Încotro se îndreaptă Europa după războiul lui Putin: Helsinki 1975 sau Yalta 1945

Marti, 21 Februarie 2023, ora 04:00
4506 citiri
Încotro se îndreaptă Europa după războiul lui Putin: Helsinki 1975 sau Yalta 1945
Biden și Zelenski la întâlnirea din decembrie 2022 de la Washington FOTO: FA

La Conferința de Securitate de la München din februarie 2022, cu doar câteva zile înainte de invazia rusă în Ucraina, Annalena Baerbock, proaspăt ministru de Externe al Germaniei, a susținut că Europa se confruntă spre o alegere dură între "Helsinki sau Yalta".

La un an de la începerea războiului se observă că ”Putin vrea să dea timpul înapoi la o altă eră, o eră a utilizării brutale a forței și a sferelor de influență”. Însă, acest ultim lucru este de domeniul trecutului, iar valorile occidentale și cooperarea în materie de securitate pot triumfa, apreciază experții.

Pe de o parte a fost conferința din 1975 din Finlanda, unde 35 de țări au semnat un acord care recunoștea granițele Europei de după cel de-Al Doilea Război Mondial ca fiind definitive și cerea promovarea cooperării internaționale și a drepturilor omului; pe de altă parte era summitul din 1945 din Crimeea, unde liderii occidentali au trădat țările din Europa de Est, acordându-i lui Stalin mână liberă în regiune, potrivit unei analize din Foreign Affairs.

Alegerea, a spus Baerbock, a fost "între un sistem de responsabilitate comună pentru securitate și pace” sau "un sistem de rivalitate între puteri și sfere de influență". Până în martie, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, susținea că Occidentul a luat decizia corectă refuzând să discute problemele legate de extinderea NATO sau de neutralitatea Ucrainei.

Putin nu mai poate continua războiul său dezastruos: Noua situație ce transformă misiunea Rusiei într-una imposibilă

"Putin încearcă să dea timpul înapoi la o altă eră - o eră a utilizării brutale a forței, a politicii de putere, a sferelor de influență și a represiunii interne", a susținut ea. "Sunt convinsă că va eșua".

Primul război major pe teritoriul european de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace este văzut de multe elite americane și europene din domeniul politicii externe, în mod paradoxal, nu ca un semn că realitățile rivalității și ale politicii de putere internațională s-au întors, ci mai degrabă că valorile occidentale și cooperarea în materie de securitate pot triumfa asupra lor.

Pentru mulți comentatori din Statele Unite, răspunsul președintelui american Joe Biden la război a fost cel mai mare triumf al său în materie de politică externă și un semn clar că politica externă a SUA este pe drumul cel bun.

Implicarea directă a SUA într-un război cu o Rusie înarmată nuclear ar fi fost o greșeală dezastruoasă. Dar acest lucru pune sub semnul întrebării strategia administrației de prevenire a războiului în lunile precedente. După toate mărturiile, Biden a decis cu săptămâni sau chiar luni înainte de invazie că costul luptei directe cu Rusia ar fi prea mare.

Doi experți în securitate din SUA avertizează: Țările care urmează să fie invadate de către Putin

Este imposibil de știut dacă oferirea unui compromis privind posibila aderare a Ucrainei la NATO ar fi împiedicat războiul. Cererea Rusiei ca Ucraina să rămână nealiniată ar fi putut, de asemenea, să împiedice legături mai strânse cu UE, lucru pe care mulți ucraineni ar fi fost mai puțin dispuși să îl accepte.

Într-un sens geopolitic mai larg, războiul din Ucraina marchează revenirea contestației asupra sferelor de influență în politica mondială. La modul cel mai simplu, o sferă de influență este o zonă în care o mare putere poate modela rezultatele politice sau economice - și încearcă să excludă statele rivale de la acest lucru - chiar dacă nu controlează direct teritoriul.

Insistența Washingtonului din ultimele decenii asupra faptului că sferele de influență nu ar trebui să existe a fost, mai mult decât orice altceva, o declarație a propriei sale extinderi globale și a primatului. Astăzi, însă, lumea intră într-o perioadă de contestare a limitelor puterii americane, deoarece Rusia și China sunt din ce în ce mai capabile să își afirme propriile interese în zonele cele mai apropiate de granițele lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Pierde sau câștigă Putin din atacul Iranului asupra Israelului: Experții dezvăluie strategia neștiută a Kremlinului
Recentul atac cu peste 300 de rachete și drone al Iranului asupra Israelului marchează o escaladare a conflictului, iar experții au analizat cum influențează această evoluție războiul lui...
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Ucraina în mare pericol: Putin, strategie infamă pentru a repurta o mare victorie VIDEO
Războiul lui Putin, deși este unul de lungă durată și cu pierderi uriașe de vieți omenești pentru Moscova, el continuă fără scrupule. În prezent, Kievul trece prin momente dificile din...
#Annalena Baerbock, #helsinki, #Yalta, #razboi putin, #Putin razboi, #razboi Ucraina, #sfere de influenta, #statele unite , #Razboi Ucraina