Ziare.com

11 companii energetice au fost amendate de ANRE cu 6,6 milioane de lei, pentru manipularea pietei si crearea de dezechilibre in sistemul energetic

Joi, 22 Octombrie 2020, ora 11:06

   

11 companii energetice au fost amendate de ANRE cu 6,6 milioane de lei, pentru manipularea pietei si crearea de dezechilibre in sistemul energetic
Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) a sanctionat cu amenzi totale de 6,6 milioane de lei un numar de 11 companii energetice, pentru manipularea pietei si crearea unor dezechilibre in sistemul energetic care ar fi putut duce la sistarea livrarii de electricitate, potrivit unui comunicat al reglementatorului, remis, joi, AGERPRES.

Dintre acestia, sapte furnizori de energie au primit amenzi de 3 milioane de lei pentru manipularea pietei.

"O parte dintre respectivii participanti la piata angro de energie electrica au fost implicati in tranzactii de tip wash trade, respectiv in tranzactii considerate de spalare de tip A-B-A, iar aceasta forma de conduita in tranzactionare, dovedita de ANRE cu inscrisuri, constituie manipulare de piata.

Aceste tranzactii, ce constau in schimbarea pozitiilor contractuale, sunt calificate ca manipulare de piata deoarece sunt de natura a oferi indicatii false sau inselatoare privind oferta, cererea sau pretul produsului tranzactionat", spun reprezentantii ANRE.

Alti patru operatori au fost sanctionati cu amenzi in valoare de 3,6 milioane de lei.

"Acestia nu si-au respectat obligatia de a publica in timp util informatiile privilegiate datorate cererilor operative de retragere din exploatare a echipamentelor energetice, creand dezechilibru la nivelul functionarii Sistemului Energetic National, fiind afectate rezervele necesare functionarii acestuia in conditii de siguranta, inducand riscul ca operatorul de transport si sistem sa nu poata asigura cantitatile de energie necesare furnizorilor de energie electrica pentru clientii finali", potrivit reglementatorului.

Unele investigatii au fost efectuate la solicitarea Agentiei pentru Cooperarea Autoritatilor de Reglementare din domeniul Energiei (ACER) si au avut ca obiect verificarea modului in care participantii la piata angro de energie respecta regulile conform carora "Se interzice manipularea sau tentativa de manipulare a pietei pe pietele angro de energie".

In luna mai 2018, in cadrul ANRE a fost infiintata o structura specializata in desfasurarea de investigatii pe pietele angro de energie electrica si gaze naturale, in vederea verificarii respectarii regulilor de piata, precum si a identificarii si sanctionarii comportamentelor care afecteaza integritatea si transparenta pietei angro de energie.

Pana in prezent, ANRE a efectuat investigatii la un numar de 33 producatori si furnizori de energie electrica si gaze naturale, titulari de licenta, care desfasoara activitati pe piata angro de energie.

Un numar de 17 investigatii au fost finalizate, din care 14 au fost efectuate la participanti pe piata angro de energie electrica iar 3 la participanti pe piata angro de gaze naturale.

Alte 16 investigatii sunt in curs de desfasurare, la faza de analiza si verificare a datelor, informatiilor si documentelor aferente fiecarei investigatii, din care 12 pe piata angro de energie electrica, iar 4 pe piata angro de gaze naturale.

Incepand cu data de 25 septembrie 2020, sanctiunile aplicate de ANRE au fost majorate, astfel ca participantii la piata angro de energie care vor manipula sau vor incerca sa manipuleze piata angro de energie vor putea fi sanctionati cu amenda in cuantum de 5-10 % din cifra de afaceri anuala, fara a mai avea posibilitatea achitarii a jumatate din minimul amenzii.

"Facem mentiunea ca sumele aferente sanctiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat. In vederea evitarii acestor sanctiuni, ANRE recomanda participantilor la piata angro de energie electrica si gaze naturale sa dea dovada de un comportament adecvat, in conformitate cu reglementarile nationale si europene in vigoare", se mai arata in comunicat.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3592 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

UN MIZILIC . Acesti derbedei interlopi (nu oameni de afaceri)

au castigat sute de milioane profit in mod NECUVENIT .

 

Care sunt aceste companii?

Știrea e similară cu "Au fost amendați mai mulți agenți economici pentru marfă expirată, pește și carne impuțită"
Care sunt ăștia ca să ne ferim de ei, nu ne spune "jurnalistul". Atunci pentru ce a scris articolul? Nu cumva e un fake news de umplutură? Ori și-a umplut traista și pleacă cu senzația că și-a făcut "datoria"!

 

Pai, spaga o ia de la cititori sau de la sekuristi?

Sigur de la sekuristii din spatele companiilor.
Ca doar nu ajungi sef pe la aceste companii fara doctorat la Akademia de Sekuristi...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor