Sperante pentru femeile cu "gena Angelinei Jolie": Medicamente uzuale care riscul de cancer mamar

Sambata, 12 Septembrie 2015, ora 15:35
3287 citiri
Sperante pentru femeile cu "gena Angelinei Jolie": Medicamente uzuale care riscul de cancer mamar

Cateva medicamente uzuale ofera o noua raza de speranta femeilor diagnosticate cu "gena cancerului mamar", aceeasi cu care a fost depistata si actrita Angelina Jolie, deoarece sunt capabile sa reduca semnificativ riscul de aparitie a acestei boli.

Mii de femei tinere ar putea fi scutite de suferintele cauzate de cancerul mamar - si ar putea sa evite astfel traumele provocate de ablatia sanilor -, gratie unei descoperiri facute de oamenii de stiinta din Marea Britanie.

Studiul acestora se afla inca intr-un stadiu incipient, dar specialistii considera ca noua cercetare "deschide o fereastra complet noua de oportunitati" in lupta cu cancerul mamar cauzat de aceleasi gene cu care a fost depistata si Angelina Jolie.

Inca o vedeta a decis sa-si extirpe ambii sani si ovarele

Expertii considera ca noul studiu ar putea chiar sa conduca la o eliminare completa a dureroaselor operatii pe care le-a facut vedeta americana.

Angelina Jolie a suportat o dubla mastectomie dupa ce a aflat ca este purtatoare a unei gene ce este asociata cu un risc de 87% de cancer mamar - un procent de opt ori mai mare decat riscul mediu in randul populatiei feminine mondiale.

Angelina Jolie, o noua decizie socanta: Si-a extirpat ovarele

Acea gena defectuoasa - BRCA1 - este asociata si cu un risc sporit de cancer ovarian. Din acest motiv, Angelina Jolie a suportat o a doua interventie chirurgicala, prin care medicii i-au extirpat ovarele si trompele uterine.

Gena BRCA1 si "sora" ei, BRCA2, se fac vinovate de aparitia unui numar de 5.000 de cazuri de cancer mamar, in fiecare an, in Marea Britanie.

In cazul acestor femei, boala tinde sa apara mai devreme ca de obicei, iar unele dintre paciente dezvolta cancer mamar inainte de a implini varsta de 30 de ani.

Tumorile alimentate de genele din clasa BRCA tind, de asemenea, sa creasca si sa se raspandeasca mai repede in organism si sunt mai greu de tratat.

Femeile care au pierdut rude apropiate din cauza acestei boli sunt eligibile pentru teste genetice si scanari regulate in Marea Britanie, insa, chiar si astfel, boala poate ramane nedetectata.

Exista anumite medicamente care pot fi luate pentru a diminua riscul de cancer mamar, insa ele nu au aceleasi rezultate pentru toate pacientele. Din acest motiv, multe femei decid ca singurul mod de a se proteja impotriva acestei boli consta in ablatia ambilor sani si a ovarelor.

Noul studiu mizeaza pe administrarea de medicamente pentru a reduce riscul de cancer mamar. In acest fel, pacientele ar beneficia de o reducere a stresului emotional si a celui fizic. De asemenea, femeile care nu vor mai fi nevoite sa suporte o ablatie a ovarelor vor putea astfel sa aiba copii.

Citeste si:
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Cum a deturnat Băsescu un primar PSD care bătuse palma cu Tăriceanu: „M-a chemat la Neptun și am dormit în patul Elenei Ceaușescu”
Scriitorul Mircea Dinescu a povestit, în emisiunea Insider politic, difuzată de Prima TV, că a intermediat transferul fostului primar al Craiovei, Antonie Solomon, de la PSD la PNL. Însă...
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna își anunță susținerea pentru Cătălin Drulă la şefia USR: ”Am încredere în capacitatea lui de a duce organizaţia mai departe”
Dan Barna, fost președinte al USR, a declarat, după ce Cătălin Drulă şi-a anunţat candidatura la şefia USR, că ”lupta pentru destinul României va fi una grea”. Barna apreciază că...