ANRE: Durata penelor de curent in Romania este de doua ori mai mare decat in tarile vest-europene

Joi, 23 Iulie 2020, ora 11:57
1729 citiri
ANRE: Durata penelor de curent in Romania este de doua ori mai mare decat in tarile vest-europene
Foto Pixabay.com

Fiecare consumator roman de energie a stat in bezna, in medie, 350 de minute anul trecut, durata penelor de curent in Romania fiind de doua ori mai mare decat in tarile europene avansate, potrivit Raportului privind realizarea indicatorilor de performanta a operatorilor de distributie a energiei pentru 2019, publicat de Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE).

Astfel, durata intreruperilor planificate a fost anul trecut, in medie, de 171 de minute pentru fiecare consumator, iar intreruperile neplanificate au durat 179 de minute/consumator, totalul fiind de 350 de minute/consumator.

Indicatorul SAIDI (System Average Interruption Duration Index) masoara durata medie a intreruperilor in retea pentru un utilizator si se calculeaza impartind durata cumulata a intreruperilor lungi (mai mari de trei minute) la numarul total de utilizatori.

Raportul ANRE evidentiaza faptul ca valorile agregate de ansamblu pentru SAIDI, intreruperi planificate, variaza mult de la un operator de distributie la altul. Astfel, valoarea minima este de 55,34 minute/an pentru E-Distributie Muntenia, iar valoarea maxima este de 287,86 minute/an pentru Delgaz Grid, cu o valoare medie pe tara de 171,09 minute/an, peste intervalul de valori de circa 40 - 150 minute/an inregistrate in tarile europene avansate.

Situatia este similara si in cazul intreruperilor neplanificate.

"Valorile agregate de ansamblu pentru SAIDI, intreruperi neplanificate, au valori cuprinse intre 142,8 min/an pentru E-Distributie Muntenia si 227,4 min/an pentru E-Distributie Banat, respectiv valoarea medie pe tara este de 178,91 min/an, valori mai mari decat intervalul de valori de circa 20 - 100 min/an inregistrate in tarile europene avansate", se arata in raport.

Principalul indicator de performanta pentru continuitatea in alimentare a utilizatorilor este SAIDI pentru intreruperi neplanificate, adica penele de curent.

Dintre cei opt operatori de distributie la nivel national, cele mai lungi pene de curent au avut loc in cazul consumatorilor e-Distributie Banat, respectiv 227 minute pentru fiecare consumator, in medie.

Urmeaza Distributie Energie Oltenia, cu 204 minute/consumator, Delgaz Grid - 188 minute, SDEE Transilvania Sud - 186 minute, SDEE Muntenia Nord - 179 minute, SDEE Transilvania Nord - 149 minute, e-Distributie Dobrogea - 147 minute si e-Distributie Muntenia - 142 minute.

In total, in Romania exista 9,5 milioane de consumatori de energie electrica, din care 5,2 milioane in mediul urban si 4,3 milioane in mediul rural.

Cine sunt prezentatorii celui mai nou canal tv de sport din România
Cine sunt prezentatorii celui mai nou canal tv de sport din România
Noul canal al Televiziunii Române, TVR Sport intră în emisie sâmbătă, 30 martie 2024, la ora 07.00. Televiziunea Publică anunță că TVR SPORT este al 14-lea canal al instituției şi va...
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Ce cred englezii despre naționala României și cum o compară cu Ucraina
Englezii au analizat situația din grupa E, formată din România, Belgia, Slovacia și Ucraina, ultima fiind calificată după barajul cu Islanda. „Ucraina face parte din Grupa E, cu Belgia,...
#pene de curent, #est european, #Romania , #stiri ANRE