Viitorul zonei euro depinde doar de Merkel

Duminica, 24 Iunie 2012, ora 09:03
2814 citiri
Viitorul zonei euro depinde doar de Merkel

Liderii zonei euro se chinuie deja de aproape doi ani sa gaseasca o solutie pentru oprirea crizei, insa nu au reusit sa ajunga la un acord.

Astfel, in timp ce banca centrala a Germaniei, Bundesbank, a precizat ca nu trebuie sa exista o uniune bancara fara una fiscala, cancelarul acestei tari, Angela Merkel, sustine in continuare ca o uniune fiscala nu se poate face fara una politica, iar presedintele Frantei, Francois Hollande, insista ca o uniune politica nu se poate faca fara una bancara.

Iar pentru a rezolva aceasta mare dilema, liderii europeni mai au la dispozitie doar cateva zile, pana la urmatorul summit, de pe 27 si 28 iunie, se arata intr-un comentariu Financial Times.

Insa singurul care a venit cu o solutie practica este liderul din Hexagon, care a propus ca Mecanismul European de Stabilitate (MES), fondul de salvare al Europei, sa injecteze nelimitat lichiditati in banci, sa se poata refinanta prin intermediul Bancii Centrale Europene (BCE), iar aceasta institutie ar urma sa supravegheze cele mai mari banci din regiune.

Germania a acceptat doar ultima idee si cea mai putin viabila, potrivit publicatiei citate, din cauza ca institutiile financiare mici au cu adevarat probleme.

Multe idei, nicio solutie agreata ...

Cu atatea idei pe masa, este important ca liderii europeni sa realizeze de ce anume are nevoie zona euro in acest moment. Spania are nevoie de un capital important pentru bancile sale din partea zonei euro, nu un imprumut de la fondul propriu de recapitalizare, asa cum a propus premierul Mariano Rajoy.

De asemenea, Italia se confrunta cu o rata uriasa a dobanzii la obligatiunile guvernamentale, care ar putea scadea fie prin introducerea eurobondurilor, achizitia datoriei de catre BCE sau MES, propuneri care au fost respinse.

Singura solutie evidenta este sa existe, in acelasi timp, o uniune bancara, una politica si una fiscala.

Insa in cazul in care liderii europeni nu se vor intelege din nou asupra unei solutii, Spania si Italia risca sa iasa din zona euro, ceea ce ar aduce consecinte catastrofale.

In absenta unui acord dupa incheierea summit-ului de pe 27-28 iunie, bancile vor avea cel mai mult de suferit, din cauza ca se vor confrunta cu retrageri masive din partea populatiei, speriata de faptul ca investitorii nu mai au incredere in tarile din regiune.

De asemenea, costurile de finantare se vor ridica si mai mult, astfel ca Spania si Italia vor intra intr-o zona moarta. Cel mai bun moment pentru ca Grecia sa iasa din zona euro este anul viitor, cand se vor mai stabiliza lucrurile, cel putin din punct de vedere politic. Un default ar fi o solutie pentru Spania in urmatorul an, iar Italia nu va putea ramane in uniunea monetara cat timp va fi falita.

Insa premierul Mario Monti nu va accepta asa ceva, astfel ca trebuie sa actioneze repede si sa convinga oficialii de la Bruxelles sa adopte masuri pentru salvarea Romei.

Daca Spania si Italia vor parasi zona euro, probabil ele vor intra in default pe datoria externa, fapt ce va duce la prabusirea sistemului financiar european. Insa, in mod ironic, acest lucru va afecta mai mult Germania si Franta, decat oricare alte tari.

Merkel a precizat ca exista o cursa intre zona euro si pietele financiare, comentariu care sugereaza ca stie care este situatia actuala din regiune. Dar asta nu inseamna ca este dispusa sau ca poate sa faca lucrurile care trebuie. Este posibil ca tot ce spune despre uniunea politica sa fie un mod de a nu recunoaste ca rezolvarea crizei poate esua intr-un mod catastrofal.

Citeste si:
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Cum s-a ajuns la război total în PMP. Acuzații de lupte pe funcții și o fuziune eșuată
Lupta internă din PMP a ajuns la noi culmi după ce actualul și fostul președinte al partidului s-au acuzat reciproc că au avut promise funcții de la PNL ca urmare a unei eventuale fuziuni....
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Florin Cîţu, nemulţumit de relația cu PSD: ”Aş vrea mai mult fair-play. E foarte uşor să scriu pe Facebook că propunem să creştem pensiile cu 60%”
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, afirmă, marţi seară, că este nemulţumit de modul în care se comună în coaliţie, aşteptând mai mult fair-play din partea partenerilor. Cîţu susţine...