Angelina Jolie vrea sa intre in politica

Sambata, 29 Decembrie 2018, ora 22:14
4563 citiri
Angelina Jolie vrea sa intre in politica
Foto: Arhiva Hepta.ro

Angelina Jolie a sugerat vineri, in cadrul unui interviu pentru BBC, ca ar putea intra in politica la un moment dat si a indemnat liderii globali sa ia mai multe masuri pentru sprijinirea refugiatilor si a femeilor din zonele de conflict.

Intrebata daca se indreapta catre o cariera in politica, vedeta de la Hollywood, care indeplineste si functia de trimis special al Agentiei ONU pentru refugiati si care a militat, de asemenea, pentru combaterea violentei sexuale impotriva femeilor, a spus ca "se va afla acolo unde este nevoie de ea".

"Daca m-ati fi intrebat acum 20 de ani, as fi ras", a spus actrita intr-un interviu pentru postul britanic BBC. "Nu stiu daca sunt potrivita pentru politica, dar as spune in gluma ca nu stiu daca mai am vreun secret nestiut".

Jolie a spus ca activitatea sa din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite si a altor organizatii i-a permis "sa realizeze multe lucruri fara sa aiba o functie", dar nu exclude o schimbare in viitor.

"Sincer, voi face ceea ce cred ca poate produce schimbare, iar acum am posibilitatea sa lucrez cu o agentie ONU... sa lucrez in mod direct cu oamenii care au nevoie de ajutor", a mai spus actrita.

"Am, de asemenea, posibilitatea de a lucra cu guverne si cu armata. Asa ca sunt intr-o pozitie interesanta din care pot realiza multe lucruri fara o functie si fara ca activitatea mea sa se concentreze in jurul meu sau al politicilor mele. Asa ca, pentru moment, stau linistita", a mai spus Jolie.

Actrita laureata cu Oscar a vizitat in ultimii ani tabere pentru refugiati pentru a scoate in evidenta situatia celor dezradacinati de razboi si si-a sporit eforturile internationale pentru protejarea femeilor, colaborand cu NATO si guverne pentru a pune capat folosirii violului ca arma de razboi.

La nivel global exista 68,5 milioane de refugiati si, spune actrita, este nevoie sa fie luate mai multe masuri pentru sprijinirea acestora si a comunitatilor care primesc refugiati din tarile in curs de dezvoltare.

"Accentul ar trebui sa fie pe ceea ce li se intampla acestor oameni. De ce li se intampla asta? De ce sunt atat de multi refugiati si care sunt cauzele?", a mai spus Jolie.

Statele membre ONU au adoptat in aceasta luna un acord care are ca obiectiv imbunatatirea raspunsului comunitatii internationale in fata cresterii fenomenului migratiei.

Acordul, care nu are caracter obligatoriu si doreste sa stimuleze cooperarea pe tema migratiei, a fost redactat la reuniunea din iulie de toate cele 193 de state membre ONU, cu exceptia SUA, dar doar 164 dintre acestea l-au semnat in mod formal.

"Nu trebuie considerat ca o problema pentru oameni. Acesta este modul in care liderii nostri trebuie sa gandeasca cand vine vorba despre a ajunge la un echilibru", a adaugat aceasta.

Jolie, mama a sase copii, a lansat anul trecut pelicula "First They Killed My Father" despre regimul khmerilor rosii din Cambodgia si a creat, alaturi de fostul ministru de externe al Marii Britanii, William Hague, in 2012, Initiativa pentru prevenirea violentei sexuale.

NATO a convenit in ianuarie sa contribuie la dezvaluirea violentelor sexuale din timpul razboaielor, sa ajute la aducerea celor vinovati in fata justitiei si sa conteste ideea ca violul este un aspect inevitabil al conflictelor.

Au fost insa voci care au pus sub semnul intrebarii eficacitatea acestei initiative in contextul numeroaselor violurilor comise impotriva femeilor rohingya din Myanmar in timpul represiunii care a fortat 720.000 de persoane sa se refugieze in Bangladesh.

Intervievata in cadrul emisiunii Today de la postul de radio BBC, Jolie a spus ca aceasta campanie a adus o schimbare.

"Am intalnit victime care au primit compensatii de care nu avusesera parte inainte", a spus actrita. "Daca vinovatii sunt trasi la raspundere, vom vedea o adevarata schimbare".

Citește și:
Cine sunt cei 36 de parlamentari care nu și-au publicat CV-ul la mai bine de doi ani de mandat
Cine sunt cei 36 de parlamentari care nu și-au publicat CV-ul la mai bine de doi ani de mandat
Deși Regulamentul Camerei Deputaților le cere aleșilor să-și depună CV-ul odată ce au fost aleși, 20 dintre aceștia încă îl țin ascuns. De cealaltă parte, la Senat, unde regula ține...
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Ciucă le cere liberalilor să oprească lupta internă. Premierul îi asigură că rocada în guvern se va face ca în protocol
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, le cere colegilor de partid să înceteze lupta internă şi să prezinte soluţii şi programe pentru români. ”PNL va fi la guvernare după 2024, dacă va...