Prima masura a viitoarei guvernari, majorarea preturilor la gaze?

Vineri, 24 Octombrie 2008, ora 12:25
2486 citiri
Prima masura a viitoarei guvernari, majorarea preturilor la gaze?

Luna si cererea de majorare a preturilor la gaze naturale, asa au inteles furnizorii din domeniu ca trebuie sa procedeze pentru a fi siguri ca nu va trece iarna fara ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei sa "oblige" populatia sa plateasca mai mult pentru gazul consumat.

Deocamdata suntem in prag de alegeri electorale, iar institutia din subordinea Guvernului nu-si permite sa considere ca fiind intemeiata nicio solicitare de acest gen, cu atat mai mult cu cat o astfel de masura ar fi total nepopulara.

Anticipand valul de solicitari din pragul iernii, ultima fiind depusa la ANRE de Distrigaz Sud in urma cu 24 de ore, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a dat garantii ca nu se va aproba nicio cerere "atat timp cat este el ministru".

Ne place sau nu, in acest caz, oficialul guvernamental are perfecta dreptate, pana in decembrie pretul gazelor livrate populatie nu va fi modificat, nici in sus, nici in jos.

Odata trecute alegerile, toate argumentele aduse acum de distribuitorii si furnizorii de gaze vor capata sens. Principalul argument in sustinerea cererilor este dat de evolutia cotatiilor internationale ale gazului natural, care este de asteptat sa creasca semnificativ in urmatoarele luni.

In primul rand, pretul gazelor de import este fixat in functie de cel al barilului de petrol, orice variatie ascendenta sau descendenta urmand sa se reflecte in costurile de achizitie a gazului natural de pe pietele internationale cu o latenta de 4-6 luni. Altfel spus, distribuitorii si furnizorii autohtoni vor cumpara de peste hotare gaze naturale la preturi stabilite in functie de o valoare a barilului de peste 100 de dolari, in conditiile in care acum pretul petrolului a scazut sub 70 de dolari.

In alta ordine de idei, Romania depinde de importurile de gaze din Rusia. In conditiile in care Rusia se confrunta cu grave probleme financiare, singurele companii care mai pot aduce profituri pentru stat si oligarhii care le controleaza sunt cele energetice. Pe scurt, atat timp cat statele europene, inclusiv Romania, nu au alternative la gazul rusesc, iar autoritatile de la Moscova au nevoie de cat mai multi bani pentru a sustine sistemul financiar care se prabuseste, exista motive serioase ca pretul miei de metri cubi de gaze naturale din Rusia sa creasca considerabil in urmatoarele luni.

In acest context, sansele ca ANRE sa mentina preturile pe loc sunt foarte mici, mai ales ca distribuitorii si furnizorii pot invoca oricand faptul ca trebuie sa importe un volum mai mare de gaze naturale, pe motiv ca stocurile facute peste an sunt insuficiente pentru a traversa iarna.

Daca nu va fi mai frig decat au anticipat companiile de profil cand au stabilit volumul inmagazinarilor, atunci furnizorii si distribuitorii pot invoca pierderile rezultate ca urmare a faptului ca ANRE nu le-a aprobat cererile facute in vara. Sa nu uitam ca din decembrie conducerea Autoritati de Reglementare s-ar putea schimba, aceasta putand justifica majorarea prin pasarea responsabilitatii pe umerii guvernarii precedente care nu a intrevazut riscurile amanarii unei astfel de masuri.

Cresterea preturilor la gaze naturale se va reflecta si in inflatie. In conditiile in care aceasta trebuie sa revina in tinta stabilita in partea a doua a anului viitor, este posibil ca noua guvernare si BNR sa convina ca data acestor majorari sa fie cat mai curand, astfel incat un eventual varf inflationist sa se inregistreze la sfarsitul acestui an, inceputul lui 2009.

Reprezentantii BNR au toate motivele sa-si doreasca o majorare in decembrie-ianuarie, cand cresterea inflationista provocata de aceasta s-ar putea suprapune peste cea caracteristica sfarsitului de an, decat sa o amane pentru februarie-martie, cand inflantia ar putea urca si mai mult pe fondul accentuarii problemelor de pe pietele internationale.

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#gaze naturale, #preturi, #iarna, #majorare, #ANRE, #alegeri parlamentare , #stiri ANRE