Pretul gazelor ar putea creste de la 1 octombrie cu 5%

Marti, 05 August 2008, ora 11:38
1311 citiri
Pretul gazelor ar putea creste de la 1 octombrie cu 5%

Furnizorii de gaze naturale au de ales intre o majorare cu 5% a preturilor platite de consumatorii casnici incepand cu 1 octombrie si o majorare mai consistenta de la 1 ianuarie. Companiile sustin ca ambele variante inaintate de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) le-ar adanci pierderile.

Reprezentantii companiilor de profil sustin ca o majorare cu doar 5% in acest an nu este de natura sa acopere cheltuielile cu importul de gaze.

Dupa calculele ANRE, pana la sfarsitlui lui 2008, pretul hidrocarburilor importate din Rusia va ajunge la 550 dolari pe mia de metri cubi, cu 70 de dolari peste tariful recunoscut.

La randul lor, Distrigaz Sud si E.ON, cei mai mari distribuitori de gaze naturale din Romania, si-au bugetat cheltuielile pentru acest an la o cotatie de 600-620 de dolari/mia de metri cubi petru gazul din import.

"Sunt doua variante: ori sa acceptam ca tarifele sa creasca in limita unui 5% de la 1 octombrie si sa recunoastem macar partial costurile cu importurile facute de companii, fie sa amanam recunoasterea lor pana la 1 ianuarie 2009. A doua varianta este cea mai probabila", scrie Busiess Standard, citand o sursa din cadrul AUtoritatii de Reglementare.

In conditiile in care pretul mediu pentru importul de gaze a trecut de 520 dolari/1000 metri cubi, furnizorii solicita ANRE o majorare mult mai mare.

"Afirmatiile ANRE cu privire la evolutia preturilor la gazul natural sunt in conformitate cu realitatea. Nerecunoasterea insa a acestui fapt in costuri, va insemna pentru companiile de furnizare/distributie o majorare a pierderilor, care mai devreme sau mai tarziu vor trebui recunoscute. In acese conditii, cresterea pretului final va fi mai mare, si este de preferat, atat pentru consumatorii finali cat si pentru furnizori, ca aceasta sa se faca gradual", a subliniat Cristian Dandu, directorul Directiei Tranzactii Corporative de Energie a Distrigaz Sud SA.

Gazprom a anuntat, recent, ca anticipeaza ca preturile gazelor furnizate Europei vor creste cu 25%, pana la sfarsitul anului. Daca pretul petrolului va atinge pragul istoric de 250 de dolari, dublu fata de cotatia actuala, costul gazelor naturale ar putea ajunge chiar si la 1.000 de dolari pe mia de metri cubi.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#gaz, #import, #Rusia, #pret, #majorare, #ANRE , #pret gaze