Sfaturi de igienă pentru proprietarii de animale

Advertorial
Marti, 27 Decembrie 2022, ora 11:39
5809 citiri
Sfaturi de igienă pentru proprietarii de animale

Toată lumea s-a confruntat cu acel moment în care nu aveam pur și simplu chef să facem curățenie și am fi amânat puțin, însă în cele din urmă ne mobilizam și reușeam să facem ceea ce trebuie. Din păcate, animalele nu au capacitatea de a discerne și de a decide că e cazul să facă puțină curățenie, iar dacă l-ar avea nu ar avea cum, așa că sarcina aceasta ne revine nouă, chiar dacă nu avem mereu cheful să curățăm de exemplu litiera, trebuie să o facem.

Mulți proprietari de animale nu știu încă în ce constă igiena animalelor de companie, dar nu e nimeni de condamnat, iar scopul acestui articol este tocmai popularizarea metodelor prin care poți menține mediul animaluțului tău de companie mai curat, iar în acelaș timp să te protejezi și pe tine de dăunătorii pe care îi poate aduce câinele sau pisica ta în casă.

Sănătatea animalului tău de companie poate fi menținută prin igiena mediului în care stă sau igiena lui personală. Dacă vorbim de igiena mediului și a obiectelor pe care le folosește, îți putem oferi câteva sfaturi care te vor ajuta.

1.Spală litiera pisicii de fiecare dată când schimbi așternutul, fie că e vorba de nisip, silicat sau peleți, sau mai des dacă ai posibilitatea deoarece litiera este mediul propice pentru dezvoltarea bacteriilor și reinfestarea parazitară, însă nu folosi detergenți puternici, pentru ca mirosul lor pot deranja pisica, iar aceasta să nu mai folosească litiera.

2.Spală așternuturile în care stă câinele tău pentru că în ele se ascund ouă de paraziți și acarieni, iar aceștia pot declanșa reacții alergice manifestate prin scărpinat violent, însă ai grijă ce detergenți folosești pentru ca unii detergenți pot declanșa ei înșiși astfel de reacții alergice.

3.Curăță frecvent bolurile de mâncare și apă, dar și jucăriile, pentru că saliva animalelor, ca și a oamenilor conține multe bacterii ce se adună pe aceste obiecte, folosind detergent de vase, care nu este iritant și nu prezintă riscuri pentru blănos.

4.Păstrează mâncarea într-un recipient etanș și departe de umezeală pentru ca aceasta să nu-și piardă calitățile și să nu mucegăiască și fii sigur că rozătoarele sau alte animale nu o să aibă acces la ea, pentru a limita posibilitatea propagării unei infecții.

Dacă vorbim despre igiena personală a animalului tău, îți vom prezenta mai jos sfaturile noastre cu privire la lucrurile pe care trebuie să le faci ca să ai un animal sănătos.

1.Spală-i lăbuțele când vine de afară sau după o plimbare în exterior pentru că în mediul extern există multe pericole biologice pe care patrupezii nostri le poartă în casă și apoi se îmbolnăvesc.

2.Spală-te pe mâini de fiecare dată cand te joci cu prietenul tău necuvântător, chiar dacă este vaccinat și deparazitat, tot prezintă riscul îmbolnăvire.

3.Taie-i unghiile periodic, dacă nu reușește să le tocească singur, pentru că din cauza creșterii excesive a unghiilor, pot apărea defecte și accidente în timpul activităților zilnice. În cazul accidentelor, animăluțul tău poate beneficia de ajutor veterinar dacă apelezi la o ambulanta veterinara.

4.Periajul zilnic este și el deosebit de important, mai ales la animalele cu blana lungă care se încâlcește, pentru că acei câlți care se formează sunt foarte dureroși și provoacă iritații urate sub blană.

5.Fii mereu pe fază cu firele care cresc necontrolat și trebuie ajustate, fie ca e vorba de firele de la bot care se murdăresc, de cele de la ochi care îi deranjează vederea sau adună puchini, sau de smocurile dintre degete.

6.Spală-l periodic cu șampon special și apoi usucă-l pentru a nu risca să răcească, dar nu exagera cu spălatul pentru că pielea devine uscată și începe să se descuameze.

7.Igiena dentară este foarte importantă și chiar dacă ni se pare ciudat, animalele chiar au nevoie să fie spălate pe dinți cu periuța și pastă specială pentru animale, pentru că tartrul se depune pe dinți, iar micii noștri prieteni pot rămâne în câțiva ani fără ei, batoanele acelea speciale pentru încetinirea depunerii tartrului sunt și ele foarte eficiente.

8.Câinelui tău i se adună secreții la ochi? Află ca îl poți curăța acasă cu o dischetă demachiantă și ser fiziologic.

9.Curățarea urechilor este uneori necesară, deși nu este nevoie în mod normal să curățăm urechile animalelor, câteodată acestea scretă foarte mult cerumen, iar acesta trebuie îndepărtat. Tehnica presupune administrarea unei soluții speciale, urmată de masarea bazei urechii ce determină acel clipocit. Pentru curățarea mai profundă a urechii vă recomandăm să apelați la serviciile unui cabinet veterinar, pentru că tehnica poate face mai mult rău atunci când este executată greșit.

Sperăm că sfaturile noastre să vă ajute și să vă fie utile, iar pentru mai multe detalii despre modalitățile de prevenire al bolilor și sfaturi despre creșterea și îngrijirea animalelor puteți apela cu încrederea la un medic veterinar care vă poate oferi toate detaliile de care aveți nevoie.javascript:void (0);

Sfaturi oferite de medicul veterinar dr. Mirela Boca din cadrul Joyvet – cabinet veterinar sector 3.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#animale companie, #igiena animale, #medic veterinar , #animale