Anthony Fauci susține că doza booster este suficientă pentru noua tulpină. „Nu este nevoie de vaccinuri speciale pentru varianta Omicron”

Joi, 16 Decembrie 2021, ora 11:10
2583 citiri
Anthony Fauci susține că doza booster este suficientă pentru noua tulpină. „Nu este nevoie de vaccinuri speciale pentru varianta Omicron”
Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din SUA FOTO Hepta

Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național pentru Alergii și Boli Infecțioase, spune că în momentul de față nu este nevoie de „vaccinuri specifice unor variante” pentru combaterea variantei Omicron a coronavirusului, relatează Business Insider.

„Regimurile noastre de vaccin de rapel funcționează împotriva Omicron”, a declarat Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, într-un briefing de la Casa Albă COVID-19 miercuri. „În acest moment, nu este nevoie de un booster specific variantei”.

Jeff Zients, coordonatorul Casei Albe pentru gestionarea pandemiei, i-a îndemnat pe americani în cadrul aceleiași conferință de presă să se vaccineze cu doza booster a unui vaccin anti-Covid.

„Este critic să vă vaccinați astăzi dacă sunteți eligibili pentru doza booster”, a subliniat acesta.

Varianta Omicron s-a răspândit în cel puțin 36 de state americane și a afectat peste 75 de țări, Organizația Mondială a Sănătății avertizând marți că aceasta se răspândește într-un ritm fără precedent.

Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor a declarat săptămâna trecută că majoritatea cazurilor de infectare cu varianta Omicron prezintă simptome ușoare, precum tusea și oboseala.

Mecanismul prin care varianta Omicron a devenit mult mai contagioasă decât Delta

Tulpina Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 se înmulţeşte de 70 de ori mai rapid în ţesutul bronhiilor decât cea originală şi decât Delta, arată un studiu care ar putea explica transmiterea noii variante, potrivit The Guardian.

Studiul realizat de o echipă a Universităţii din Hong Kong a mai concluzionat că noua variantă s-a înmulţit de zece ori mai încet în ţesutul pulmonar, fapt asociat de cercetători cu forma mai uşoară de boală dată de tulpină.

Michael Chan Chi-wai, care a condus analiza, a spus că rezultatul trebuie interpretat cu prudenţă, pentru că gravitatea bolii este determinată nu doar de cât de rapid se înmulţeşte virusul, ci şi de răspunsul imun al unei persoane şi, în special, dacă sistemul imunitar devine suprasolicitat.

„Este remarcat faptul că, prin infectarea mult mai multor oameni, un virus foarte contagios poate provoca o boală mult mai gravă şi deces, chiar dacă virusul în sine ar putea fi mai puţin patogen. Astfel, laolaltă cu studiile noastre recente care arată că variantă Omicron poate evita imunitatea dată de vaccinuri şi infecţia trecută, ameninţarea reprezentată de Omicron este probabil să fie foarte importantă”, a declarat el.

Jeremy Kamil, profesor de microbiologie şi imunologie asociat Louisiana State University Health Shreveport, a subliniat că Delta, care s-a dovedit a fi mult mai patogenă, a prezentat un tipar similar de replicare mai înceată în plămâni.

„Aceşti autori au descoperit că Omicron se înmulţeşte fantastic de bine - chiar mai rapid decât Delta şi virusul original - în ţesutul bronhiilor. Asta ar putea fi, într-un anumit mod, în beneficiul răspândirii/ transmiterii între oameni”, a spus el. „Desigur, o componentă importantă a transmisibilităţii Omicron în viaţa reală va fi reprezentată de abilitatea sa de a evita anticorpii neutralizanţi care protejează în primul rând împotriva infecţiei. Este foarte posibil să se răspândească uşor chiar între persoanele vaccinate, mai ales în cazul celor care nu au primit recent o doză suplimentară”.

Datele iniţiale, publicate online şi fără evaluare a colegilor de breaslă, au rezultat din experimente în care au fost folosite mostre de ţesut pulmonar prelevate de la pacienţi în timpul operaţiilor.

În 24 de ore, varianta Omicron s-a înmulţit de 70 de ori mai mult decât Delta şi varianta originală a coronavirusului. Instalarea în bronhii permite, potrivit oamenilor de ştiinţă, să poată şi să transmită virusul mai uşor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Anthony Fauci vaccin, #Anthony Fauci coronavirus, #omicron , #SUA
Comentarii
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Și pentru următoarele zece tulpini inventate!?
A
Atlantul
rank 1
Da,e "bun" grafenul introdus in oameni cu fiecare prilej oferit de