Ziare.com

Enel Energie Muntenia, amendata pentru practici comerciale incorecte

Luni, 11 Ianuarie 2016, ora 21:39

   

Enel Energie Muntenia, amendata pentru practici comerciale incorecte
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a amendat cu 13.000 de lei societatea Enel Energie Muntenia pentru practici comerciale incorecte, in urma sesizarilor venite din partea unei asociatii de proprietari din Voluntari, informeaza ANPC inr-un comunicat.

"In cazul in care consumatorii doreau sa denunte anticipat contractele, acestia trebuiau sa notifice 'cu 30 de zile si sa plateasca celeilalte parti suma de 400 lei pentru fiecare luna pentru care opereaza denuntarea contractului'. Legislatia specifica desfasurarii activitatii din domeniu nu prevede posibilitatea ca SC Enel Energie Muntenia SA sa denunte unilateral contractul, existand situatii limitative in care furnizorul este indreptatit sa rezilieze din initiativa sa contractul de furnizare a energiei electrice", precizeaza ANPC.

Potrivit sursei citate, in timpul desfasurarii controlului, Enel Energie Muntenia SA a prezentat trei contracte de furnizare energie electrica incheiate de catre Enel Energie Muntenia SA cu Asociatii de Proprietari, respectiv trei contracte de furnizare energie electrica incheiate cu consumatori persoane fizice. In urma controlului s-a constatat ca acea clauza de denuntare era mentinuta, fiind modificate doar termenele aferente notificarii si sumele datorate in caz de denuntare anticipata.

"Concluziile controlului au fost acelea ca SC Enel Energie Muntenia SA utilizeaza o practica comerciala agresiva. Operatorul economic impunea consumatorilor sa ramana captivi in contractul de furnizare a energiei electrice, pe toata durata contractuala.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

SC Enel Energie folosea o pozitie de forta, o influenta nejustificata fata de consumatori, putand limita libertatea de alegere si comportamentul consumatorilor de a denunta contactul de furnizare a energiei electrice. S-a constatat incalcarea prevederilor legii 363/2007 modificata, operatorul economic fiind sanctionat cu amenda contraventionala", se precizeaza in comunicat.

Comisarul Sef al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Ilfov a dispus masura de incetare a practicii comerciale incorecte, prin care SC Enel Energie Muntenia impunea consumatorilor sa ramana captivi in contractul de furnizare a energiei electrice, precum si plata unor sume incorecte cu titlul de penalitati.

Presedintele ANPC, Bogdan Pandelica, sfatuieste consumatorii sa "citeasca foarte atent contractele pe care acestia le semneaza cu furnizorii de diverse servicii".

"Acestea nu trebuie sa limiteze optiunile consumatorilor de a-si alege furnizorul pe care si-l doresc si care raspunde cel mai bine nevoilor lor. Ii sfatuiesc ca pentru orice neregula cu privire la tratarea consumatorilor de pe alta pozitie, decat cea de egalitate sa o semnaleze colegilor mei de la ANPC. Ori de cate ori, astfel de practici vor fi constate de catre ANPC vor fi sanctionate, urmarind in paralel si incetarea practicii comerciale", a precizat seful ANPC.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2031 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

incepe sa se miste ceva pentru normalitate privind consumatorii?

Unde o fi fost pana acum ANPC?....ca dealtfel fel de fel de asociatii legiferate sa apere amarasteanul, in frunte cu "onor" avocatul poporului mr Ciorbea....

 

Hotul e negustor cinstit

Faptul ca sunt amendati, nu scade valoarea facturii.
Din cate stiu cu cateva luni in urma s-a descoperit ca jmekerii de la ENEL incarca grav facturile ... cu alte cuvinte, ne fura la drumul mare de ani de zile.
Dupa un mic scandal mediatic, doua-trei retineri de ochii lumii ... apoi mucles ... nici usturoi, nici aghiazma ...
Pai, unde-i scaderea tarifului?
In continuare platim pentru taxa de rezervare, energie activa, certificate verzi (pentru "baietii destepti"), taxa de cogenerare, taxa radio, acciza, taxa tv, etc. Hotii ne fura in continuare.
Praf in ochi si vant in urechi !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor