Ziare.com

Angelina Jolie, trimis special ONU in Irak

Marti, 18 Septembrie 2012, ora 08:24

   

Angelina Jolie, trimis special ONU in Irak
Angelina Jolie a vizitat duminica regiunea semi-autonoma a Kurdistanului din Irak. Actrita trebuia sa ajunga acolo sambata, de la Bagdad, dar zborul s-a anulat din cauza vremii nefavorabile.

Dupa o intalnire cu oficialitatile kurde pe aeroportul Erbil, vedeta a vizitat o tabara de refugiati sirieni din provincia Dohuk. In calitatea ei de trimis special al Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati, Jolie s-a intalnit sambata la Bagdad cu refugiatii irakieni returnati de guvernul sirian si cu inalte oficialitati guvernamentale.

A discutat situatia refugiatilor sirieni din Irak cu ministrul de externe Hoshyar Zebari, potrivit declaratiilor ministrului, informeaza CNN

De asemenea, cei doi au discutat despre eforturile guvernului irakian de a veni pe cat posibil in intampinarea nevoilor zilnice ale refugiatilor sirieni. Ministrul i-a spus Angelinei Jolie ca numarul refugiatilor care au fugit de conflictul sangeros din tara lor si au cerut adapost in Irak a ajuns la 21.000.

Cei mai multi dintre acestia traiesc acum in regiunile Anbar-ului de vest si in nordul provinciei Duhok. Ministrul a mai spus ca aproape 31.000 de irakieni care fugisera in Siria ca sa scape de razboiul din Irak s-au reintors acum in tara natala. Actrita s-a intalnit si cu oficialitati ale Ministerului de Externe irakian care se ocupa cu persoanele stramutate.

Recent, Angelina a mai vizitat si tabere de refugiati din Turcia, Liban si Iordania pentru a atrage atentia opiniei publice internationale si a factorilor de decizie, asupra necesitatii imperioase de ajutor umanitar.

In timp ce se afla martea trecuta intr-o tabara de refugiati din Iordania, Angelina Jolie, ea insasi mama a sase copii (dintre care trei adoptivi), a vorbit despre ororile din Siria, la care acesti copii, dintre care multi ramasi orfani, au fost martori, si care ii vor marca pentru totdeauna.

"Ii sunt recunoscatoare Iordaniei si tarilor vecine pentru ca au salvat vietile acestor copii nevinovati. A fost un gest extraordinar din partea lor. Incurajam comunitatea internationala sa ii sprijine pe toti acesti refugiati pana cand vor putea intr-o buna zi sa se intoarca la casele lor", a declarat actrita.

Angelina Jolie a fost numita trimis special ONU pentru refugiati in aprilie 2012, de catre Inaltul Comisar ONU pentru Refugiati, Antonio Guterres. Ea l-a insotit joi pe Guterres intr-o vizita la tabara de refugiati Kilis din Turcia. Inainte de aceasta numire, vedeta a fost Ambasador al Bunavointei pentru Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (ICNUR) si a intreprins in aceasta calitate mai mult de 40 de vizite si misiuni pe teren, cu grad inalt de periculozitate.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2068 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor