De ce se ieftineste gazul doar cu 8 la suta?

Joi, 21 Mai 2009, ora 18:46
2441 citiri
De ce se ieftineste gazul doar cu 8 la suta?

Guvernul a decis reducerea pretului platit de consumatorii casnici pentru gazul natural cu 5 puncte procentuale incepand cu 1 iunie 2009, dar cat de corecta este o astfel de diminuare a tarifelor in contextul actual?

Daca este sa-i dam crezare lui Emil Boc, scaderile cumulate din 1 mai si 1 iunie totalizeaza 8%. In fapt, cele doua scaderi, prima de 3% - valabila de la inceputul acestei luni si cealalta de 5% - care se va aplica de luna viitoare, insumeaza doar 7,85%, deoarece ultima scadere de pret nu se aplica la aceeasi baza ca si scaderea de la 1 mai.

Desi diferenta poate parea mica, vehicularea unei alte cifre decat cea reala este tot o minciuna, menita sa "rotunjeasca" un pic o scadere insignifianta in raport cu pretul gazului pe plan international sau, de ce nu, cu ajustarile din tarile vecine.

Spre exemplu, la inceputul acestei luni, cand autoritatile de la Bucuresti reduceau pretul gazelor cu 3 puncte procentuale, la Sud de Dunare s-a anuntat ca tarifele vor fi taiate cu 30%. De ce s-a putut in Bulgaria, dar nu si in Romania? Motivul invocat de autoritatile de reglementare de la Sofia a fost pretul gazelor pe plan international.

In urma cu o luna, pretul gazelor naturale a coborat pana la minimul ultimilor sase ani, 3,30 dolari/milion BTU, argument insuficient de solid pentru companiile romanesti pentru a accepta reduceri mai mari pentru consumatorii lor captivi.

Este drept ca Bulgaria depinde de importuri intr-o proportie de peste 95%, ceea ce face pretul gazelor mult mai sensibil decat in cazul Romaniei, care este dependenta de gazul rusesc doar in proportie de 30%.

Pe de alta parte, nu trebuie omis faptul ca Bulgaria a fost cea mai afectata tara din Europa in timpul crizei gazelor naturale de la inceputul acestui an, ceea ce ar fi indreptatit companiile energetice, mai mult decat in cazul celor din Romania, sa invoce pierderile suferite in ianuarie si sa impiedice o astfel de reducere substantiala.

Dincolo de marimea pierderilor invocate de companiile romanesti, care au blocat reducerea tarifelor timp de 10 luni in care pretul gazelor pe plan international a scazut continuu, in calcularea preturilor la gaze, ANRE tine cont de un indicator pe care il influenteaza direct: inflatia.

Astfel, ajustarea tarifului de distributie si a marjei reglementate aferenta furnizarii reglementate se realizeaza in primul rand in functie de rata inflatiei. In cazul ambelor scaderi din acest an, ANRE a tinut cont de o rata a inflatiei de 4,5%, inaintata de Comisia Nationala de Prognoza.

Ponderea preturilor reglementate, categorie in care se regasesc si preturile la gaze naturale, in inflatie depaseste 30%. Altfel spus, pe masura ce preturile reglementate scad, scade si inflatia, dar ANRE a tinut cont in calcularea noilor tarife de o rata a inflatiei fixa, ca si cum aceasta nu ar fi fost afecata in niciun fel de scaderile de tarife decise anterior.

Pretul platit de romani pentru gazele naturale mai este influentat si de tariful de transport prin conductele magistrale ale companiei Transgaz, tariful de inmagazinare in depozitele subterane ale Romgaz si firmelor private sau de tariful de distributie prin conducte - cei mai mari distribuitori fiind Distrigaz Sud si E.On Gaz Romania, tarife reglementate tot de ANRE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Companii din domeniul energiei, amendate cu 18 milioane de lei. Neregulile descoperite de ANRE
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a sancţionat cu amenzi de 18 milioane lei trei companii din sectorul energetic - Energy Republic Trading, QMB Energ şi Land Power-...
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
#gaz natural, #ANRE, #scadere pret gaz, #tarife gaz natural , #pret gaze