Procurorii o vor la pușcărie pe „Regina asigurărilor”: „Angela Toncescu se temea că nu va fi avizată, a cerut ajutorul inculpatului Dan Hosu pentru influențarea votului”

Joi, 04 Mai 2023, ora 21:00
5994 citiri
Procurorii o vor la pușcărie pe „Regina asigurărilor”: „Angela Toncescu se temea că nu va fi avizată, a cerut ajutorul inculpatului Dan Hosu pentru influențarea votului”
Angela Toncescu a scăpat basma-curată și din dosarul falimentului Astra, după moartea lui Dan Adamescu. FOTO / Ionuț Mureșan

Judecătorii se vor pronunța, pe data de 26 mai, în dosarul în care procurorii DNA o acuză pe Angela Toncescu, supranumită „regina asigurărilor”, că a acces în poziția de șefă a CA al Carpatica Asig cu ajutorul lui Dan Hosu (soțul defunct al fostei șefe DIICOT, Giorgiana Hosu) și al lui Adrian Gurzău, finul Elenei Udrea. Toți cei menționați au fost achitați în primă instanță, dar decizia definitivă aparține Curții de Apel București.

Decizia de achitare a Tribunalului București, pronunțată pe data de 24.09.2020, a venit ca urmare a excluderii de la dosarul cauzei a tuturor interceptărilor realizate de către procurorii DNA pe infrastructura SRI, urmare a deciziilor Curții Constituționale.

Reamintim că pe data de 05.05.2021 Angela Toncescu a fost achitată la Înalta Curte alături de alți 7 inculpați în dosarul falimentării companiei Astra Asigurări. În acest dosar fusese trimis în judecată și Dan Adamescu, în 2016, prejudicierea societăţii cu aproximativ 800 milioane lei, însă acesta a decedat un an mai târziu.

În prezent, o altă hotărâre a CCR, de data asta legată de intervenția prescripției, vine în ajutorul Angelei Toncescu și al inculpaților din dosarul legat de parcursul „reginei asigurărilor” la Carpatica Asig, patronată de Ilie Carabulea.

La ultimul termen de judecată, pe data de 10.02.2023, procurorul de ședință al DNA a cerut pedepse cu executare pentru Angela Toncescu și pentru ceilalți 3 inculpați din acest dosar, iar cu privire la Dan Hosu a solicitat încetarea procesului penal în urma decesului.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Cum spune DNA că a ajuns Angela Toncescu în fruntea Carpatica

Cu privire la Angela Toncescu, reprezentantul DNA a cerut condamnarea pentru infracțiunea de cumpărare de influență, pentru care legea prevede o pedeapsă cuprinsă între 2 și 7 ani, pentru următoarele argumente:

  • „Instanța de fond a analizat premisa care potrivit acuzației a stat la baza demersurilor efectuate de către inculpata (Toncescu Angela – n.r.) și inculpatul (Hosu Dan – n.r.), respectiv aceea că inculpata nu îndeplinea condițiile pentru a fi numită președinte al Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig. Potrivit declarațiilor martorilor (…) s-a concluzionat că inculpata îndeplinea condițiile legale legate de vechime, experiență.
  • Instanţa de fond nu a avut în vedere înscrisurile de la dosarul cauzei potrivit cărora în perioada 22.04.2015-08.05.2015, la sediul S.C Carpatica Asig S.A. a fost efectuat controlul Autorității de Supraveghere Financiară, prilej cu care, s-au consemnat abateri ce pot avea implicații asupra deciziei de aprobare a doamnei (Toncescu Angela – n.r.) ca președinte CA al SC Carpatica Asig SA.
  • Practic, constatările efectuate de echipa de control și propunerile întocmite constituiau un impediment major pentru (Toncescu Angela – n.r.) de a putea fi numită președinte al CA al S.C. Carpatica Asig S.A., fiind în pericol de a i se retrage aprobarea de către A.S.F., inclusiv cu privire la calitatea de membru în CA, deținută la momentul controlului, precum și de a fi sancționată de către Consiliul A.S.F. Totodată, prin instituirea procedurii de redresare prin administrare specială, acționariatul societății pierdea controlul asupra modului de funcționare al societății de asigurări.
  • În acest context, începând cu data de 30.03.2015, inculpata (Toncescu Angela – n.r.) a avut o serie de contacte telefonice și întâlniri cu numiții (Gurzău Adrian, deputat la data faptelor – n.r.), Hosu Dan (soțul șefei DIICOT – n.r.) și Tatu Ion Sorin (administrator de firmă – n.r.), care s-au derulat pe tot parcursul anului 2015, precum și în primele trei luni ale anului 2016, respectiv până în data de 02.03.2016 (dată la care Toncescu Angela a fost reținută de DIICOT pentru săvârșirea unor infracțiuni informatice în legătură cu falsificarea situației financiare a S.C. Carpatica Asig S.A.).
  • Astfel, s-a reţinut că în cadrul acestor întâlniri, numiții (Gurzău Adrian, Hosu Dan şi Tatu Ion Sorin – n.r.), în mod independent unul de celălalt, dar având ca numitor comun interesele ilicite ale inculpatei (Toncescu Angela – n.r.), au pus la cale strategii infracționale prin care, au pretins și/sau obținut sume de bani, mascate prin încheierea unor contracte de prestări servicii, între aceștia sau apropiați de-ai acestora și societatea de asigurări.
  • În schimbul diverselor foloase pretinse/primite, cei trei inculpați au lăsat să se creadă că au influență asupra unor membrii ai Consiliului A.S.F. și au promis că vor determina organismul de conducere al A.S.F. fie să nu îndeplinească acte ce intră în îndatoririle de serviciu (neluarea măsurilor legale în vederea introducerii sub administrare specială ori în stare de insolvență a societății de asigurări, deși se impunea luarea acestor măsuri), fie să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu (avizarea în funcția de președinte al CA al S.C. Carpatica Asig S.A. a inculpatei Toncescu Angela).
  • Totodată, s-a reţinut că inculpatul (Hosu Dan – n.r.) a urmărit ca membrii Consiliului A.S.F., prin voturile exprimate în cadrul ședinței de consiliu din 04.08.2015 să mențină, în mod artificial, măsura redresării pe bază de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență, ca urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro.
  • Prin urmare, promisiunea făcută de inculpatul (Hosu Dan – n.r.) nu a fost doar de a o sprijini pe inculpată să fie numită în funcția de președinte, dar și de a influența membrii ASF să adopte decizii favorabile atât societății S.C. Carpatica Asig S.A., cât și persoanelor din conducerea acesteia.
  • Din probele obținute prin mandatele de siguranță națională, prin succesiunea discuțiilor avute între cei doi, în legătură cu fiecare întrunire a membrilor ASF, precum și în legătură cu participarea unor membri ori absența altora la ședințele care au avut loc, dar și expresiile folosite de cei doi inculpați rezultă fără dubiu că inculpata se temea că nu va fi avizată pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SC Carpatica Asig însă inculpatul (Hosu Dan – n.r.) o asigura că vor reuși prin sprijinul pe care i-l acordă.
  • Succesiunea discuțiilor în momente cheie întrunirii membrilor ASF, precum și detalii folosite de cei doi în discuție face imposibil de contestat împrejurarea că inculpata (Toncescu Angela – n.r.) a solicitat ajutor inculpatului (Hosu – n.r.) pentru a fi favorizată de către membrii ASF.
  • Consideră (procurorul – n.r.) că suspendarea executării pedepselor aplicate nu reflectă gravitatea infracțiunilor săvârșite, periculozitatea activității infracționale sau consecințele infracțiunilor săvârșite”, se arată în documentele de la dosar.

Dosarul în care Dan Hosu (soțul defunct al fostei șefe a DIICOT, Giorgiana Hosu) era judecat pentru „afacerea” cu date despre morții din accidentele rutiere, dar și pentru traficul de influență în favoarea Angelei Toncescu pentru ca acesta să fie votată în Consiliul de Administrație (CA) al Carpatica Asiga fost repus pe rol vineri, 24 martie, după ce judecătoarele Claudia Jderu și Sabina Adomniței nu s-au pus de acord asupra deciziei definitive. În complet a fost introdus un al treilea judecător care va înclina balanța pe 26 mai.

Acuzațiile DNA pentru Angela Toncescu

Potrivit DNA, în intervalul martie 2015–martie 2016, Angela Toncescu (la acea dată simplu membru în Consiliul de Administrație al S.C Carpatica Asig S.A.), a acționat în mod sistematic, direct sau prin intermediul unor terțe persoane aflate în cercul său relațional, în vederea influențării deciziilor de la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) în favoarea intereselor sale personale și ale societății de asigurări.

  • Demersurile acesteia au fost realizate atât pentru obținerea avizului necesar numirii sale în funcția de președinte Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig S.A., cât și pentru ca A.S.F. să nu adopte unele decizii nefavorabile societății de asigurări S.C Carpatica Asig S.A.
  • Printre persoanele care au acționat în vederea favorizării/susținerii intereselor inculpatei Toncescu Angela se numără inculpații Tatu Ion-Sorin, Hosu Dan și Gurzău Adrian, administratori de drept sau în fapt ai unor societăți comerciale.
  • Astfel, în perioada respectivă, în schimbul influenței asupra unor persoane din conducerea A.S.F., persoanele susmenționate au pretins și primit foloase necuvenite constând în indemnizații lunare de la S.C. Carpatica Asig SA.

Primirea banilor era mascată prin încheierea, cu societățile administrate de inculpați sau interpuși ai acestora, a unor contracte păguboase pentru societatea de asigurări, valoarea acestora ajungând în unele cazuri până la 480.000 euro fără TVA.

Concret, acțiunile celor trei persoane au vizat influențarea voturilor exprimate în ședințele Consiliului A.S.F., astfel încât:

  • Să fie demarată procedura de avizare a lui Toncescu Angela și a lui Stoicescu Liviu Andrei în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Carpatica Asig SA, respectiv în funcția de director general al S.C. CARPATICA ASIG S.A, în condițiile în care aceștia nu îndeplineau condițiile legale pentru ocuparea funcțiilor respective,
  • Să fie adoptate decizii favorabile atât societății S.C. CARPATICA ASIG S.A. cât și persoanelor din conducerea acesteia (ex. - să fie menținută, în mod artificial, măsura de redresare pe bază de plan, a S.C. Carpatica Asig S.A., în contextul în care societatea încă din luna iulie 2015 avea o situație financiară care impunea închiderea procedurii de redresare financiară, retragerea autorizării de funcționare și constatarea stării de insolvență urmare a necapitalizării acesteia cu o sumă de circa 100 milioane de euro).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Deputatul PNL Mircea Roșca a scăpat definitiv de dosarul de trafic de influență prin prescrierea faptelor
Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv, luni, 22 aprilie, încetarea procesului penal împotriva deputatului PNL de Prahova Mircea Roşca,...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei"
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei"
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Angela Toncescu Carpatica DNA, #Angela Toncescu Astra, #trafic de influenta, #Dan Hosu DNA, #curtea de apel bucuresti , #justitie