De la vânzătorul de mașini la electricianul lui Dragnea. Cum arată istoria conducerii de la ANRE

Luni, 12 Septembrie 2022, ora 03:00
11675 citiri
De la vânzătorul de mașini la electricianul lui Dragnea. Cum arată istoria conducerii de la ANRE
Majoritatea foștilor șefi ANRE nu au studii în domeniul energiei FOTO Colaj Ziare.com / Facebook / Hepta

În ultimul an, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a fost intens criticată atât de către societatea civilă, cât și de numeroși politicieni care acuză instituția atât de problemele legate de criza facturilor, cât și de prețurile uriașe.

O scurtă privire în istoria instituției arată că aceasta a fost condusă de către personaje politice adesea fără competențe.

Scandalul din jurul ANRE a atins un punct culminant vinerea trecută, când prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a bătut cu pumnul în masă și a solicitat revocarea întregului Consiliu de Conducere al ANRE, criticat că nu a luat nicio măsură în contextul creșterii prețurilor din energie, dar și pentru slaba informare de la finalul anului trecut când s-a liberalizat piața de energie. Totodată, liberalul l-a criticat intens și pe directorul ANRE Dumitru Chiriță, prins adesea în vacanță de fiecare dată când se ivește un scandal.

”Domnul Chiriţă, de la ANRE, se joacă cu focul, cu piaţa de energie din România şi cu sufletele şi inimile românior, care privesc spre ANRE ca spre un reglementator, aşa cum există în ţările europene”, a afirmat Rareș Bogdan.

Președintele în vacanță

Deși politicienii critică acum ANRE, majoritatea numirilor de la conducere se fac pe linie politică, adesea fiind vorba de oameni apropiați partidelor. Șefia ANRE este votată în Parlament, la propunerea partidelor, iar mandatul este de cinci ani.

Actualul președinte, Dumitru Chiriță, a fost numit la conducerea ANRE de către majoritatea PSD-ALDE din Parlament în noiembrie 2017. Înainte de asta, acesta și-a început cariera ca electrician șef la fosta Întreprindere de Distribuție a Energiei Electrice (IDEB), după care, după Revoluție, a devenit sindicalist și a fost ales președinte al Federației Naționale a Sindicatelor din Electricitate „Univers”, preşedinte al Sindicatului Liber Independent „Energia” și vicepreşedinte al Blocului Naţional Sindical în perioada 1996 – 1999.

Acesta se implică apoi și în politică, iar în 2000 ajunge deputat din partea PSD, pentru ca în 2004 să fie pus vicepreședinte la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), cu toate că acesta nu avea cunoștințe în domeniu. În 2008 Chiriță prinde un nou mandat de deputat PSD, pentru ca mai apoi, în 2017, regimul Dragnea să-l pună în fruntea ANRE. Fiica social-democratului lucra aici deja din 2014.

La începutul acestui an, în plin scandal al facturilor la energie, când sute de mii de români s-au trezit cu facturi uriașe, Dumitru Chiriță era plecat în concediu în Republica Dominicană, spre disperarea coaliției PSD-PNL care căuta soluții. În versiunea oficială însă, acesta a susținut că se află în concediu din motive medicale.

Totodată, Chiriță a mai fost implicat într-un scandal în luna iulie a acestui an, după ce a angajat la cabinetul său o proaspăt absolventă de facultate în calitate de „expert”, pe un „salariu de intrare” de 3.000 de euro. Anterior, în martie 2020, în presă apărea cazul unei firme din Cehia, protejate de PSD, care a obținut creșterea prețului gazelor livrate către populație prin intermediul oamenilor puși de social-democrați la conducerea ANRE.

De la gaz la energie

Înainte de Dumitru Chiriță, conducerea ANRE a fost ocupată între 2012 - 2017 de către liberalul Niculae Havrileț. Venit de la filiala PNL Târgu Mureș, acesta a fost votat în Parlament de către majoritatea USL din 2012, fiind susţinut de gruparea liberală din jurul lui Tăriceanu- Chiţoiu.

Deși în prezent numele acestuia a devenit cunoscut în piața de energie, înainte de a fi numit la fruntea ANRE, studiile liberalului erau mai de grabă concentrate pe zona gazelor naturale. Concret, Havrileț a absolvit în 1982 Facultatea de Mecanică - Utilaj Tehnologic de la Cluj Napoca, unde 16 ani mai târziu avea să se întoarcă pentru a urma un curs de specializare în Dinamica Gazelor. Acesta se înscrie mai apoi la Universitatea Ecologică din București unde urmează un curs de evaluator de mediu în anul 2000, iar mai apoi, în 2005, urmează un alt curs de management al riscului în sectorul gazelor naturale. În 2014, timpul mandatului de la ANRE, se înscrie la un program postuniversitar în „Siguranța energetică și infrastructurii critice” la Academia SRI.

După ce și-a încheiat mandatul la ANRE, Havrileț a reușit să-și securizeze o nouă funcție bine plătită, tot în domeniu, unde a fost secretar de stat la ministerul Energiei. În septembrie 2021, acesta ajunge director general al Distribuție Energetică Electrică România (DEER), o companie din grupul Electrica. Mandatul său a expirat în martie anul acesta, iar Havrileț nu a mai cerut o reînnoire a mandatului, acuzând managementul „deficitar” și „chiar ilegal”, care îi dicta cu cine să lucreze și care nu îi permitea să își formeze propria echipă, conform Economedia.

Slalom printre sinecurile de partid

Între 2010 și 2012, conducerea ANRE a fost asigurată de către Iulius Plaveti impus în funcție de către guvernarea Boc, însă rezistă doar doi ani, fiind demis de către guvernul Ponta. La fel ca și directorii care au venit după acesta, nimic din studiile lui Pavleti ori experiența sa profesională nu denotă vreo legătură cu domeniul energetic.

Absolvent al Facultății de Aeronave din cadrul Universității Politehnice din București, specializat în echipamente de bord și navigație aeriană, Pavleti are primul job, conform propriului CV, abia la 37 de ani, fiind membru al Comitetului de Marketing în Rețeaua GM România între 2006 - 2009.

După scurtul mandat la șefia ANRE, Plaveti sare dintr-o funcție de conducere în alta. După un an în care este administrator al German Top Trading SRL, Pavleti ajunge membru în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Aeroporturi București, după care, un an mai târziu, este numit în 2015 membru CA la CFR Călători. În 2016 ajunge în CA-ul TAROM, numit apoi Director General pentru șase luni, iar mai apoi membru CA la Tulcea Gaz SA. Ulterior, acesta se instalează la Hidroserv SA, o altă companie de stat, unde rezistă până în 2021.

În 2020, acesta candidează din partea PNL la alegerile parlamentare pentru un loc de deputat pe listele de București, însă nu reușește să prindă un mandat, fiind pus la fundul listei.

Demis după un an jumătate

Un mandat scurt la conducerea ANRE l-a avut și Petru Lificiu, fost ministru al Apelor și Protecției Mediului în guvernul Năstase. Acesta a fost șeful instituției din ianuarie 2009 până în iulie 2010. Spre deosebire de urmașii săi, înainte de a ocupa funcția de la ANRE Lificiu a dobândit o diplomă de doctorat la Universitatea Politehnică București, la Facultatea de Energetică, cu titrată - „Cercetări asupra sistemelor inteligente de producere ecologică a căldurii pentru spații de locuit”.

În ce privește experiența politică, s-a înscris în 1999 în PDSR, transformat ulterior în PSD. În timpul guvernării Năstase, Lificiu ocupă mai multe funcții înalte precum cea de secretar de Stat în ministerul Apelor, ministru în cadrul aceluiași minister, iar mai apoi secretar de stat în ministerul Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului. În calitate de ministru, acesta s-a opus proiectului mineritului cu cianuri de la Roșia Montană.

De la ANRE, acesta a fost executat tot de către Victor Ponta. După ce în 2010 Lificiu a fost înlocuit la conducere de către Plaveti, acesta a rămas în continuare în instituție, în calitate de vicepreședinte, până în 2012. Atunci, Victor Ponta a luat decizia de a-l elibera din funcție, motivând că este deranjat de declarațiile lui Lificiu privind creșterea cu 5% a prețului electicității. Anterior, Lificiu afirmase că o creștere de 5% a prețului electricității „nu înseamnă nimic” și că este echivalentul unui bec uitat aprins în baie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a sancţionat cu amenzi de 18 milioane lei trei companii din sectorul energetic - Energy Republic Trading, QMB Energ şi Land Power-...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#ANRE, #sefi anre, #conducere anre, #energie Romania, #dumitru chirita, #Niculae Havrilet incompatibil , #anre