Angelina Jolie renunță, după 21 de ani, la rolul de ambasador UNHCR. Planurile actriței care s-a implicat în zeci de misiuni umanitare

Vineri, 16 Decembrie 2022, ora 20:05
2106 citiri
Angelina Jolie renunță, după 21 de ani, la rolul de ambasador UNHCR. Planurile actriței care s-a implicat în zeci de misiuni umanitare
UNHCR a colaborat cu Angelina Jolie din 2001 FOTO unhcr.org

După 21 de ani de servicii loiale şi după mai bine de 60 de misiuni pe teren, actriţa Angelina Jolie se retrage din rolul de trimis special al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), a anunţat vineri, 16 decembrie, într-un comunicat, agenţia.

”După 20 de ani de muncă în cadrul sistemului ONU, simt că a sosit momentul să lucrez diferit, intrând direct în contact cu refugiaţii şi cu organizaţiile locale şi sprijinind acţiunile lor pentru găsirea de soluţii”, a declarat Angelina Jolie, citată de comunicatul UNHCR.

Jolie nu a dat detalii cu privire la viitoarele sale angajamente umanitare.

”Ştiu că îi va rămâne dragă inimii cauza refugiaţilor şi sunt sigur că va aduce aceeaşi pasiune şi atenţie în cadrul unui efort umanitar mai larg. Angelina Jolie este un partener umanitar important al UNHCR de foarte mult timp. Îi suntem recunoscători pentru deceniile sale de servicii, pentru angajamentul său şi pentru diferenţa pe care a făcut-o pentru refugiaţi şi pentru persoanele nevoite să fugă”, a declarat şeful UNHCR, Filippo Grandi.

UNHCR colaborează cu Angelina Jolie din 2001, iar în 2012 a fost numită trimis special. ”În ultimii 21 de ani, doamna Jolie a lucrat neobosit, fiind martoră la poveştile de suferinţă, dar şi de speranţă şi rezistenţă”, a mai transmis organizaţia ONU.

Angelina Jolie - una dintre cele mai de succes actriţe de la Hollywood - a efectuat peste 60 de misiuni pe teren de-a lungul anilor, punându-şi celebritatea în slujba cauzei refugiaţilor şi atrăgând astfel atenţia presei asupra călătoriilor sale.

Recent, ea a călătorit în Yemen şi Burkina Faso împreună cu UNHCR pentru a se întâlni cu persoane strămutate care îndură ”două dintre cele mai subfinanţate şi mai puţin mediatizate situaţii de urgenţă din lume”, se arată în comunicat.

În aprilie, la puţin timp după ce forţele ruse s-au retras din regiunea Kiev, Angelina Jolie şi-a făcut apariţia surpriză la Liov, iar vizita ei nu a fost lipsită de emoţii. La un moment dat, au pornit sirenele de alertă aeriană, aşa că actriţa a fost dusă într-un adăpost. Angelina Jolie s-a întâlnit la Liov cu mai mulţi copii ucraineni internaţi într-un spital din oraş şi a discutat cu voluntarii şi oficialii de acolo, apoi, după ce a ajuns acasă, şi-a împărtăşit experienţele şi impresiile din Ucraina pe reţelele sociale.

În iunie 2021, cu ocazia Zilei Internaţionale a Refugiaţilor, aflată în Burkina Faso, ea a pledat pentru mai multă solidaritate şi a expus ceea ce, a spus ea, sunt scuze false pentru a nu face mai mult. ”Nu este vorba că ne aflăm într-un punct de ruptură - ruptura s-a produs deja. Modul în care noi, comunitatea internaţională, încercăm să rezolvăm conflictele şi insecuritatea este nefuncţional. Niciodată nu am fost mai îngrijorată de situaţia deplasărilor forţate din lume decât astăzi”, a spus actrița.

Numărul refugiaţilor şi al persoanelor strămutate a continuat să crească, atingând pragul de 100 de milioane la jumătatea anului 2022. Peste 53 de milioane de oameni au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele din propriile ţări, iar 32,5 milioane au fost nevoiţi să le părăsească pentru a încerca să se stabilească în altă parte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Liderul sârbilor bosniaci amenință cu secesiunea din cauza unei rezoluții ONU: ”Nu mai dorim să împărţim nici măcar aerul”
Liderul sârbilor bosniaci amenință cu secesiunea din cauza unei rezoluții ONU: ”Nu mai dorim să împărţim nici măcar aerul”
Preşedintele Republicii Srpska, Milorad Dodik, a declarat marţi, 23 aprilie, că această entitate a sârbilor se va separa curând de Bosnia-Herţegovina dacă Adunarea Generală a ONU va...
Reprezentanții ONU în Fâșia Gaza, acuzați că au ”probleme de neutralitate”: ”Membri ai unor organizații teroriste”
Reprezentanții ONU în Fâșia Gaza, acuzați că au ”probleme de neutralitate”: ”Membri ai unor organizații teroriste”
Agenţia ONU însărcinată cu Refugiaţi Palestinieni în Fâşia Gaza are ”probleme de neutralitate” politică, însă Israelul nu a prezentat încă ”proba” faptului că unii dintre...
#angelina jolie, #actrita, #Ambasadoare, #UNHCR, #ONU, #refugiati, #renuntare colaborare , #stiri vedete