ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini

Miercuri, 19 Septembrie 2012, ora 10:46
2188 citiri
ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini
Foto: Elcobacau

Ultimele decizii ale Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, corelate cu alte hotarari ale unor factori guvernamentali, arunca in aer tot ce s-a construit in ultimii ani pe piata libera a energiei si gazelor naturale.

Sub falsa protectie a consumatorilor captivi, Autoritatea continua sa ofere preturi preferentiale anumitor furnizori de energie si gaze si induce cresteri artificiale de preturi pe platformele de tranzactionare ale OPCOM, cresteri care vor fi suportate exclusiv de catre consumatorii romani, fie ca sunt captivi, fie ca sunt eligibili, relateaza Energy Center.

Ultimul ordin al ANRE, "pentru adoptarea Metodologiei de stabilire a preturilor si tarifelor la consumatorii finali care nu uzeaza de dreptul de eligibilitate", demonstreaza din plin afirmatiile de mai sus, incalcand inclusiv Directiva Europeana 72-2009, care precizeaza ca "statele membre garanteaza ca toti clientii beneficiaza de serviciile universale, si anume de dreptul de a li se furniza, pe teritoriul lor, energie electrica de o calitate bine definita, la preturi rezonabile, transparente, usor comparabile si nediscriminatori".

Nu in ultimul rand, ordinul ANRE ignora regulile concurentiale, surse din piata sustinand ca nivelul de deschidere impus de FMI la 15%, incepand cu 1 septembrie 2012, este, practic, de doar 5%.

In schimb, pe aceasta structura, preturile la consumatori s-au majorat deja, urmand ca ele sa creasca cu fiecare etapa a dereglementarii, pe seama cresterii profiturilor furnizorilor si distribuitorilor protejati de catre ANRE.

Cititi mai mult despre ANRE moare de grija consumatorilor, dar are ca prioritate profiturile furnizorilor straini pe Energy Center.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#Autoritatea Nationala Reglementare Energie, #reglementari ANRE, #liberalizare piata energie , #pret electricitate