imi place sa fie criza, insa nu imi fac griji. Europa tot timpul a mers inainte pe timpuri de criza. Cateodata ai nevoie de o anumita presiune pentru a lua niste decizii", conchide Wolfgang Schaeuble.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Angela Merkel Wolfgang Schaeuble, #decizii Europa Merkel Schaeuble, #ministrul finante german Schaeuble , #zona euro