Vom ajunge sa platim cat nemtii la facturile de gaz!

Duminica, 01 Iulie 2012, ora 13:45
8986 citiri
Vom ajunge sa platim cat nemtii la facturile de gaz!

Romanii platesc in momentul de fata cel mai mic pret din Uniunea Europeana la gazele naturale destinate consumului casnic, dar acest lucru se va schimba cat de curand, deoarece Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a anuntat pentru urmatorii sase ani scumpiri in lant, trimestru de trimestru.

Potrivit datelor energy.eu, romanii, al caror consum de gaze naturale nu depaseste 15.000 kWh/an, echivalentul a circa 1.400 de metri cubi, platesc 0,0301 euro/KWh, cu aproximativ 40% mai putin decat platesc letonii.

Daca cele mai mici preturi pentru gazele naturale destinate populatiei se regasesc in Romania, Letonia (0,0421 euro/KWh), Estonia (0,0425 euro/KWh), Bulgaria (0,0456 euro/KWh), Marea Britanie (0,0465 euro/KWh), Slovacia (0,0469 euro/KWh) si Lituania (0,0483 euro/KWh), la polul opus se afla Suedia (0,1134 euro/KWh) si Danemarca (0, 1166 euro/KWh).

Preturile platite de romani sunt atat de mici datorita faptului ca in structura amestecului de gaze naturale pentru consumatorii casnici are o pondere foarte mare, de 91,5%, gazul autohton, care este de cateva ori mai ieftin decat cel de import.

In prezent, pretul gazului romanesc se situeaza la 33% din pretul celui din import, realitate cu care nu este de acord nici Uniunea Europeana si nici Fondul Monetar International.

De ce se scumpesc gazele?

La presiunea celor doua organisme internationale, Romania va trebui sa alinieze pretul gazelor din productia interna la cele din import pana la data de 1 octombrie 2018.

Pretul gazului din productia interna destinat consumatorilor casnici este in prezent de 45,7 lei/MWh. Acesta va creste, incepand cu 1 iulie 2013, la 48,5 lei/MWh, astfel incat gradul de convergenta, calculat ca raport intre pretul productiei interne si pretul gazelor din import, sa ajunga la 36%.

Trei luni mai tarziu, pretul gazului din productia interna destinat consumatorilor casnici va urca la 49,8 lei/MWh, astfel incat gradul de convergenta a preturilor sa ajunga la 37%.

Pretul gazelor va creste cu 10-12% anual, pana in 2018 - vezi calendarul scumpirilor

In pretul final platit de consumatorii casnici, prima majorare a pretului gazelor din productia interna va avea avea un impact de 8%, iar cea de a doua majorare va avea un impact suplimentar de inca doua puncte procentuale.

Incepand cu 2014, majorarile la pretul gazelor din productia interna vor fi trimestriale. Primele doua majorari din 2014, din 1 ianuarie si 1 aprilie, vor avea un impact final in pretul platit de consumatori de cate doua puncte procentuale, iar urmatoarele doua, din 1 iulie si 1 octombrie, de cate trei puncte procentuale.

La finele anului 2014, pretul gazelor interne va reprezenta 46% din cel al gazelor importate.

In 2015, facturile platite de romani vor creste cu 2% in ianuarie, cu inca 3% in aprilie si octombrie si 5% in iulie, astfel incat la sfarsitul anului, gradul de convergenta sa ajunga la 54%.

In urma celor 4 majorari trimestriale, cu cate 3% fiecare din cursul anului 2016, pretul gazelor interne va ajunge sa reprezinte 66% din cel al gazelor din import.

Pretul gazelor naturale din productia interna va ajunge la 93 lei/MWh, de peste doua ori mai mare decat in prezent peste 5 ani, pe 1 iulie 2017. La finele anului respectiv, gardul de convergenta a preturilor va fi de 81%.

La 1 octombrie 2018, cand gradul de convergenta va atinge 100%, pretul gazelor interne va fi 119 lei/MWh, de 2,6 ori mai mare decat in prezent.

Cu cat se vor scumpi gazele pentru populatie

Alinierea preturilor la gazele naturale interne care intra in structura amestecului de gaze naturale pentru consumatorii casnici la preturile gazelor din import se va reflecta in cresterea preturilor la consumatorul final cu circa 95%, comparativ cu momentul actual.

Pentru aceeasi cantitate de gaze consumata, incepand cu 1 ianuarie 2015, facturile vor fi mai mari cu circa 25%, iar cu 1 iulie 2016 cu aproximativ 50%.

La 1 ianuarie 2018, facturile romanilor vor fi mai mari cu aproximativ 80% fata de momentul actual, pentru aceeasi cantitate de gaz consumata.

Cand ajungem sa platim cat nemtii?

In prezent, consumatorii casnici germani platesc pentru gazul natural consumat 0,0615 euro/KWh, mai bine de dublu fata de cat platesc romanii. Daca ritmul de crestere a preturilor la gazele naturale din calendarul anuntat de ANRE va fi respectat, romanii vor ajunge sa plateasca abia in 2019 pe un KWh cat platesc nemtii in prezent.

Vom ajunge insa mult mai repede, la mijlocul lui 2016, sa platim pe un KWh de gaze naturale consumat cat platesc bulgarii in prezent, care sunt dependenti 100% de gazele de import.

Cand pretul gazelor romanesti va fi acelasi cu cel al gazelor din import, in octombrie 2018, consumatorii casnici romani vor plati pe un KWh la fel de mult cat platesc ungurii in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#crestere pret gaze, #scumpiri gaze, #calendar eliminare preturi reglementate , #pret gaze