Au expirat mandatele de conducere ale ANRE. Alina Gorghiu: ”Sper să fie persoane mai bine pregătite decât am avut până acum”

Marti, 27 Septembrie 2022, ora 13:54
1752 citiri
Au expirat mandatele de conducere ale ANRE. Alina Gorghiu: ”Sper să fie persoane mai bine pregătite decât am avut până acum”
Dumitru Chiriță, președinte ANRE FOTO: arhivă Ziare.com

Preşedintele Senatului, Alina Gorghiu, a anunţat marți, 27 septembrie, că au expirat mandatele conducerii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei şi că va fi declanşată procedura pentru selectarea preşedintelui şi vicepreşedintelui Autorităţii.

Gorghiu a precizat că speră ca viitoarele persoane care vor conduce această instituţie să fie mai bine pregătite decât au fost la conducere până acum.

“A venit o adresă din partea Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, o adresă prin care stăm informaţi că expiră mandatele celor din conducerea acestei instituţii.

Vorbim de data de 23 octombrie. Conform acestei adrese, se vacantează funcţiile de preşedinte, de vicepreşedinte şi două funcţii de membru în Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energie, ca urmare a expirării mandatului, care are o durată de 5 ani.

Au fost acordate în 2017 aceste mandate, printr-o hotărâre a plenului reunit. Ca atare, în foarte scurt timp va avea loc un Birou Permanent reunit care să declanşeze procedura prin care vor fi selectate viitoarele persoane, sper eu, mult mai bine pregătite, mai articulate, mai profesioniste decât ce am avut până acum la conducerea ANRE, astfel încât să fim şi cu Autoritatea de Reglementare la înălţimea problemelor pe care sectorul energetic le ridică în această perioadă”, a afirmat Alina Gorghiu.

Ea a mai menţionat că la două comisii din Senat se află Ordonanţa 119.

“Vă informez că în comisie, acum la Comisia de energie şi la Comisia economică, comisiile co-raportoare, se află Ordonanţa 119. Vorbim de un raport care va veni favorabil pe această ordonanţă. Vă amintesc că inclusiv ANRE a dat un aviz favorabil. S-a lucrat la ordonanţă într-un comitet interministerial şi din punctul nostru de vedere va trebui să fim astăzi atenţi astfel încât să dăm un vot pe ordonanţă în plenul Senatului. Ea va merge ulterior în Camera Deputaţilor.

În comisie, cel puţin până la acest moment, s-a ţinut cont de observaţiile venite din partea actorilor din domeniu, s-a ţinut cont de amendamentele discutate în coaliţia de guvernare şi, de asemenea, s-a ţinut cont şi de propunerile Comisiei Europeană, acele măsuri luate în avans de România, care au devenit valabile între timp în forme asemănătoare la nivelul Uniunii Europene şi sigur că astăzi veţi vedea o dezbatere aprigă, aprinsă în plenul Senatului. Din păcate, subiectul acesta al crizei energetice, pe care nu şi le-a dorit nimeni pe agenda publică şi nu şi a dorit să existe, în realitate, este speculat politic în fel şi chip”, a precizat Alina Gorghiu.

Citește și:
Ce funcție poate primi Nicolae Ciucă după ce PSD va prelua guvernarea. Alina Gorghiu se arată dispusă la sacrificiu pentru șeful PNL
Ce funcție poate primi Nicolae Ciucă după ce PSD va prelua guvernarea. Alina Gorghiu se arată dispusă la sacrificiu pentru șeful PNL
Președintele interimar al Senatului Alina Gorghiu a declarat într-un interviu pentru Profit News că după rotativa premierilor care va avea loc anul viitor, Nicolae Ciucă nu va pierde șefia...
Anunțul ANRE cu privire la facturile românilor. Cum vor fi facturați clienții casnici de către furnizori
Anunțul ANRE cu privire la facturile românilor. Cum vor fi facturați clienții casnici de către furnizori
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a publicat un proiect de Regulament de furnizare a energiei electrice la clienţii finali care prevede o perioadă de facturare lunară pentru...