Doi indivizi prinși când primeau șpagă 50.000 de euro de la patronul unei agenții de turism. Promiseseră că vor anula controalele ANPC

Joi, 25 Mai 2023, ora 14:53
1879 citiri
Doi indivizi prinși când primeau șpagă 50.000 de euro de la patronul unei agenții de turism. Promiseseră că vor anula controalele ANPC
Șpăgari prinși în flagrant după un denunț făcut de patronul unei agenții de turism FOTO / arhivă

Două persoane care au promis patronului unei agenții de turism că-l scapă de sancțiunile date de Protecția Consumatorului au fost reținute de procurorii DNA.

Indivizii au cerut 100.000 de euro în schimbul ”micului serviciu”. Au fost prinși în flagrant în momentul în care primeau jumătate din șpaga cerută.

Nu este clar la acest moment dacă cele două persoane chiar aveau influență asupra inspectorilor de la Protecția Consumatorilor, susțin surse judiciare.

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 24 mai 2023, a doi inculpați, persoane fizice fără calități speciale, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență”, se arată într-un comunicat DNA.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2022 - 06 aprilie 2023, cei doi inculpați ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză), suma de 40.000 euro și un procent de 10% (aproximativ 90.000 euro) din părțile sociale pe care acesta din urmă le deținea în cadrul unei societăți comerciale.

În schimbul acestor foloase, cei doi inculpați i-ar fi promis omului de afaceri că își vor exercita influența pe care ar fi lăsat să se înțeleagă că ar avea-o asupra unor factori decidenți din conducerea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (A.N.P.C.), pentru ca aceștia să dispună redeschiderea activității societății comerciale respective.

De asemenea, cei doi inculpați i-ar mai fi promis omului de afaceri că vor interveni și pe lângă funcţionarii cu atribuţii de control din cadrul ANPC pentru ca aceștia să nu-şi mai exercite pe viitor atribuţiile legale (de control), în ceea ce privește aceeași societate, arată sursa citată.

În contextul menționat mai sus și pentru același motiv, în perioada 11 aprilie - 24 mai 2023, unul dintre inculpați, ar fi pretins de la același om de afaceri suma de 100.000 euro, din care, la data de 24 mai 2023, ar fi primit 50.000 euro, reprezentând o primă tranșă de bani, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Celor doi inculpați li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 25 mai 2023, inculpații urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, potrivit DNA.

#anpc, #flagrant, #DNA, #mita, #agentie turism , #coruptie