Angela Merkel, singura care mai promoveaza austeritatea in zona euro

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 20:10
2888 citiri
Angela Merkel, singura care mai promoveaza austeritatea in zona euro
Foto: topnews.net.nz

Cancelarul german Angela Merkel incepe sa fie din ce in ce mai singura in batalia dusa pentru salvarea monedei euro, avand in vedere ca aliatii si sustinatorii sai dezerteaza unul cate unul.

Probabilitatea este infima ca presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, sa mai impuna noi masuri de austeritate in tara sa, daca va castiga al doilea tur de scrutin, programat pe 6 mai, lucru de altfel putin probabil.

Angela Merkel, un nou apel la stimularea cresterii economice in zona euro

Astfel, Angela Merkel isi va pierde co-pilotul, noteaza Vancouver Sun.

Chiar daca acesti doi lideri politici au avut discutii contradictorii, ambii au considerat ca un parteneriat solid intre Franta si Germania, numit de presa "Merkozy", este esential pentru supravietuirea zonei euro.

Contracandidatul lui Sarkozy la alegerile prezidentiale din Hexagon este socialistul Francois Hollande, care nu crede ca masurile de austeritate reprezinta o solutie pentru reducerea datoriei suverane. In plus, acesta a aratat ca ii pasa mai putin de supravietuirea zonei euro decat lui Sarkozy.

Hollande o avertizeaza pe Merkel: Daca voi fi ales, schimb constructia europeana

Astfel, daca Hollande preia conducerea Frantei, soarta zonei euro va ramane doar in mainile germanilor, depinzand de productia industriala pe care cea mai mare economie europeana a avut-o in ultimii ani.

Un alt efect al victoriei socialistului va fi daramarea conducerii germane. Opozitia social-democrata din aceasta tara considera ca o infrangere a lui Sarkozy de catre Hollande in al doilea tur de scrutin va mari sansele lor in fata coalitiei conduse de Angela Merkel, in alegerile de anul viitor din Germania.

O alta sursa de ingrijorare mai este si Olanda, avand in vedere ca premierul liberal Mark Rutte a pierdut sprijinul partidului de dreapta condus de Geert Wilders, din cauza neintelegerilor legate de masurile de austeritate pe care le-a adoptat aceasta tara, de altfel, una din cele 4 natiuni din zona euro care a mai ramas cu rating-ul maxim AAA dat de agentii.

Premierul Olandei si ministrii sai demisioneaza

Geert Wilders a respins ideea pusa in practia de premier, de a taia de la buget 16 milioane de euro, pentru a reduce defictiul bugetar de la 4,6% din Produsul Intern Brut (PIB), la 3%, cat este prevazut in Pactul de stabilitate. In consecinta, premierul a demisionat, iar Merkel a pierdut inca un aliat al sau.

Tarile PIGS, o continua sursa de probleme

Cele mai vulnerabile state din zona euro, Spania, Portugalia, Italia si Grecia (PIGS), reprezinta o continua sursa de ingrijorare pentru Angela Merkel.

Premierul spaniol, Mariano Rajoy, s-a confruntat cu serioase impedimente din partea altor politicieni in incercarea lui de a urma un plan de austeritate ferm. Insa nici el nu mai vrea sa il continue si a luat mai multe decizii care au demonstrat acest lucru.

In perioada 1997-2007, cand Spania a avut un "boom" economic, bancile dadeau foarte multe credite, fara prea multe conditii.

Astfel, imprumuturile au ajuns, in prezent, la 1,3 miliarde de euro, dintre care aproximativ 261 miliarde de euro reprezinta credite neperformante, potrivit unui raport realizat de CitiGroup.

Rajoy a facut o miscare care a nemultumit Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana, mentinand sau chiar marind cheltuielile conducerii centrale, prin taierea transferurilor de bani catre regiuni, pentru anumite servicii precum sanatate sau educatie. Spania este divizata administrativ in 17 regiuni, denumite "comunitati autonome", care au o conducere regionala proprie, cu competente legislative, juridice si administrative.

In consecinta, cei care conduc regiunile sunt revoltati pe premier, iar daca acesta va incerca sa privatizeze unele din cele 4.000 companii de stat, pentru a strange mai multi bani, atunci el va beneficia de foarte putin ajutor, avand in vedere ca multe dintre companii au legaturi stranse cu comunitatile autonome.

In afara de problemele politice, austeritatea propusa si promovata de Angela Merkel nu a avut succesul pe care si l-ar fi dorit aceasta, dovada fiind situatia tarilor PIGS. Astfel, economia Greciei se va contracta cu 5%, in 2012, potrivit datelor bancii centrale, mai mult decat se anticipase anterior, somajul in Spania este la un nivel extrem de ridicat, de 24,4%, iar Portugalia si Italia se confrunta cu cresterea dobanzii la obligatiuni peste nivelul sustenabil, fapt ce sublinieaza lipsa de interes pe care o au investitorii pentru aceste tari.

Tarile PIGS sunt o dovada ca, doar prin impunerea unor masuri de austeritate, economia nu poate fi salvata. In aceste conditii si avand in vedere ca politicienii europeni nu o mai sprijina, Angela Merkel ramane din ce in ce mai singura in promovarea ideilor sale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Angela Merkel austeritate zona euro, #Merkel austeritate zona euro, #Merkel masuri austeritate, #masuri austeritate zona euro , #zona euro