Merkel si Sarkozy, pe aceeasi lungime de unda: Eurobondurile nu aduc salvarea

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 16:40
2675 citiri
Merkel si Sarkozy, pe aceeasi lungime de unda: Eurobondurile nu aduc salvarea
Foto: TVR Info

Cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, au ajuns la concluzia ca emiterea de eurobonduri comune nu reprezinta, "in nici un caz", o solutie pentru rezolvarea crizei din zona euro.

Cei doi lideri s-au intalnit, luni, pentru a definitiva pozitia comuna pe care o vor prezenta celorlalte state din Uniunea Europeana in cadrul summit-ului ce va avea loc pe 9 decembrie.

"Traim si lucram impreuna in aceeasi Europa, care nu vrea sa repete greselile din trecut. Prea multa lejeritate in deciziile luate duce la consecinte grave. Toate intarzierile care s-au acumulat trebuie prinse din urma. Franta si Germania sunt de acord ca eurobondurile nu reprezinta, in nici un caz, o solutie pentru criza", a declarat Nicolas Sarkozy, in conferinta de presa sustinuta dupa intalnirea de luni.

"Este o perioada foarte dificila, este o criza extraordinar de grava. Franta considera ca alianta sa cu Germania este un element strategic esential", a adaugat presedintele francez.

Potrivit spuselor sale, daca s-ar emite eurobonduri comune, prin urmare s-ar "mutualiza datoriile", eforturile facute pana in prezent pentru iesirea din criza ar fi "zadarnicite".

La randul sau, Angela Merkel este de parere ca lucrul cel mai important este recastigarea increderii. "Respectarea angajamentelor pe care le-am luat este un lucru foarte important pentru a putea aplica deciziile pe care deja le-am luat", a spus cancelarul german.

Trebuie modificate tratatele UE

Merkel a precizat ca masurile propuse pana in prezent nu pot fi aplicate fara modificarea tratatelor existente, avand in vedere ca, in Tratatul din Lisabona, modificarile ar putea fi realizate doar daca exista un vot din partea majoritatii.

"Suntem absolut hotarati ca, in cazul in care exista o dificultate, cineva refuza, suntem pregatiti sa primim orice fel de propuneri privind alte modificari", a confirmat liderul german.

Ea a adaugat ca discutiile cu restul partenerilor europeni sunt esentiale, avand in vedere ca Franta si Germania sunt doar doua tari, insa mecanismul european pentru stabilitate trebuie pus in practica in 2012.

Limita datoriilor, verificata de Curtea Europeana de Justitie

In privinta bugetelor nationale, cele 17 state din uniunea monetara trebuie sa aiba o "idee constitutionala" si un concept, astfel incat sa existe echilibru. "Ceea ce s-a intamplat in Grecia nu trebuie sa se mai intample", a spus Sarkozy. De altfel, el a adaugat ca se doreste implementarea unor sanctiuni automate, in cazul in care se depaseste limita de deficit de 3 la suta din PIB, iar liderii din zona euro se vor intalni o data pe luna, atat timp cat va dura criza, pentru a discuta despre metodele de stimulare a cresterii economice.

Merkel a precizat ca bugetele nationale nu vor putea fi declarate nule de Curtea Europeana de Justitie, aceasta nu va verifica fiecare buget, insa se va asigura ca sunt respectate limitele privind datoriile.

Potrivit presedintelui francez, acordul franco-german va fi inaintat presedintelui Consiliului European, Herman van Rompuy. Pentru deciziile importante, va fi nevoie ca 85 la suta din membri sa fie de acord. "Deciziile nu sunt luate in unanimitate, dar in majoritate semnificativa", a subliniat Sarkozy.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Angela Merkel, #Nicolas Sarkozy, #eurobonduri comune zona euro, #criza zona euro , #zona euro