Controale ANRE la furnizorii de energie electrică și gaze naturale, suspectați că au crescut nejustificat prețurile

Sambata, 09 Decembrie 2023, ora 08:38
1559 citiri
Controale ANRE la furnizorii de energie electrică și gaze naturale, suspectați că au crescut nejustificat prețurile
Energie electrică Foto: Arhiva Pixabay

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) anunţă că are în derulare 177 de controale la operatorii economici din sectorul energiei electrice şi gazelor naturale.

ANRE a transmis precizări cu privire la activitatea de control care urmăreşte respectarea de către operatorii economici din sectorul energiei electrice şi gazelor naturale a reglementărilor emise, precum şi a obligaţiilor prevăzute de legislaţia naţională în domeniu

­­­”La momentul actual sunt în derulare un număr de 171 de acţiuni de control din care:

- 77 de acţiuni de control de tip verificare,

- 45 de acţiuni de control de tip inspecţie, în baza Programului anual de control;

- 49 de acţiuni de control de tip supraveghere, în baza sesizărilor diverselor structuri din ANRE”, anunţă ANRE, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a explicat că, printre principalele acţiuni de tip verificare, în sectorul energiei electrice, se regăsesc 18 acţiuni de control la operatori economici pentru verificarea respectării, în perioada 01.01.2023-30.10.2023, a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă nr. 27/2022.

Este vorba despre 6 furnizori la care se verifică modul de stabilire a preţului plafonat la consumatorii non-casnici, 4 furnizori la care se verifică respectarea preţului plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe pieţele concurenţiale, SU, FUI, 4 furnizori având ca tematică de control modul de prognozare a consumului lunar şi a consumului suplimentar, precum şi modul de modificare a prognozei lunare a cantităţilor suplimentare în cazul unor diferenţe mai mari de 2% între cantitatea suplimentară şi cea prognozată.

În plus, 4 acţiuni de control au loc la furnizorii şi traderii de energie electrică, pentru a verifica respectarea interdicţiei prevăzute la art. 16 alin. (7^4) din OUG nr. 27/2022, existând indicii în legătură cu vânzări succesive a unor cantităţi de energie electrică, în scopul vădit de a creşte preţul.

Potrivit ANRE, în ceea ce priveşte sectorul gazelor naturale, printre principalele acţiuni de tip verificare, se regăsesc:

- 3 acţiuni de control la furnizorii de gaze naturale privind verificarea respectării preţului final facturat de către furnizorii de gaze naturale, conform prevederilor art. 2 alin. (4) din OUG 27/2022.

”Pentru luna aprilie 2023, am solicitat şi primit de la cei trei furnizori de gaze naturale pentru a verifica prin metoda eşantionării un număr de cca. 3.100.000 de facturi emise pentru clienţii casnici şi cca. 166.000 de facturi emise pentru clienţii noncasnici. Rezultatele acţiunilor de control vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice după finalizarea acestora. Vom continua să monitorizăm respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează consumatorii de energie electrică şi gaze naturale”, a mai transmis ANRE.

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, vineri, ministrului Energiei, Sebastian Burduja, să se uite cu atenţie la ceea ce se întâmplă în privinţa preţului la gaze, el arătând că a văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut şi adăugând că speră că şi ANRE se va sesiza.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că instituția pe care o conduce nu are drept de control asupra furnizorilor din energie, dar a cerut ANRE, încă din vară, să facă acest lucru.

Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Ce probleme de interpretare legală ridică impozitul de 70% pe veniturile nedeclarate. ANAF-ul ar putea avea mână liberă la amenzi de la 1 iulie
Impozitarea cu 70% a veniturilor nedeclarate de persoanele fizice și identificate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) intră în vigoare la 1 iulie 2024. Problema ridicată de...
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
SUA alertate de un fenomen venit din Est: Nu vrem produsele voastre ieftine, vă interzicem exporturile
Washingtonul a avertizat o țară din Est că SUA și aliații săi vor lua măsuri dacă aceasta încearcă să-și atenueze problema supracapacității industriale prin vânzările cu prețuri...
#ANRE, #controale, #energie electrica, #gaze naturale, #preturi , #stiri economice