Gemini Genetics, o companie de clonare cu sediul în Shropshire (Anglia), poate utiliza ADN-ul unui animal de companie decedat pentru a crea o copie identică genetic în laborator.
Firma clonează acum de la câini, pisici, până la cai Suffolk Punch. Întregul proces costă între 38.000 și 59.000 de lire sterline (50.000 și 80.000 de dolari) și durează până la un an, scrie Daily Mail.
„Există un tabu în jurul clonării, deoarece este încă o știință relativ nouă. Însă, în același mod în care telefoanele noastre mobile au evoluat în ultimii 20 de ani, a evoluat și tehnologia din jurul clonării”, a declarat managerul de laborator, Lucy Morgan.
Gemini Genetics a fost înființată în 2019 și funcționează într-o clădire „nevăzută” la o fermă situată la sud de Whitchurch (Shropshire, Marea Britanie). Compania a realizat o clonă de cocker spaniel, numită Gem, din țesutul urechii altui câine. Există, de asemenea, un cal clonat predispus să facă „fețe amuzante”, potrivit rețelelor sociale ale companiei.
Tehnologia sa s-a dovedit a fi populară printre cei bogați și celebrități.
Procesul Gemini Genetics este similar cu alte metode de clonare utilizate pe scară largă, cunoscute sub numele de transfer nuclear al celulelor somatice (SCNT). În primul rând, probele de țesut sunt prelevate de la animalul de companie decedat în termen de cinci zile de la moarte, ceea ce înseamnă că proprietarii îndoliați trebuie să acționeze rapid. În laboratoarele companiei, ADN-ul din proba de țesut este extras, cultivat, multiplicat și stocat criogenic în azot lichid.
Deoarece clonarea este interzisă conform reglementărilor UE, mostrele trebuie expediate apoi la un laborator partener din Texas, deținut de ViaGen Pets, care oferă acest serviciu americanilor îndoliați. La noul laborator, ADN-ul este transferat într-o celulă ou „donatoare” din care a fost îndepărtat nucleul (și, prin urmare, materialul genetic).
Dacă transferul are succes, procesul va duce la o reprogramare completă a materialului genetic din nucleu, permițând ovulului să înceapă divizarea și să formeze un embrion clonat. Acest embrion este purtat de o mamă adoptivă și adus la termen, pentru întreaga perioadă de gestație care, pentru un cal, este de 11 până la 12 luni. Animalele sunt născute și înțărcate în SUA înainte de a fi returnate în Marea Britanie noilor proprietari.
Ofertă dacă nu ai suficienți bani
Dacă nu dispui însă de 38.000 de lire sterline, compania are o variantă. Pentru 600 de lire sterline, ADN-ul animalului de companie poate fi extras și conservat criogenic, permițând astfel conservarea acestuia până când te-ai decis să-l „învii”.
Oamenii de știință din întreaga lume stochează ADN-ul speciilor, astfel încât acestea să poată fi readuse la viață în cazul unui cataclism.
Vedetă care a apelat la clonare
Tehnologia sa s-a dovedit a fi populară printre cei bogați și celebrități, inclusiv Barbra Streisand, care și-a clonat de două ori câinele iubit, Samantha.
Streisand a dezvăluit în 2018 că Miss Violet și Miss Scarlet, cei doi căței ai ei, sunt clone ale câinelui ei Samantha. Înainte de moartea patrupedului, au fost prelevate celule pentru a face clonele.
Deși erau clone, vedeta declara, la vremea aceea, că cele două cățelușe au personalități diferite față de Samantha.