Pene dese de curent? Consumatorii vor primi despagubiri - Cat bani se vor scadea din factura

Joi, 31 Martie 2016, ora 16:48
7275 citiri
Pene dese de curent? Consumatorii vor primi despagubiri - Cat bani se vor scadea din factura
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat, joi, ca romanii pot primi despagubiri de la distribuitori pentru penele de lumina.

ANRE a aprobat un ordin privind standardul de performanta pentru serviciul de distributie a energiei electrice, o varianta revizuita a unui standard in vigoare din 2007, transmite News.ro.

Acesta stabileste nivelul de calitate pe care distribuitorii trebuie sa il indeplineasca in furnizarea energiei electrice catre clienti si fixeaza indicatori de performanta in asigurarea serviciului de distributie.

"Trebuie subliniat ca neindeplinirea de catre operatorii de distributie a indicatorilor de performanta prevazuti in Standard va permite utilizatorilor retelelor electrice de distributie (in special consumatorii de energie electrica) sa primeasca compensatii banesti de la acestia, care, in fapt, reprezinta o reducere a facturii de energie electrica achitate lunar", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.

Potrivit proiectului de Ordin, publicat anterior de catre ANRE, firmele de distributie de energie electrica vor putea sa produca unui client, pentru lucrarile de dezvoltare si mentenanta, cel mult patru intreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, in mediul urban, si cel mult opt intreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, in mediul rural.

Veste buna pentru romani: De cand s-ar putea ieftini curentul

Distribuitorii mai au voie sa efectueze intr-un an calendaristic alte doua intreruperi planificate, cu durata de maximum opt ore fiecare, in plus fata de numarul prevazut anterior, "in scopul realizarii lucrarilor de retehnologizare a unor retele electrice care alimenteaza un numar mare de utilizatori pentru care nu exista conditii tehnice de preluare", potrivit ordinului.

Astfel, daca in cazul unei intreruperi planificate, durata intreruperii furnizarii curentului electric depaseste opt ore, clientii au dreptul la o desagubire de 300 de lei, la o tensiune de 110 kV, 100 de lei la medie tensiune si 30 de lei la joasa tensiune.

In cazul unor pene de curent neprevazute, ANRE fixeaza durate maxime de remediere, iar depasirea lor obliga distribuitorii sa ii despagubeasca pe clienti.

Astfel, daca intreruperile neplanificate depasesc opt ore in mediul urban si 18 ore in mediu rural, in conditii normale de vreme, sau 48 de ore, in conditii meteorologice deosebite, distribuitorii trebuie sa plateasca despagubiri clientilor afectati in valoare de 600-1400 de lei, la o tensiune de 110 kV, 200-400 de lei la medie tendiune si 60-200 de lei la joasa tensiune, in functie de durata si alte criterii stabilite de ANRE.

Autoritatea considera, totusi, ca un distribuitor este indreptatit sa intrerupa alimentarea cu energie electrica in anumite situatii de forta majora: "cand se pericliteaza viata, sanatatea oamenilor ori integritatea bunurilor materiale; pentru prevenirea sau limitarea extinderii avariilor in echipamentele energetice, in zone de retea electrica sau la nivelul intregului Sistem Energetic National; pentru executarea unor manevre sau lucrari ce nu se pot efectua fara intreruperi", se arata in proiectul de Ordin.

Potrivit ANRE, distribuitorii vor fi fortati, prin aceste masuri, sa faca investitii pentru a respecta indicatori de performanta pe intreg teritoriul tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#pene curent despagubiri, #pene curent despagubiri facturi , #pret electricitate