Merkel: Nu doar vorbim de o uniune fiscala, am inceput sa o cream (Video)

Vineri, 02 Decembrie 2011, ora 12:37
1892 citiri
Merkel: Nu doar vorbim de o uniune fiscala, am inceput sa o cream (Video)

Tratatele europene trebuie schimbate urgent pentru a se introduce un nou set de reguli privind gestionarea economiei zonei euro, a declarat, vineri, cancelarul german, Angela Merkel.

"Statele europene nu sufera de o criza economica, ci de o criza a increderii investitorilor, iar rezolvarea ei va dura multi ani", a mentionat Merkel in cadrul discursului adresat parlamentului german, Bundestag, conform Financial Times.

Cancelarul german va prezenta luni alaturi de presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, un plan ce are ca scop crearea unei "uniuni fiscale" pentru cele 17 state membre ale zonei euro.

Acesta va impune o disciplina bugetara mai stricta, o verificare mai atenta a banilor acestor natiuni si sanctiuni mai dure pentru tarile care incalca regulile europene.

Insa cei doi lideri europeni nu s-au pus de acord in toate privintele.

Germania, care vrea sa impuna o disciplina bugetara stricta membrilor din zona euro, refuza solidaritatea financiara intre europeni pe care o cer francezii, prin intermediul BCE, al eurobondurilor sau prin consolidarea fondului de salvare a zonei euro.

"Avem nevoie de disciplina bugetara si de un mecanism eficient de management al crizei. Deci trebuie sa schimbam tratatele sau sa cream noi tratate", a adaugat ea.

Ea a tinut sa avertizeze ca aceste masuri trebuie adoptate cat mai urgent, pentru a preveni un dezastru.

"Nu doar vorbim despre o uniune fiscala, deja incepem sa o cream", a sustinut Merkel.

Institutiile europene au un rol esential in pastrarea credibilitatii democratiei europene, acesta fiind motivul pentru care Angela Merkel nu a dorit sa comenteze despre rolul pe care Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa-l joace in rezolvarea crizei.

Cancelarul german a spus ca viitorul zonei euro "este acelasi cu viitorul unitatii europene", reiterand ideea ca Germania a avut multe beneficii de pe urma monedei unice, care s-a dovedit a fi una stabila si puternica.

"Sunt prea multe in joc pentru tara noastra si pentru poporul nostru", a precizat Merkel.

"Sunt convinsa ca acest lucru (schmbarea tratetelor europene - n.r.) este calea corecta pentru a avea o Germanie si o Uniune Europeana puternica", a adaugat aceasta.

Cancelarul german a atras atentia ca Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) nu trebuie subapreciat, chiar daca capacitatea lui actuala este de doar 440 miliarde de euro. Ea a mentionat ca ministrii europeni au promis ca vor face tot posibilul pentru a suplimenta EFSF.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#Angela Merkel, #criza zona euro, #schimbare tratate europene , #zona euro