Firmele de telefonie, mai reclamate decat bancile la Protectia Consumatorilor

Joi, 03 Martie 2016, ora 15:10
9994 citiri
Firmele de telefonie, mai reclamate decat bancile la Protectia Consumatorilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Firmele de telefonie au fost, anul trecut, cele mai reclamate la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), cu peste 9.200 de plangeri depuse, in timp ce bancile s-au situat pe locul al doilea dupa numarul nemultumirilor.

In total, pentru firmele de telefonie mobila si pentru banci se primesc circa 60% din totalul de 60.000 de plangeri primite anual de ANPC, spun reprezentantii autoritatii care se ocupa cu protejarea consumatorilor intr-un raspuns la o solicitare a News.ro.

"De regula, cam 30-40% dintre plangeri sunt intemeiate, restul nu. La banci si companiile de telecomunicatii numarul plangerilor intemeiate primit anual este de 12.000-13.000", a declarat, directorul general al Directiei de Control si Supraveghere Piata din ANPC, Paul Anghel.

In cazul firmelor de telefonie mobila, clientii au depus anul trecut 9.205 de reclamatii, in timp ce numarul reclamatilor depuse de clientii nemultumiti ai bancilor a fost de 7.274.

Datele transmise News.ro arata ca firma de telefonie mobila cu cele mai multe plangeri este Vodafone, cu 3.025 de reclamatii raportate la 9,1 milioane de clienti. In principal, plangerile sunt legate de nerespectarea minutelor alocate conform abonamentului, modificare beneficiilor incluse in abonament si nerespectarea clauzelor contractuale privind rezilierea contractului.

Ce reclamatii au facut romanii anul trecut: Serviciul care a atras cele mai multe nemultumiri

Pe locul al doilea se situeaza Orange, cu 2.476 de reclamatii inregistrate la ANPC, numarul clientilor fiind, la sfarsitul anului trecut, de aproape 10,2 milioane. Acestea sunt legate de inlocuirea telefonului defect dupa termenul legal de 15 zile, de lipsa afisarii preturilor pentru produse, lipsa afisarii denumirii vanzatorului si a adresei postale si lipsa eliberarii certificatului de garantie.

Telekom Romania este pe locul trei atat din punct de vedere al reclamatiilor, cat si al numarului de clienti. Compania are aproape 5,8 milioane clienti, iar numarul reclamatiilor, potrivit ANPC, a fost anul trecut de 2.174. Consumatorii se plang, printre altele, de nerespectarea termenului de livrare, a termenului de rambursare a contravalorii produsului si a conditiilor prescrise si declarate din contracte.

Digi Mobil, care are aproape 2 milioane de clienti, are 1.530 de plangeri inregistrate la Protectia Consumatorilor in 2015. Nemultumirile clientilor care au facut reclamatii sunt legate, in special, de nerespectarea termenului de portare a numarului de telefon dintr-o retea in alta si de informatii incomplete oferite consumatorilor privind serviciul nelimitat.

Numarul total al reclamatiilor a scazut constant in ultimii ani, evolutie pusa de ANPC pe imbunatatirea mediului de afaceri, care are ca efect o atentie sporita a companiilor la clauzele din contracte. "In ultimii trei-patru ani, numarul reclamatiilor scade constant cu cateva sute pe an, pana la 1.000", a afirmat Anghel.

Clientii nemultumiti de firmele de telefonie mobila pot depune plangeri si la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM). Autoritatea a anuntat, recent, ca a primit, in 2015, peste 2.000 de reclamatii de la utilizatorii de comunicatii din Romania, cu 19% mai mult fata de anul 2014. Aproape jumatate dintre reclamatii au vizat serviciile de telefonie mobila, a precizat ANCOM.

Situatia reclamatiilor in cazul bancilor

In cazul bancilor, ANPC a primit 7.274 de plangeri de la clienti anul trecut. Consumatorii s-au aratat cel mai deranjati de clauzele abuzive din contractele de credit, referitoare la majorarea marjei din componenta dobanzii, la modul de calcul al dobanzii si la comisioanele de administrare sau de risc. In prezent, ANPC are pe rolul instantelor de judecata 43 de dosare avand ca obiect constatarea posibilelor clauzelor abuzive.

Romanii se plang de serviciile online: Crestere de 200% a reclamatiilor - Ce nemultumiri au

"Au fost probleme si pe zona de risc valutar. Astfel, consumatorii nu au fost informati la momentul semnarii de riscurile ce pot aparea ca urmare a cresterii francului elvetian, regasindu-se in imposibilitatea platii ratelor la timp", a mai spus Anghel, pentru News.ro.

In cele mai multe cazuri, consumatorii solicita analizarea clauzelor si returnarea sumelor incasate abuziv si a dobinzilor penalizatoare nejustificat de mari. Unele plangeri au legatura si cu faptul ca sunt hartuiti telefonic de catre firmele de recuperare creante in cazul in care intarzie la plata ratelor sau nu primesc raspuns la reclamatiile facute la banca.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#reclamatii companii telefonie, #reclamatii banci, #reclamatii protectia consumatorilor , #reclamatii