Legea de organizare a ANRE, aprobata fara modificarile cerute de Basescu

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 15:38
3303 citiri
Legea de organizare a ANRE, aprobata fara modificarile cerute de Basescu
Foto: Arhiva

Deputatii au aprobat marti Legea pentru infiintarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei ca autoritate administrativa autonoma, fara modificarile cerute de presedinte in cererea de reexaminare a legii.

Cu 241 voturi pentru, unul impotriva si doua abtineri, deputatii au adoptat marti Legea pentru aprobarea OUG 33/2007 privind modificarea si completarea Legii energiei electrice nr.13/2007 si Legii gazelor nr.351/2004. Actul normativ a fost reexaminat la cererea presedintelui Traian Basescu.

"Practic am pierdut trei luni cruciale pentru organizarea si functionarea ANRE, angajarea personalului de expertiza si asigurarea platformei privind trecerea la noile angajamente pe care Romania s-a angajat, inclusiv graficul de liberalizare a pretului la energia electrica si a gazelor naturale", a declarat presedintele Comisiei pentru industrii, deputatul PSD Iulian Iancu, in cadrul dezbaterilor din plen.

El a recomandat ca si Senatul sa reexamineze actul normativ in regim de urgenta, "pentru a face posibila functionarea unei instiutii cruciale pentru angajamentele pe care le avem si provocarile pe care le are sectorul energetic".

Din cererea de reexaminare au fost admise doar elemente tehnice

Comisia pentru industrii a intocmit un raport in care admite "in parte" cererea de reexaminare si adoptarea Legii cu amendamente. Concret, deputatii au pastrat intacte referirile legate de infiintarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, din cererea de reexaminare fiind admise doar elemente tehnice.

Saptamana trecuta, Iulian Iancu a declarat ca proiectul de lege nu se va modifica "in sensul dorit de presedinte", Legislativul mentinandu-si pozitia in privinta legii de organizare si functionare a ANRE, mai exact in forma adoptata anterior.

"Ieri comisia a aprobat legea, s-a facut analiza si aprobarea in comisie, comisia astazi a finalizat raportul si il trimite la plen. Saptamana viitoare va fi vot final si va fi trimis la Senat. Parlamentul face in viteza maxima", a precizat Iancu.

Legea trimisa la promulgare a avut ca obiect infiintarea ANRDE ca autoritate administrativa autonoma, de specialitate, independenta, autofinantata, cu personalitate juridica, avand ca obiect de activitate elaborarea, stabilirea si monitorizarea aplicarii ansamblului de reglementari obligatorii la nivel national, necesar functionarii sectorului si pietei energiei electrice, termice si a gazelor naturale, in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.

Presedintele Romaniei a cerut reexaminarea Legii la data de 4 iulie 2012 avand in vedere ca, la acel moment, se aflau la promulgare atat o noua Lege cadru a energiei electrice si a gazelor naturale, precum si legea care face obiectul cererii de reexaminare.

Propunerea presedintelui Romaniei era preluarea in noua Lege cadru a energiei electrice si a gazelor naturale a dispozitiilor referitoare la organizarea si functionarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei si respingerea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.33/2007 privind modificarea si completarea Legii energiei electrice nr. 13/2007 si Legii gazelor nr. 351/2004.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio pentru iubitorii de muzică cu bas
Sony a lansat o nouă gamă de produse audio, sub denumirea ULT, destinată iubitorilor de muzică care preferă un bas puternic. Linia include patru produse: ULT Field 1, ULT Field 7, ULT Tower 10...
#lege energie, #lege organizare ANRE , #stiri ANRE