Protecția Consumatorului a dat amenzi de peste 100.000 de lei în urma controalelor din mall-ul Sun Plaza. Ce nereguli au fost descoperite

Miercuri, 09 Februarie 2022, ora 07:12
2493 citiri
Protecția Consumatorului a dat amenzi de peste 100.000 de lei în urma controalelor din mall-ul Sun Plaza. Ce nereguli au fost descoperite
ANPC a descoperit mai multe nereguli în urma controlului FOTO news.ro

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au dat, până în prezent, amenzi în valoare de 117.000 de lei în urma unor controale la administraţia mall-ului Sun Plaza, la hipermarketul Cora şi la opt restaurante din acelaşi complex comercial. Totodată, au fost retrase de la consum peste 500 de kilograme de produse alimentare, în cazul a şase unităţi fiind oprită temporar activitatea.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că a început, sub genericul "Academia Comisarilor", acţiuni de control în care comisarii începători au posibilitatea să se specializeze. Astfel, a fost verificat modul în care 10 operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în centrul comercial Sun Plaza - dintre care 8 unităţi de alimentaţie publică, administraţia mallului şi hipermarketul Cora - respectă legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor.

Ca urmare, unităţilor de alimentaţie publică li s-au aplicat, până în acest moment, sancţiuni contravenționale în valoare de 117.000 lei şi un avertisment, verificările nefiind încă finalizate. De asemenea, au fost oprite de la comercializare şi retrase de la consum circa 540 de kilograme de produse alimentare, în valoare de aproximativ 14.000 de lei.

Totodată, a fost oprită temporar prestarea serviciilor, până la remedierea deficienţelor, pentru 6 unităţi şi s-a propus închiderea temporară a unităţii pe o durată de cel mult 6 luni pentru 4 unităţi, între care şi hipermarketul Cora, din mall.

Pe lângă hipermarketul Cora şi Administraţia Mallului, controale au fost făcute la restaurantele Dristor Kebab, Uncle John, Rustic, Li Wu, Taxim, Imbiss Grill, Golden Woks şi Lebanese Food.

Printre neregulile găsite se numără: prezenţa unui strat de praf gros pe elicele sistemului de răcire al congelatorului în care erau depozitate alimente, utilizarea unor spaţii de depozitare improprii şi neigienizate, cu depuneri importante de rugină şi praf, utilizarea unor vitrine frigorifice cu grad avansat de uzură, pline de rugină, praf şi grăsime, cu vopsea exfoliate şi neigienizate, existenta în spaţiile de depozitare şi agregate frigorifice a unor alimente fără date de identificare şi caracterizare, astfel încât să se poată stabili conformitatea acestora, folosirea unor frigidere deteriorate şi neigienizate, cu rupturi si strat de praf, cu chederele de la uşi deteriorate, utilizarea uleiului uzat pentru prăjire, cu culoarea modificată, necompletarea graficului pentru schimbul de ulei, decongelarea produselor la temperatura mediului ambiant, utilizarea unor bureţi de sârmă, pentru vase şi a unor ustensile (cuţite) neprofesionale, nerespectarea temperaturii de depozitare a preparatelor culinare calde, respectiv minimum + 60 grade Celsius, lipsa informării referitoare la alergenii pe care îi pot conţine produsele alimentare, lipsa informării referitoare la produsele care provin din materii prime congelate, sosurile folosite la prepararea produselor nu erau etichetate cu denumire si data durabilității minimale.

Site-urile preferate ale românilor pentru cumpărături la prețuri mici, în vizorul ANPC: "Atenție la reducerile neautentice și practicile agresive"
Site-urile preferate ale românilor pentru cumpărături la prețuri mici, în vizorul ANPC: "Atenție la reducerile neautentice și practicile agresive"
Se apropie minivacanța de 1 Mai și Paște și românii sunt dispuși să cheltuie bani și fizic, și online. Motiv pentru Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) de a-i...
Garda de Mediu a făcut controale pe Dunăre, în plină perioadă de prohibiţie. Neregulile descoperite de comisari
Garda de Mediu a făcut controale pe Dunăre, în plină perioadă de prohibiţie. Neregulile descoperite de comisari
Comisarii Gărzii de Mediu au verificat, în ultimele zece zile, tronsonul de Dunăre începând cu localitatea Călăraşi, până la Dunărea maritimă şi Insula Mică a Brăilei. În urma...
#anpc, #controale, #Sun Plaza, #Amenzi , #eveniment